Nahát van fehér kávé !? 2005.07.18. | Receptek
Recept Ezen a héten ízekre szedik! Ha már nagyon inna igazi rumos, jávai, vagy kreol kávét, esetleg narancsos, grogos vagy illatos kávét, akkor önnek két választási lehetősége van: A héten itt közzé tett receptekből otthon kiügyeskedi, vagy elballag a Budai Kávézóba, ahol elkészítik önnek.

Nahát van fehér kávé !?

Csodálkozott már több vevő is amint a választékot mustrálta a Budai Kávézóban. Az üzlet tulajdonosa Kapitányné Kiss Beatrix már nem lepődik meg azon, hogy milyen sokan nem láttak még nyers kávét. Ilyenkor kedvesen mosolyog és miközben a pörkölés fázisait és a kávé termés átváltozásait magyarázza, szemmel láthatóan azt fürkészi, hogy mennyire nyitott a kérdező.

Ezek a beszélgetések nemcsak kóstolással és különleges kávék vásárlásával érnek véget, hanem gyakran egy új törzsvásárlót nyer az üzlet.

Riportunk elején az alapító üzletvezetőt Kapitányné Kiss Beatrixot faggattuk.

Kávéházak.hu: Megéri-e az erőfeszítés, amit a kávékultúra terjesztéséért, tanításáért tesz?

Kapitányné Kiss Beatrix: Ez így volt természetes az első pillanattól kezdve. Amikor elhatároztuk, hogy kizárólag a nemes Arabika kávékkal fogunk kereskedni, tudtuk, hogy sok mindent el kell majd magyarázni.

Az azonban meglepett, hogy milyen sokat kérdeznek a vevők. Amikor megértették, hogy szívesen szánunk időt a válaszokra, rendszeressé váltak a beszélgetések. Sokan az üzletbe belépve éppen belecsöppennek egy ilyen beszélgetésbe és bekapcsolódnak, mert nekik is vannak kérdéseik.

Hogy megéri-e? Így akartuk. Egy hangulatos kávé és tea üzletet szerettünk volna teremteni, ahol nem egyszerűen eladunk, de jól is érezzük magunkat. A vevő is és mi is.

Kvh.hu: Kik a vevők? Ki érdeklődik ma a minőségi kávé iránt?

KKB: Az üzlet itt van a Budai Skála parkoló felőli bejáratánál, ezért egyrészt azok térnek be akik az áruházban vagy az élelmiszerboltban vásárolnak. A vevők nagyobbik része mégis törzsvendég és nagyon nagy elismerés, hogy messzebbről is visszatérnek.

Vannak akik nemrég még itt nálunk hallottak először a Robuszta és az Arabika kávéfajták közötti különbségről, most pedig már kialakult, egyéni ízlésük van, hogy a világ melyik tájáról származó Arabika az ő kávéjuk.

Kvh.hu: Kik vannak többen, az itt fogyasztók, vagy akik hazaviszik a kedvenc kávéjukat?

KKB: Körülbelül ugyanannyian vannak mindkét csoportból. Aki elvitelre kér babkávét, szinte mindig nyitott egy csésze espressóra, aki pedig kávézni jön és felfedezi a választékot, az gyakran kedvet kap a frissen pörkölt Arabikák kipróbálására.

Kvh.hu: Hogyan lehet a törzsvendégek számára újat nyújtani?

KKB: Mindig van egy aktuális téma, amit a középpontba helyezünk. Most például a kávéspecialitásokat mutatjuk be. Egy héten át minden nap két-két receptet kóstolhatnak meg a betérő vendégek.

Együttműködünk az olasz Vergnanóval és a tőlük átvett receptekből és a különleges Vergnano Cristal kávékeverékből fogunk dolgozni.

Kvh.hu: Milyen kávéitalokat készítenek majd?

KKB: Mindennap lesz egy alkoholos és egy alkoholmentes kávékoktél, amit nemcsak elfogyasztani lehet, de a vendégek szavazhatnak is a nekik leginkább tetsző italról.

Ebből mi is sokat tanulunk. Kíváncsiak vagyunk, hogy a ma szinte kizárólagosan ismert 3-4 féle kávéitalon kívül milyen irányba indul el az érdeklődés, mi jön a cappuccino után.

Kvh.hu: Kíváncsivá tett. Milyen italok készülnek a jövő héten?

KKB: Július 18-22-ig olyan kávéspecialitásokat készítünk, melyekben annyi a közös, hogy mindegyiket egy eszpresszóból indítjuk, melyek a Vergnano Cristalból készülnek.

Kvh.hu: Miért pont ebből?

KKB: Ez egy egészen különleges kávékeverék, amit a pörkölési folyamaton külön-külön átesett, kilencféle Arabika kávéfajtából kevernek. Ebből minden nap egy alkoholos és egy alkoholmentes kávéitalt készítünk.

Kvh.hu: Szívesen közzétesszük ezeket a recepteket...

KKB: Egyenlőre a kávéitalok nevét árulom el, az adott napi recepteket és az italok fotóit pedig szívesen nyilvánosságra hozzuk aznap, amikor kínáljuk őket itt az üzletben.

 • 18-a Hétfő:
  Caffè Profumatissimo (Illatos kávé)
  Caffè all’Arancia (Narancs kávé)

 • 19-e Kedd:
  Caffè al rhum (Rumos kávé)
  Caffè all’africana (Afrikai kávé)

 • 20-a Szerda:
  Grog di Caffè (Grogos kávé)
  Caffè alla giavanese (Jávai kávé)

 • 21-e Csütörtök:
  Caffè alla viennese (Bécsi kávé)
  Caffè alla russa (Orosz kávé)

 • 22-e Péntek:
  Caffe’ alla parigana (Párizsi kávé)
  Caffe’ creolo (Kreol kávé)
  És hogy hol kostólhatja meg mindezt?
  A Budai Kávézóban
  A Budai Skála parkoló felöli bejáratánál!


 • Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
  Barista Bajnokságok
  Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
  Blog írások
  Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
  Kávézóláncok