Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Café Budapest // Kávéházak TOP 20
Kávéházak TOP 20
2006. Február 16., Csütörtök
Feburár 16-án este megtelt a Centrál kávéház. Átadtuk a díjakat, kihirdettük a legszebb, legfinomabb és legudvariasabb kávéházak nevét. Tekintse meg képeinket, nézze meg, kik lettek 2005 legjobbjai.

A díjkiosztó képei!
A díjkiosztó képei!

Végéhez ért a Kávéházak Versenye 2005 eseménysorozat. Mint ismeretes, az országos verseny megnyitója szeptember 15-én a 2004-ben győztes Zila Kávéházban volt. Ezt követte az egyhónapos nevezési időszak.

Novemberben szétrajzottak a Kávéházak.hu értékelői, ezzel egyidőben pedig a budapesti Tranzit Art Caféban elkezdődött egy négyrészes programsorozat, melynek keretében közéleti személyiségek, szakértők, civil szervezetek képviselői mondták el véleményüket kávéról és kávéházról. Bővebben a programsorozatról>>

Január végére az értékelők Soprontól Miskolcig, az országosan kiválasztott legjobb kávéházak közül benevezett húsz üzlet összes zegzugába betekintettek. Bővebben a benevezettekről és az értékelésről>>

Ugyanekkor zárult a közönségszavazás is: a Kávéházak.hu honlapon, kávéházakban, illetve sms-ben több mint kétszázötven magyarországi kávézó sokezer törzsvendége tette le a voksát kedvenc helye mellett.

Ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztó - Centrál Kávéház, 2006. február 16.

A Kávéházak.hu a 2005-ös év kávéházai, a sajtó, a szakma és az érdeklődő közönség jelenlétében február 16-dikán, a Centrál Kávéházban hozta nyilvánosságra a verseny eredményeit.

Kávébabot tartó szabadságszobor
A szervezők a Kávéházak Versenye 2005 fődíját a benevezett 20 kávés vendéglátó egység közül a legjobb eredményt elért helynek ítélték oda. A szakmai értékeléseket a kávés képzéssel és tanácsadással foglalkozó Barista Hungary ellenőrizte. Az első három helyezett a verseny jelképeként is szolgáló, az Apolka Művészeti Iskola által készített, kávébabot tartó Szabadság-szobor formájú díjat vehette át.

Ugyanekkor került napvilágra a közönségdíjjal kitüntetett legnépszerűbb kávéházak, valamint a szakmai különdíjat nyert helyek, és a közönségszavazásban részt vevő nyertesek listája is.

Előadók
Az eseményen megjelentek és beszédet mondtak: a vendéglátó szakma képviseletében Pető István MNGSZ elnök, a kávéháztörténelem és a mai kávéházi kultúra legnagyobb ismerői közül Saly Noémi irodalomtörténész és Zeke Gyula közíró, a kávéházi szakma és a Kávéházak.hu képviseletében Orbán Gergely alapító munkatárs.

Az esemény meglepetéseként a Pető István, az MNGSZ elnöke bejelentette, hogy a jövőben a Kávéházak Versenye értékelőrendszere adja a gasztronómiai szövetség kávéházi értékeléseinek alapját, és jó eredmény esetén a kávés vendéglátó egységek versenyén résztvevők az MNGSZ védnöki táblájához juthatnak.


A rangsor és a díjazottak

Kávéházak Top 20

1. Café Alibi, Bp.
2. Nem Szingli C@fé, Győr
3. Balettcipő Eszpresszó, Bp.

4. Café Picard, Bp.
5. Károlyi Café & Restaurant, Bp.
6. Bécsi Kávéház, Szeged
7. Táncoló Kecskék, Galyatető
8. Café Factory, Bp.
9. Menza Étterem és Kávézó, Bp.
10. Marcipán Kávézó, Siófok
11. Mylord Kávéház, Zalaegerszeg
12. Saxophone Café, Debrecen
13. Café Five, Bp.
14. Manana - Rétes kávézó, Miskolc
15. Café Farger, Bp.
16. Café Havana, Bp.
17. Café Lemon, Pécs
18. Dömötöri Cukrászda, Sopron
19. Trieste Café, Bp.
20. Semiramis Kávéház, Szekszárd

A közönségdíjazottak:

1. Marcipán Kávézó, Siófok
2. Bécsi Kávéház, Szeged
3. Café Lemon, Pécs


Szakmai különdíjak:

A legjobb térkialakítás:
Menza Étterem és Kávézó, Bp.

A legjobb személyzet:
Nem Szingli C@fé, Győr

A legjobb ízek:
Mylord Kávéház, Zalaegerszeg


A verseny tanulságai:

A rendszerváltás után ujjáéledt kávés világ még mindig az útkeresés időszakában van. Iránymutatást az utóbbi tizenöt évben országszerte megnyíló kávés vendéglátó üzletek legjobbjai adhatnak, melyek szinte mind egy-egy elkötelezett személy álmainak megvalósulásaként, megfeszített munkájának eredményeként jöttek létre.

A mai magyar kávés vendéglátás helyzetét pontosan tükrözi, hogy a magukat a szakma és a vendégek értékelésének kitevő helyek többsége a kis és közepes méretű kategóriát képviselte. A Kávéházak Versenye során az üzletek valójában nem egymással: saját magukkal versengtek; az értékelések azt vizsgálták, hogy az adott üzlet mennyiben képes megfelelni saját önképének, célkitűzésének. Így lehetséges, hogy egy fiatalos kiskávézó, mely üzemelésében tökéletesen megfelel önképének, jobb eredményt ér el, mint egy hiányosan működő nagykávéház.

A tabella élén végzett Café Alibi eredménye a szüntelen jelen lévő tulajdonos hat évi, kompromisszumok nélküli munkájának, minden részletre kiterjedő figyelmének köszönhető. A negyven négyzetméternyi területen működő üzlet élő kávéházként kiforrott egyéniséggel rendelkezik, és mindenkit befogad.

A második helyezett győri kiskávézó igazi miniatűr kávéházként funkcionál, kiterjedt szolgáltatásrendszerrel, törzsközönséggel, és mindig jelenlévő tulajdonosokkal.

A harmadik helyezett Balettcipő évek óta szerepel a Kávéházak Versenye tabelláján, az üzletvezető kitartásának köszönhetően évről évre jobb eredményt ért el: az üzlet idén először dobogós.


Kapcsolódó linkek:
 • Kávéházak Versenye 2005
 • Kávéházak TOP 20
 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci