Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Café Budapest // A norvégok és a kávé
A norvégok és a kávé
2004. Május 26., Szerda
Klikkeljen a képre!
 / A norvégok és a kávé
Norvégiáról kevés embernek jutna eszébe a kávé. E tény azonban csupán a többség tudatlanságáról beszél. A norvégokat ugyanis különleges szerelmi viszony köti a kávéhoz.

A skandináv ország egy főre eső kávéfogyasztása a világon az egyik legmagasabb. A Norvég Kávészövetség 2001-es felmérése szerint minden norvég évi 9,9 kg kávét fogyaszt. 2002-ben Norvégia adott otthont az Európai Kávékülönlegességek Szövetsége (EKSZ) konferenciájának és kiállításának, majd ugyanabban az évben a barista világbajnokságnak.

Kapcsolódó linkek Kapcsolódó linkek
  • A német kávéiskola
  • Talán ad némi magyarázatot a norvégok és a kávé benőséges viszonyára annak a Solberg & Hansen cégnek az ügyködése, amely a minőségi kávéfogyasztás lehetőségének megteremtése céljából jött létre, 1879-ben. Az eredetileg két ember elhatározásából létrejött cég ma a kávékülönlegességek piacának 85%-át, a teljes norvég kávépiacnak pedig közel 2%-át fedi le. A piacvezető kiskereskedések pedig mind üzleti kapcsolatban állnak az S&H-val.

    A cég vezetője, Trygve Klingenberg, a kávék megszállott rajongója, amellett, hogy az EKSZ elnöke, saját kávépörkölő üzemmel is büszkélkedhet. 1986-ban egyébként a Solberg & Hansen volt az első európai cég, amely belépett az Amerikai Kávékülönlegességek Szövetségébe (AKSZ) is.

    Klingenberg cége különleges hangsúlyt fektet a kávéfeldolgozás teljes folyamatának végigkísérésére. Egy külön csapat folyamatosan pásztázza a kávétermő vidékeket a legjobb kávébabokért. A cég az évek folyamán erős bizalmi kapcsolatot épített ki a termelőkkel. Ez azért is fontos, mivel a minőségi kávénak címkézett csomagok gyakran valójában silányabb terményt rejtenek. Ennek elkerülése végett az S&H egyedi módon arra törekszik, hogy a feldolgozási folyamat minden szintjének képviselőivel a lehető legjobb kapcsolatokat ápolja.

    A norvégok kávészeretetéhez valószínűleg sok köze lehet annak a ténynek, hogy legalább részben néhány ember erőfeszítésének köszönhetően sikerült megteremteni a minőségi kávéfogyasztás hagyományát. Ma Norvégiában már az ipari termelésű, és széles tömegek által fogyasztott kávék is magas minőségi elvárásoknak felelnek meg. A norvég kávéfőzési standardot már az amerikai AKSZ is magáévá tette.

    Elgondolkodtató tény az is, hogy a 2000 óta tartó barista-világbajnokságok győztesei közül nem egy Norvégiában tanult vagy maga is norvég volt.

    Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci