Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Café Budapest // Cafe Thessaloniki
Cafe Thessaloniki
2004. Január 23., Péntek
Klikkeljen a képre!
 / Cafe Thessaloniki
Tesszaloniki Görögország második legnagyobb városa, Athéntól jóval északabbra. Mint a mediterrán nagyvárosokban, itt is egymás mellett él a régi és az új, az ősi és a modern. Tesszalonikiben érdekesen keveredik a görög világ az északabbi balkánnal, és az Unió európaiságával. A levegő hol szmogos, hol a tenger szagát érezni. Az utcákon, tereken rengeteg kóbor kutya, ám mind bolhanyakörvvel, jóllakottan. Az utcák piszkosak, szemetesek, de ha napsütésben hunyorog az ember...

A belváros tele van sétálóutcákkal, terekkel és persze van tengerparti út is, ahol szinte minden négyzetmétert valamely üzlet teraszának asztala, vagy széke foglalja el. Az enyhe túlzás ellenére igaz, hogy egymást érik a teraszok, amelyek a forgalmasabb órákban, de főleg este meg is telnek. Forgalmasabb órák reggel, délben, délután és este is vannak. Reggel 9-től 10-ig. A boltok ugyanis tízkor nyitnak, de a kávézók már kilenckor, és a vendégek bizony be is térnek. A déli órákban van egy rövid ebédszünet, és délután, a szieszta idején, 14-től 17-ig, mikor mindenki a városban intézi elintézendőit, le-leülnek egy kávéházi asztalhoz a várost járók. És persze este, 21-től, a boltok zárása után indul az igazi déli élet. A vendégtartózkodás szinte soha nem kevesebb fél óránál, a leghosszabb pedig este. A fiatalok egy kávézóban vagy teraszon két-három órát is elüldögélnek.

Rövid nézelődés után belátható, hogy a magyar üzletköri besorolás itt nem érvényes. A mediterráneum teljes egészében önálló intézmény a terasz. Persze vannak kávézók, kávéházak, de egész más az arcuk, mint az itthoniaknak. Fogyasztási és viselkedési kultúrájukat az említett teraszos jelleg határozza meg. Leginkább a kávézó és a bár közötti átmenet látható, melyeknek teraszai április közepétől október közepéig üzemelnek. Ennek megfelelően az italfogyasztás jelentős.

A helyi jellemző kávéitalok a görög kávé és a frappé, melyekről később bővebben. Rengeteg frappét és instant kávét isznak, főleg a fiatalok. Bár a frappé az idősebbek között is közkedvelt, ők inkább a hagyományos görög kávét isszák. Az olasz típusú eszpresszó nem örvend nagy népszerűségnek, pedig kifinomult márkák vannak jelen, és egyes bisztróknak, büféláncoknak kellemes saját kávékeverékeik vannak. Krémkávéjukat magas szintű sztenderdek szerint készítik. Ha isszák az eszpresszót, azt a görögök reggel teszik. A görög kávé is ilyenkor fogy jelentősen. A frappé és az instant kávé egész nap fogyasztott ital. Télen jellemzően a cappuccino és a forró instant kávé fogy, nyáron a frappé és a cappuccino freddo. Hideg időben kedvelt a forró csokoládé is. Meg kell említeni, hogy sok babkávé boltot láttunk, ami az otthoni kávéfogyasztás kifinomultságára utal.

A fiatalok körében a legkedveltebb ital a whisky. Fogyasztása télen gyakoribb. Nyáron a fanyarkás gin a kedvenc, utánuk következően pedig a vodka. A kávézók általában görög borokat forgalmaznak. Szalonikiben a Boutari és a Lazaredi cég fehér és vörös borai a kedveltek. A mindenhol jelen lévő görög sör a Mythos, amelynek savanykás, frissítő, íze jól esik a melegben. Az átlagfogyasztás a fiatalok esetén fejenként két ital, 6-7 Euró átlagértékben, amit a napi 30-35 Eurós átlagbérrel kell összevetni.

A kiszolgálás nagyon jó, állandó a figyelem, a mosoly. Az italok mellé gyakran érkezik egy pohár víz, ami ezen az éghajlaton bizony igen jól esik. Ha valaki több italt rendel, akkor számíthat rá, hogy sós magokkal, ropogtatni valóval, teasüteményekkel, olivabogyóval, esetleg mini szendviccsel, salátával kínálják. A kávéházi, kávézói szolgáltatások terén a fő különbség, hogy dohányterméket egyáltalán nem forgalmaznak. A görögök láthatóan erős dohányosok, de ötvenméterenként egy trafik megoldja ezt a problémát. A kényelmi szolgáltatások terén nagyon erősek. Egyes teraszokon szinte kanapé jellegű ülőalkalmatosságok vannak. Előfordulnak a keleten jellemző táblajátékok, főleg az ostábla, ám nagyon ritka, hogy egy kávéház újságot tartson. A borravaló 10-15% körüli, amit inkább az idősek adnak. A fiatalok zsebe gyakran üres ehhez.

Hogy mi is pontosan a görög kávé és a frappé azt az alábbiakban fejtem ki:

A görög kávét gyakran keverjük a török kávéval. Ennek oka, hogy a kávéfőzési mód ugyanonnan, Arábiából ered, majd a török hódításokkal terjed el Görögországban és a Balkánon. Az ital alapvetően különbözik az olasz krémkávétól és a német filteres kávétól. Amíg az olasz eszpresszó a finom aromák kisajtolásával, a német pedig ugyanezek kioldásával készül, a görög kávé szinte átmenetet képez a kávé ehető és iható formája között. A nagyon finom szemcsenagyságú őrleményt kis csészényi, úgy fél deci vízzel és cukorral felforrajuk, majd a főzetet zaccal együtt a csészébe töltjük. Az így készült ital aljára leülepszik a zacc, a legkisebb szemcsék azonban finom habot alkotnak az ital tetején, és szerepük van a kávé testességének alakításában is. Így alakul ki az előbb említett ehető és iható közötti átmenet. Persze a zaccot nem fogyasztja el senki, csupán leisszák róla a kávét.

Édesség alapján három névvel illetik a kávét. Sketos-nak, ha egy teáskanál kávéból és cukor nélkül készítik. Glikos-nak, azaz édesnek, ha ugyanennyi kávéhoz másfélszer annyi, tehát másfél teáskanál cukrot használnak fel, illetve metrios-nak, azaz közepesnek, ha egy teáskanálnál kevesebb, félnél több cukrot teszünk a főzőedénybe.

A frappé instant kávéból, cukorból és vízből előállított kávéital, melyhez igény szerint tej is felhasználható. Három-négy deciliteres pohárban szolgálják fel, mert az ital a készítés folyamán sok levegőt vesz fel, habos lesz. Készítésénél az első lépés a vendég poharában 1-1,5 teáskanál instant kávé és ízlés szerinti cukor kis vízzel habosra turmixolása. Ügyelni kell arra, hogy a keverés csak akkor eredményez tartós habot, ha kevés vízzel kezdjük. Amikor már szép a hab, akkor lehet felönteni a maradék vízzel, ekkor lehet hozzáadni a tejet. Egy négy deciliteres poharat szépen megtöltő frappéhoz két dl víz szükséges. Tejből 2-3 cl, ami legyen a lehető legmagasabb zsírtartalmú. Ez az Unióban 3,8%, ám a frappéhoz a Nestlé által forgalmazott 7,5%-os zsírtartalmú konzerv tejet használják. Édesség szerint a görög kávénál használatos elnevezésekkel illetik. A metrios-hoz másfél, a glykos-hoz három kanál cukrot kevernek.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2015-12-14 22:24 | 731ijdyJY4sE
Hi. I honestly liked rdaieng through your current article!. Remarkable material. I might recommend you to do articles much more often. Using this method, having this kind of a helpful weblog I think you might rank higher in the search engines :) . I also subscribed for your RSS feed. Continue this excellent work!
2015-12-14 05:52 | RmRPJ0YPKdM
The largest mitaske almost all web owners is it doesn’t observe the articles, publish content only to publish. Effectively there are people as if you who will compose important posts. This really is good to see!
2012-02-13 23:00 | Ασπρόμαυρι Ζωή ΠΑΟ&#
A nevet nem, de nagyon draga. Egy kicsi uveg heineken 6 E. A parti sugaruton (Leoforos Nikis) van sok kavehaz ami olcso.
2007-10-27 09:50 | Évy
nem tudjátok h lehet eljutni a török piachoz?? halottam róla h nagyon jóó!
2007-10-02 15:37 | Tarzan
Sajna nem. :(
2007-10-01 11:31 | Kovács Eszter
Nem tudjátok hogy mi annak a kávéháznak a neve ami a kikötőtöl kb 1,5km-re van és szabadtéri
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci