Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Café Budapest // A kávézó Veszprém
A kávézó Veszprém
2005. Június 14., Kedd
Barnabás
Még ebben a percben szeretnénk bemutatni öt helyet Veszprémből. Találhat kedveset, nagyot, bulisat, blues-osat, plázásat, de abból jófélét és visszafogottat, kis dineres beütéssel. Közben a helyi kávéházi életből is mintát veszünk.


Lokálpatrióta elemektől azt hallottuk, hogy Veszprém az ország egyik legszelesebb városa. A Bakonyból lezúduló áramlatnak ott jártunkkor simán neki lehetett dőlni. Hitelt kellett adnunk a helyieknek.

Később visszamentünk a fenséges városba, hogy felkeressük azokat a kávézókat, ahol az ember túlélheti a városi élet zűrzavarát és kellemetlenségeit. Rá kellett jönnünk azonban, hogy a vidéki levegő ellenére az agyunkban nyomokban megmarad a pesti valóság, ami a látást erősen torzítja. Veszprémben a várost nem kell túlélni. Csak a szelet.

Csendes kávéházi élet

Ezen a ponton elgondokodtunk. Mert a kávéház és a kávéházi élet nem csupán a kedvesség, megvendégelés és vidám közösségi élet terméke. A kávéház létrejöttében mindenkor nagy szerepet játszott a szükség.

Kicsi, szürke otthonok, nehezen fűthető garzonok felértékelték az emberek szemében a nagy üvegtáblákkal, tisztán, melegen, díszesen tartott kávéházakat. A túlzsúfolt, megduzzadt városban fontos szerep jutott az otthonos, de mégis emberi léptékre leszűkített közösségi térre, ahol az emberek felismerhették egymást. A nagyvárosok szennyéből születtek igazgyöngyszemként a legjobb magyar kávéházak.

Veszprém nem túl nagy, még lakható és élhető város. Kávéházi életét emiatt sem jellemzi az a fajta pezsgés, mint amilyeneket a nagyobb magyar városokban találni. (itt elidőzhetnénk azon, hogy milyen eszközökkel próbálták megalázni és eltiporni Veszprém ellenszegülő polgári gondolkodását 1989-ig, ami persze szintén hatással van egy hely kávéházi életére).

Ami tény: az ember a köztereken is tökéletesen megvan. Nem kell száz kávéház, hogy nyugvópontokat találva egy kicsit jobban, otthonosabban érezzük magunkat. Erre még a Centrál kényelmes pamlagain ülve is kissé irigykedve gondol a pesti.

És most lássuk a helyeket:

Nézze meg a képeket!

Narancsos őrület erlőteljes zenei aláfestéssel. Plaza café, de ajánlatos hely. Erős a barista vonal, jóféle kávé garantált. Orange Café.

Nézze meg a képeket!

Visszafogott hangulatú, nem nagyzolós kávézó. Cukrászda helyben, jó borok és széles italválaszték. Kokó.

Nézze meg a képeket!

Kult hangulat alul, dizájn felül. Rock és blues legendák minden mennyiségben. Színek előnyben! Marica.

Nézze meg a képeket!

Feltűnt az udvariasság, a kedvesség. Remélhetőleg ez mindenkor megvan. Az egész Incognito nagyon fiatalos. Beszippantja az embert.

Végül kép nélkül beszéljen a Mokka: Sötét tónusba foglalt, modern, kellemesen tágas hely, galériával. Előnye, hogy kora reggeltől éjfélig tart nyitva. Inkább bulis, mint elcsenedesülő.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci