Kávés fánk Hanukára 2004.12.09. | Receptek
Recept Ma van a nyolc napig tartó Hanuka második napja. Kevesen tudják, hogy az ünnep ideje alatt micsoda fánklakomákat csapnak a világ minden táján élő izraeliták. Ehhez a tradícióhoz kapcsoltuk Melis legújabb csodasütijét, miközben azt is eláruljuk, hogy mi a szóban forgó, izraelita gasztronómiai szokás gyökere.

Az egész IV. Antiókhosz Epiphanész, szeleukida uralkodóval kezdődött, aki Kr.e. 168-ban megszentségtelenítette a jeruzsálemi Szentélyt. Izráel legszentebb helyén oltárt emelt Zeusznak és egy disznót áldozott fel rajta. Aki hallott már a tisztasági törvények disznóra vonatkozó kitételéről, az tudja, hogy ez mekkora szentségtörést jelentett. Izráel népe ezt már nem nézte tétlenül, és egy Matitjahu (Matatiás) nevű főpap és fia, Jehuda Makabi (Makkabi Júdás) vezetésével felkelés tört ki. De nézzük meg, miből is áll a fánkunk:

A harcok három és fél éven át tartottak, amikor is Antiókhosz elhunyt. Jeruzsálemet fél évvel hamarabb, december környékén sikerült kézre keríteni. A Törvény előírta a megszentségtelenített Templom megtisztítását, ami nyolc napig tartott. Ehhez azonban rituálisan tiszta olajra volt szükség, hogy nyolc napig táplálni tudják vele a lámpások lángját. Felkutatták az egész Templomot, de csak egy napra való olajmennyiséget találtak. Nem tudtak mit tenni, feltöltötték vele a lámpásokat. A hagyomány szerint az olaj – csoda folytán – kitartott a nyolcadik nap végéig. Erről a csodáról emlékeznek meg ezekben a napokban az izraelita vallású zsidók az olajos, fánk-típusú sütemények fogyasztásakor.

Most pedig álljon itt a narancsos kávéfánk elkészítésének részletesebb leírása Forgács Melinda tollából:

Hideg kézzel gyorsan gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki lisztezett deszkán kb. 3mm vastagságúra a tésztát. Szaggassunk ki pohárral páros számú korongokat, és süssük ki.

Vigyázz pillanatok alatt képes koromfeketére sülni. Az egyetlen süti, ami mellől nem mozdulok, mert mindig megviccel. Érdemes sűrűn benézni, mert ha nem sikerül egyforma vastagra nyújtani a tésztát, könnyen megégnek a vékonyabbak, míg a vastagabbak még fehérek. Megoldás: lesben állva lapáttal lecsapni a renitens gyorsan barnulókra, és idő előtt hűvösre tenni őket.

Míg hűlnek a korongok, elkészítjük a krémet: 15 dkg rámát, 1 vaníliás cukrot, 1 tojást, 2 kanál nescafét, 1 kávéskanál reszelt narancshéjat, 1-1 kanál Kahluát és Contreaut elektromos mixerrel habosra keverünk annyi cukorral, amennyit felvesz, illetve amilyen édesre szeretnénk a krémet. Nincs más hátra, mint összetapasztani a korongokat és az oldalukat is bekenni a krémmel, majd meghengergetni darált dióban. Másnap vagy harmadnap jó igazán.
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások
Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
Kávézóláncok