Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Café Budapest // Az osztrák kávéiskola
Az osztrák kávéiskola
2007. Április 10., Kedd
Klikkeljen a képre!
 / Az osztrák kávéiskola
Az itt kialakult, és máig töretlenül prosperáló kávévilág, az osztrák nép hagyományainak, habitusának megfelelően, teljesen sajátos. Ausztria, és elsősorban fővárosa, Bécs, hangulatában, életmódjában máig őrzi a Monarchia nyugodt, előkelő, konzervatív világát. A vendéglátás olyan, mint a nép és a város, mely létrehozza. Bécs birodalmi főváros volt, ma elegáns, és modern, de nem metropolisz, inkább egy nagyra nőtt kisváros. Egyszerre kisvárosi és birodalmi-fővárosi hangulatát jól mutatják az egyszerre cukrászda és kávéház szerepét is betöltő kávés üzletei.

A kávézás élménye

Kapcsolódó linkek Kapcsolódó linkek
  • A német kávéiskola
  • Az olasz kávéiskola
  • A nádcukornál jóval olcsóbb répacukor megjelenése tette lehetővé, hogy széles társadalmi rétegekhez jussanak el a cukrászok készítményei. Ez robbanásszerű fejlődést hozott, kifejlődött a cukrász- és édesipar. Az olcsó cukor mellet a jó minőségű tej és tejtermékek alapozták meg a Monarchia cukrászatának fejlődését. Megjelentek a nagyközönség számára nyitott cukrászdák.

    A kis pörkölők - kávéüzletek más és más néven árulták ugyanazt a kávét, illetve azonos elnevezés alatt más összetételt és készítési módot értettek. Sokkal kevésbé standardizált, egységesített kávékészítési módok és kávé-elnevezések alakultak ki.

    A kávékészítés és -felszolgálás kifinomult szertartása egyszerre barátságos, otthonos, ugyanakkor ünnepélyes, mint Bécs maga. Egy talán kevésbé sztenderdizálható, nehezebben szabályozható, de rendkívül emberi és élhető közép-európai kultúrkör központja.

    A kávéital-készítés technológiája

    Az eredeti osztrák kávék alapja a közepesre pörkölt kávéból (bécsi pörkölés), hagyományos (nem gőzzel működő) kávéfőzőben főtt kávé. A kézi pörkölés idő- és emberigényes ceremóniája, a kávékészítés lassúbb, megfontoltabb módja, a kávék kikészítésének és felszolgálásának szertartásossága itt szétválaszthatatlan egységet alkotnak.

    A kávéital érzékszervi jellemzői

    A bécsi pörköltségű kávék savanykásabb ízvilágát jól egészíti ki a tej vagy tejszín. Megfigyelhető, hogy az osztrák kávékban a tejszínnek, tejszínhabnak és az édesítő-anyagoknak mily nagy a szerepe. Ez is jelzi a cukrászipar erőteljes behatását.

    Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2013-03-20 23:14 | BZGONIWOpF
    z3J3NV rdyahcqqogwk
    2013-03-19 21:24 | LcSDxaNxbIiNal
    Nem az e9n tisztem nnzyatkoili erről az ege9szről, főleg, hogy a nyertest senki sem olvasta me9g.c9n a Kf3ddal neveztem, amit vagy 1500-an olvastak a Solarie1n, e9s a tf6bbse9gnek, fagy tűnt, tetszett. A me1sodik re9szben mondjuk kitf6r egy hale1los je1rve1ny Izraelben, lehet, hoyg ez vf3t a baj. De lekfczdf6ttfck, sőt! :-)Mindegy, nem tale1lgatok, maradjunk a te9nyekne9l: a plotja szerint a győztes pe1lyamű a kiedre1snak a kf6zele9ben sem je1rt. Ha szerencse9nk van, akkor egy irodalmi remekmű. Ha nincs, akkor nem,De akkor is a legjobban Odo fog szedvni, meg a Zsoldos zsűri tf6bbi tagja, mert ők biztosan olvasni fogje1k, ha megjelenik.c9s persze Ve1se1rhelyi Lajos, mert neki hivatalbf3l elkfcldf6m daG elemze9sre... :-)
    2007-05-03 16:48 | gáspár bernadett
    Sziasztok!Én azt hittem,hogy a közepes pörkölés,az a francia.Viszont hogyha a bécsi az,akkor a fr. milyen is?
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci