Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Café Budapest // Az amerikai kávé reneszánsz
Az amerikai kávé reneszánsz
2004. December 20., Hétfő
A 90-es évek elején, a kávé világpiaci árának csökkenésével egyidőben, az amerikai kávépiacot ősrobbanásszerű jelenség rázta meg. Ebben az időszakban jelent meg az Egyesült Államokban egy újfajta tömeges igény az erősen minőségorientált, szofisztikált vendéglátás iránt.


A folyamat a kávékon kívül érintette a borok, a sajtok, a szivarok világát is. Az Egyesült Államok - mint meghatározó, sőt, akkoriban szinte egyetlen világpolitikai tényező, a világ legnagyobb gazdaságával és legerősebb piacával - öntudatára ébredt. A világot irányító és vezető, "birodalmi" szerephez, annak átéléséhez, azt jól reprezentáló viselkedésformák, intézmények kellenek.

Kapcsolódó linkek Kapcsolódó linkek
  • A barista
  • Ekkor vették elő és porolták le az öreg kontinensnek az évszázadok alatt kialakult - a mindennapokat és ünnepeket övező - szokásait, használati tárgyait. Divatos lett az addig európai sznobságnak tartott bor és sajt. Előkerült és szinte tömegcikké vált a korai kapitalizmust idéző szivar (meglovagolva az egészségmániát - a cigaretta egészségtelen, de a szivar jóval kevésbé, viszont finom és elegáns).

    Ebbe a sorba illeszkedik az amerikai kávé-reneszánsz is. Az európai standardokat és szokásokat persze nem csak átvették, de modern dinamizmussal is feltöltötték. Ennek láthatjuk előremutató eredményeit éppúgy (pl.: a kávé-üzlet marketing szempontú megközelítésében), mint furcsaságait és szörnyszülöttjeit (pl: az amerikanizált cappuccino: double no fun = cappuccino koffeinmentes kávéból, zsírmentes tejjel).

    Ez a dinamizmus ugyanakkor erőteljesebb fejlődési pályára állította az iparágat, és lehetőséget teremt nekünk, európaiaknak, hogy feltárjuk saját gyökereinket és azokból táplálkozva újragondoljuk az európai kávéháziság kérdését, intézményeit és kávéitalait.

    Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2015-12-14 22:23 | XAVLxN1KI6jZ
    Hello, I just hopped over to your site thgrouh StumbleUpon. Not somthing I might typically browse, but I appreciated your views none the less. Thank you for making something well worth browsing.
    2015-12-14 05:12 | OzQxQA45T
    You have finished a qauttiny of clothed points there. I checkered by the web to discover further about the deliver and originate most inhabitants will chance down with your views by this site.
    2008-09-05 18:56 | győrfi edit
    HA SZERETNÉK ILYEN KÁVÉZÓT NYITNI,HOL KELL JELENTKEZNI,KÖSZÖNÖM HA SEGÍTESZ,ÉS VÁLASZOLSZ
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci