Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Café Budapest // Négyen a kávéházról
Négyen a kávéházról
2005. November 7., Hétfő
Csütörtökön aki kíváncsi volt, megtudhatta, hogy mi történt Karafiáth Orsival egy török kávéházban, hogy hogyan fojtották el a kávéházi életet 1949-ben, hogy Rockenbauer Zoltán melyik kávéházba látogatott el szívesen, ha Párizsban tartózkodott és hogy a Tik-Tak eszpresszó igazi törzskávézó, erős kocsma jelleggel.

Képek az estéről
Képek az estéről

A kávéra épülő vendéglátás nem csak a kávéról szól. Az a mód, ahogyan mi emberek a kávéházhoz hozzáállunk, ahogy a kávéházra tekintünk, és ahogy azt használjuk sajátos többletet adott ennek a helynek. Érdekes adalék a kávéházak történetéhez, hogy a rosszul fűthető bérházak nyirkos levegőjével szemben Budapest lakosságának meleg, kényelmes "második otthont" biztosítottak – azaz a közéleti tér és az otthonunk metszetében a kávéházak eleve hordoztak, hordozhattak magukban valami személyest.

Öt ismert magyarországi közéleti személyiséget hívtunk meg csütörtökre a Tranzit Art kávézóba. Végül négyen tudtak eljönni, hogy megosszák velünk kávéházi élményeiket, és hogy egyáltalán elbeszélgessünk a témáról.

Nézze meg a képeket!

Váczy András újságíró először Saly Noémit szólaltatta meg. Az irodalomtörténész a kávézás és a kávéházi élet kialakulásával vezette be a beszélgetést. (Ezekről korábban már honlapunkon is megjelent néhány írása.)

Szokásos - humorral vegyített - előadásmódjában kirekesztett minden legendát és toposzt a beszélgetésből: kíméletlenül lesújtott az irodalmi kávéházakról alkotott romantikus elképzeléseinkre és mi meghunyászkodtunk, mert nála jobban senki sem tudja. Ezenkívül beszélt nekünk a Philadelphiáról, a kávézók 1949-es elsorvasztásáról és a kávézó Budapestről, minden mennyiségben.

Dluho kávéházi karikatúrát készít
Dluho kávéházi karikatúrát készít
A költő felelt. Amit megtudtunk, hogy Karafiáth Orsi minden különösebb ok nélkül adta a Café X címet legújabb kötetének. Ezen a szálon tehát elakadtunk, de nem adtuk fel. Újabbat nyitott a költőnő törökországi élménye, mikor fittyet hányva a muszlim szokásokra, nő létére kikérte a neki járó feketelevest. Elmondása szerint a környékén ülő férfiak minden irányba szétrebbentek. Karafiáth mindezt természetesen úgy adta elő, hogy egy pillanatra sem esett ki a naiv nő szerepéből.

Rockenbauer Zoltánnál természetesen a párizsi kávézókról érdeklődtünk. A volt kulturális miniszter többek között a kinti magyarok törzshelyéről, a Café de Cluny-ről mesélt. A Saint Michel boulevard menti kávézó volt a törzshelye Adynak, Fülep Lajosnak, Czóbel Bélának, Kafka Margitnak, Czigány Dezsőnek és még sok más magyarnak az elmúlt században.


A rendszerváltozás után a gyakrabban felbukkanó magyar turistáknak egy Ady emlék-sarkot is berendeztek. A hely öt éve bezárt, amit Rockenbauer úgy ítélt meg: ez nem csak Párizsnak, de a magyar kultúrának is veszteség.

Dluho karikatúrája, amit az estén a Kávéházak.hu munkatársáról készített
Dluho karikatúrája, amit az estén a Kávéházak.hu munkatársáról készített
Végül kifaggattuk Éri Pétert, aki furcsa szerzet. A Muzsikás Együttesben a magyar kultúrát és népzenét képviseli a világban. Itthon pedig a Starbucks amerikai kávézóláncot népszerűsíti, legalább is a barátok körében. Igazi kávémán embernek ismertük meg, aki csak egyvalamiért hajlandó félretenni a jó kávét – egy még jobb törzshelyért.

A Tik-Tak Eszpresszó a Böszörményi útról ősi darab, igazi relikvia. A kávéján lehet még csiszolni, de a hangulatát az évtizedek óta odajáró törzsközönség határozza meg.

Sok más helyhez hasonlóan itt élhette túl a budapesti kávéházi élet a negyven éves fojtogató légkört. Ahogy Saly Noémi megállapította – nem állhatott minden kávéházi asztal mellé egy spicli, egyszerűbb volt bezáratni a helyeket.


Ezért aztán a nagy márványasztalok a sírkövesekhez kerültek, és a volt kávéházi asztalok alatt nyugszik a város. A kávéházi élet mégis feltámadóban.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci