Megnyílt a By Beans Coffee, Budapest első piaci újhullámos kávézója 2018.04.27. | Blog írások
Mostanság a Belvárosi Piacra már nem csak az ínycsiklandó ételek, hanem az újhullámos kávé illata is becsábítja az embereket az utcáról. Már több mint egy hónapja nyitott a By Beans.

Az elmúlt években sok változás történt a Hold utcai piacon. A maga piaci jellegét már csak nyomokban megjelenítő hely, leginkább fine-dining és hagyományos étkezdéknek, pékségeknek ad otthont, és több, mint egy hónapja már a By Beansnek is, ami Budapest egyik legújabb specialty kávézója.

Az első látogatásom alkalmával nem voltam azzal tisztában, hogy a kávézót a piacon kell keresni, túl is mentem, majd mikor realizáltam, hogy „Itt kell lennie”, kicsit meglepődve lépben be a piacra. A bejárattól nem messze egy sarokban akadtam rá, ahol még mindig meg voltam lepődve, ugyanis egy piac nem épp szokásos választás a kávézók tekintetében.

A By Beans nyitásának ötlete két éve jött, mikor is Halász Ferenc és felesége úgy döntöttek, hogy elég a multiból és szeretnének valami olyat létrehozni, ami a szenvedélyük. Bejárták Európa pörkölőit, néhány barista iskolát, ahol inspirációt nyertek a saját kávézójuk megnyitásához. Maga a Hold utcai piac egy tudatos választás volt, hiszen egy igazán gasztropiaccá vált az elmúlt 3 évben és a nyugat-európai példákat követve döntöttek a piac mellett. Célközönségük a közeli irodisták mellett természetesen a piacra látogatók, akik szívesen térnek be hozzájuk egy presszóra. Ferenc állítása szerint a piacon való elhelyezkedés lerövidíti az időt a vevő és a kávézó között.

A kávézó kialakításában az Industreal belsőépítész csapatával dolgoztak és egy elütő, mégis harmonizáló összképet teremtettek. A nyitott térben megjelenik a fa, a fém, a csempe. A kávé a Per Nordbytól érkezik, mely egy svéd pörkölő. Ferencék szerettek volna olyan pörkölőt találni, akik a saját filozófiájukkal egyezik és nagy választékkal is rendelkezik, így ezen két válgozó mentén válogattak Európa mintegy 500 pörkölője köztül. Végül a Per Nordbyt választották, melynek nagy filterválasztéka van, melyekből számos minta a By Beansben is megtalálható. Ferencék számára fontosabb volt, hogy többféle kávét tartsanak, mintsem többféle technikával dolgozzanak, így eljárás tekintetében kevésbé lehettek válogatósak.

Ami még igazán különlegessé teszi a By Beanst, az a házi rétes. Izgalmas kombináció a rétes-kávé, hiszen a péksütemények és reggelik a megszokottabb párosítások. A rétes gondolata a helyszínre asszociálva is érkezett, melyet a Hugo biztosít minden reggel. A minőségi direct trade kávé és a házi rétes mellé pedig a már csak egy finom tej szükségeltetik, melyet a Hétforrás mikrogazdaság biztosítja.

Nagyon megnyerő a By Beans mind kávéélmény, mind filozófia és kialakítás tekintetében. A kis üzlet bár a falra néz, de mindenképp megéri betérni egy kedves mosolyra vagy egy szuper kávéra, melyet Erika és Ádám biztosan garantál számotokra hétköznapokon reggel 7:30-tól. Ajánljuk!


Szatmári Nóri


Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások