Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Füst // A dohányzás íratlan szabályrendszere
A dohányzás íratlan szabályrendszere
2005. Április 5., Kedd
Magyarországon legtöbbünknek az illemről a tömött buszon orrunkba hajló hónaljszőrzet, a villamoson ülőhelyért rajtoló nénik, kisiskolások útelzáró hátitáskái és elénk vágó autósok peckesen álló középső ujja jut az eszünkbe. Ennek ellenére a nemdohányzók legnagyobb reménye: az illem.


Sokat beszélnünk a dohányzás törvényi szabályozásáról. A nemdohányzók érdekében az Európai Unió már szegény Schumiról is leparancsolta a cigaretta-reklámokat. Pedig semmi sem védheti meg jobban a passzív dohányost, mint egy "jól nevelt, illedelmes" dohányos.

A dohányzás törvényi szabályozásának lehetőségei korlátozottak. Az állam néha túl sok területen akar részletekbe menően direktívákat, kötelező jellegű irányelveket megfogalmazni. Ezzel megvalósíthatatlan feladat elé állították az embereket és betarthatatlan, sokszor komikus helyzeteket teremtettek nyilvános helyeken, az éttermekben, szállodákban, kávéházakban. Így születtek meg a füstölő, pöfékelő emberekkel egy légtérben elhelyezett "nemdohányzó" kisasztalkák.

A felsorolt okból is következik, hogy írni kell arról a "szabályrendszerről", mely átfogóan rendezi a dohányzás problémáját. Ez pedig az illem. Persze Magyarországon sokunknak az illemről a tömött buszon orrunkba hajló hónaljszőrzet, a villamoson ülőhelyért rajtoló nénik, kisiskolások útelzáró hátitáskái és elénk vágó autósok peckesen álló középső ujja jut az eszünkbe. Mégis a nemdohányzók legnagyobb reménye az illem lehet.

Ha ezeknek a "törvényeknek" a betartását minden esetben egyértelművé és természetessé tudnánk tenni – az igen nagy lépés lenne ennek az országnak.

Tilos, mert "az illem megkívánja":

Tilos dohányozni ahol felirat, tábla jelzi vagy erre felkérnek bennünket. Beteg, csecsemő és gyerekek jelenlétében, nem szellőztethető és zsúfolt helyeken is mellőznünk kell a dohányzást. Egyes közlekedési eszközökön, liftben, ruhatárban, kulturális és tudományos előadásokon, moziban, benzinkutaknál egyértelműen tilos.

Nem illik dohányozni gépkocsiban, utcán vagy folyosón haladva és tánc közben. Étkezés közben nem, csak a kávé mellet illik rágyújtani – ha nem bírjuk bevárni a végét, akkor is csak a főétel után, a házigazda engedélyével gyújthatunk rá. Nem illik égő cigarettával belépni épületbe, lakásba, hivatalba, nyilvános helyekre, gépkocsiba be- és kiszállni, bemutatkozni vagy fogadni valakit. Égő cigarettát vagy szivart szájban huzamosan tartani nem szabad. Vendégségben – akár dohányoznak a háziak, akár nem – feltétlenül megkérdezzük, rágyújthatunk-e és ha igen, hol.

Ennyi.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2013-07-13 05:59 | syKNxQDFM
A szerkeszte9st erősen meghenezedti, amikor valaki nem e1ll hozze1 konstruktedvan a dolgokhoz. A pusztedtf3 tedpusfa edrf3kf6rben nincs kf6rbenyale1s, csak őszinte ve9leme9nykf6zle9s, ake1r jf3, ake1r rossz - a Delta Műhely ilyen volt, e9s manapse1g időről-időre megtapasztalom, hogy kf6nnyebb azokkal f6sszedolgozni, akik ke9pesek voltak feldolgozni azt a bizonyos ve9res ke9zirat-jelense9get.
2013-07-10 18:09 | k8UUIqqzv
Koszonom sze9pen,Amugy megkerdezhetem, hogy hol ttallaal ra a blogomra?- ugyanis jol esett hogy ezidaig egy altalam nem ismert szmely hozzaszolt a fotimhoz, es pozitiv velemennyel volt rolluk. Koszi meg1xer
2013-07-09 18:34 | FlqMoIlyN
mege9rkeztett a csomag!fanatasztikusan mutat!amint lesz időm, ge9pem teezsk fel ke9peket...sok puszinagyon de nagyon e9rte9kelem a "me1s" technike1val ke9szf6lt dolgokat, hiszen e9n csak himzek, szf3val, oda meg vissza vagyok az f6rf6mtől hogy horgolt ffcggf6ny-elkf6tőm lett!!!!!!!!!!!!!!!
2009-09-28 19:09 | Gabor
Holgyek-Urak!
Dohanyosok vagy sem, ez a problema igazandibol csak a tarsagalom szuklatokorusegen mulik, hogy toleralni tudjak-e a nemdohanyosok azon embertarsaik szokasat akik a dohanyzast valasztottak, illetve forditva... Mint sokmindent ezt is eszrevettem kishazankban, hogy olyan stereotipiak aldozata lettunk, hogy neha en is leesett allal meredek honfitarsaimra. Reszemrol en az Egyesult Kirasagban elek es tortenetesen Londonban. Sokmindenrol hiresek az angolok, legtobbje persze hajmereszto idetlenseg, de ilyen temakban igencsak rendszabajozzak az embereket es olyan pofon egyszeruen oldottak meg az alkoholfogyasztasra es a dohanyzasra vonatkozo rendeleteket, hogy le a kalappal! Drasztikus lepest hozott a kormany es a varos/orszag javara! Kozteruleten nem ajanlott alkoholt fogyasztani, mert biza a Bobby rendorbacsi, elkap es szep kis osszegekre buntethet! Tomegkozlekedesi ezkozre relszallni nyitott szeszesitalt tartalmazo uveggel/dobozzal felszalni nem lehet! a sofor nem enged egyszeruen fel. Kinyitni szinten nem szabad, mert akkor paros labbal rugnak le a buszrol, es nem feltetlen a sofor, hanem valamelyik utas vagy az epp a buszon utazo rendorok egyike. Dohanyzas? Egyszeru... Semmifele hivatalban, vendeglatoipari egysegben( KVzo, Pub, etterem, Bar, Club, parlyaudva/peron) egyszeruen TILOS!!! Kint minden helyen vannak kijelolt helyek, sot, a cegek a homlokfalaikra nagyteljesitmenyu hosugarsokat szereltek fel, vagy allo gazegoket a kerthelysegekbe, csak hogy ne faggyon meg a kedves vendeg meg Telen sem.
Azt hinne az ember, hogy hatalmas botrany volt belole amikor sorra ezek a tilalmak be lettek iktatava... Hat nem... Sot! El sem hinnetek, hogy mennyire jo az amikor egy sorozesbol, vagy bulibol hazamesz es nem buzlik mindened, nem csipi semmi a szemed es latod azokat akikell egyutt szorakozol. Mennyire jo az , hogy nem taposol szemetben a Club kozeben vagy a Pub-okban (ahol amugySZONYEG!!! van aki nem tudna). Kerdenetek, hogy akkor nincs-e hatalmas szemet London utcain... Nincs! A takaritok allando jelleggel jarjak az utcakat illetve az egyes vendeglatoipari egysegek szemelyzete koteles idonkent a kornyezetet felseperni...
Csupan ezt az informaciot szerettem volna megosztani mindenkivel aki ezt olvassa, hogy talan nem is lenne baj, egy frissebb kornyezetben elfogyasztani egy KV-t, egy ebedet, meginni egy sort... Igy illemtudoak a dohanyosok es boldogok azok akik nem. De dohanyoskent oszinten mondom, hogy En magam is tamogatom ezt... Mindenkoron mikor otthon vagyok kellemetlen egyes helyeken megmaradni, ahol termeszetesen a szelloztetes teljes hianya miatt megfullad az ember...
En tamogatnam azt, ha igy lenne a helyzet otthon is...
2009-09-28 17:07 | Gorgi
Már megint egy olyan területre tévedtünk, ahol több a felhajtás, mint amennyi eredménye és haszna lenne valójában. Igen, a passzív dohányzás valóban nagyon káros tud lenni, főleg a betegekre és s kisgyerekekre, de itt valójában, olyan közegről van szó, ahol azért nagy részben inkább felnőtt emberek fordulnak meg, így ez az egész probléma leszűkül csupán kényelmi és illedelmességi szempontra nagy részben, ahogy a cikk is kiemelte. Az sem vitás, hogy ez is egy fontos probléma, ami ugyanúgy megoldásra vár, azonban figyelembe kellene venni a prioritást is, mert szerint sok más súlyosabb problémával küzd az ország, amiknek megoldása szerintem sürgősebb lenne... Szóval ennek az egész cikknek, meg ügynek kb annyi értelmét látom, hogy két tábort megint egymásnak ugrasszanak..
2009-09-28 09:04 | JOJO
Kedves hozzászoló nem dohányosok!
én már hosszú ideje füstölgök de mindig a kijelölt területen, jó néha rágyujtok máshol is! De egy dolog van. aki nem dohányzik annak mégsem kellene megmondanija a dohányosnak hogy dobja már el mert engem zavar! a cikkel teljesen egyet értek, Igaza van! Én úgy vagyok vele ami engem zavar akkor arrébb állok de nem szólok be neki hogy engem zavar! mi dohányosok is mondhatnánk a nemdohányosoknak olyanokat amiket ök üznek ami minket zavar ennyi erővel! itt olvastam az egyik hozzászólásban a következőt: "Nem csodálkozom azokon, akik az utcán is betiltanák a dohányzást."
Erre tenném fel a kérdést ha betiltják akkor egyrészt hol gyujtson rá az ember? A másik meg ezzel szerintem a személyi szabadság korlátozása lenne, ami szerintem büncselekménynek minősül és az alkotmány tiltja és bünteti! msik mondaton teljhesen kiakadtam! Miért kérdezzem meg egy ismeretlentől hogy rágyujthatok-e az utcán? ha ezt valaki rendesen ész érvekkel elmagyarázza akkor legyen de ha csak egyszerüen nem tudja megmagyarázni akkor maradjon csöndben! ez is csak azért van mert nem birnak magukkal mit kezdeni a nem dohányosok!
nekem csak ennyi lenne a hozzászólásom!
2009-03-12 12:41 | ildi
Nekem személy szerint teher a dohányzás,tudatalattim állandóan figyelmeztet,hogy ez nem jó,de szeretek cigizni.Nálunk a házban tilos a dohányzás,a gyerekem csak akkor szivja a füstöt be,ha kinn az udvaron vagyunk nyáron és túl közel jön hozzám.LE KELLENE SZOKNI!!!! De hogyan?Átkozom azt a napot amikor az első doboz cigit megvettem,de amig nem találok egy nekem megfelelelő leszokási módot addig az állandó bűntudatommal hadakozom és rá-rágyújtok .Igazat adok viszont azoknak akik nem dohányoznak és nem hajlandók beszivni a büdös cigifüstöt amit más rájuk fúj,ezért kedves dohányzó társaim gyújtsunk rá de ne a buszmegállóban,hanem ott ahol más is tolerálja s a gyermekekre akik körülöttünk élnek és mozognak különös képpen vigyázzunk s ne mi legyünk azok,akik ártani akarjunk nekik,az otthonunkban is nevezzünk ki egy külön helyiséget és a gyerekek oda ne jöjjenek be amikor mi éppen rágyujtunk.Én cigis vagyok,de megpróbálom tiszteletben tartani a nem dohányzók érdekeit is.Én az utcán,az autómban,gyerekek közelében,a játszótéren,buszmegállóban...stb nem cigizek.A barátaimmal cseverészve,otthon télen is a teraszon, amunkahelyemen pedig a kijelölt helyen gyújtok rá és megpróbálok a dohányzásommal nem zavarni másokat.Sajnos ez van...
2008-12-17 18:02 | Nepál
Én nem dohányzom,a kedvesem viszont igen,de elfogadtam minden féle fenttartás nélkül.Tudni kell,hogy vannak kulturált dohányosok,akik tudják,hogy mikor,hol gyújthatnak rá,és vannak azok,akiknek semmi nem szent,még egy újszülött közelsége sem.Nem hiszem,hogy illendő tehát egy kalap alá venni minden dohányost,vagy nem dohányost,mert a bunkóság nem ennek a függvénye.Szerintem.Talán,ha kicsit elfogadóbbak lennénk egymással,némi önkritikát is gyakorolnánk,mert lássuk be,mindenkinek vannak olyan dolgai,ami nem tetszhet mindenkinek,békésebb lenne a lelkünk,és talán,ezt kivetítve környezetünk is.Üdv Jentrynek,nagyon jóóóóóóó amit írtál.
2008-12-08 14:25 | yso
Nagyon érdekes volt elolvasni a hozzászólásokat. Magam már ott tartok, hogy komolyan fontolgatom egy dohányzásról szóló könyv megírását. Mert vidéken még istenes a helyzet/ már ahol/, de hogy Pesten nem elég a szennyezett levegő beszívása, még a dohányfüstöt is elkell tűrni, ami mellesleg sokkal zavaróbb, merthogy direktbe jön. Nem csodálkozom azokon, akik az utcán is betiltanák a dohányzást. Mert igenis meg kellene kérdezni, hogy lehet-e, vagy esetleg zavar valakit, ami ugye teljes képtelenség egy pesti utcán v. buszmegállóban. De ugye más szükségleteink is vannak, amik a nyílt utcán nem elégíthetőek ki. És nem is szoktuk ott, hanem alkalmas helyet keresünk hozzá. Elintézzük indulás előtt, vagy megérkezés után.
Mellesleg agresszív is ez a szokás: rákényszerít a dohányos másokat arra, amit az ő "közreműködése" nélkül nem kellene eltűrniük. Nem is beszélve a szanaszét eldobált csikkekről, ami ugye szemetelés. Hihetetlen, de pl. a lépcsőházban simán eldobják. Már azt sem értem, hogy ott miért nem tilos a dohányzás.
2008-07-11 12:45 | Jentry
Szevasztok!
Nagy élvezettel olvasom a bejegyzéseket.
Masszív dohányos vagyok. 18 éves elmúltam, mikor rászoktam és immár 17 éve minimum 1, max. 3 doboz cigarettát elszívok az erősebb fajtából.
Szeretem a dohányzást.
Vannak helyzetek, mikor valóban csak pótcselekvés.
Igen, kedves Pálcatörők! Sokszor függőségi kényszer a nikotin miatt (vagy a fene tudja, mi miatt).
Sokszor kellemes kiegészítő (kávé, beszélgetés) , ami már élvezeti cikk valóban, de legtöbbször a füst ízéért, a tüdőt megtöltő vastag tartalom markáns érzéséért gyújtok rá.
Jelentem, szivarozok is, ha adódik rá alkalmam.
Jelzem, ezt könnyen megtehetném gyakran, mivel kávézóm van, ahol minőségi borokat, italokat és kubai szivarokat adok az azt kívánó vendégeimnek.
Mégsem napi hobbi. Pedig futja is rá, hogy akár az 5-10.000 Ft-os dohányrudakat is elfüstöljem.
Egy olyan élvezet, aminek meg kell adni a módját.

Ja! Nálam nincs nemdohányzók védelme.
Ha valakinek nem tetszik, nem kell bejönni!


Polly!
Az Ember vagy, aki nyitott és elfogadó. Saját nagyságodat a helyén kezeled és nem gondolod, körülötted forog a világ, ellenben elvárod a neked járó tiszteletet.
Örülök az ilyen gondolkodású embereknek. Nem követelnek meg semmit, ezért örömmel adjuk nekik magunktól a figyelmet.

A szélsőségeseknek nem reagálok az írásaira, mert annyira biztosak a saját értékeikben és szellemi nagyságukra, hogy fölösleges a betű, a szó feléjük.
Ellenben: A mosdatlanság, büdösség betegségeket terjeszt a maga módján, ha már mindenképp a mi mérgező tevékenységünket ócskázzuk. Hasonlóan kellemetlen a pacsuliáradat, amit nők, férfiak öntenek ránk a hányinger hatását kiváltva akár. Ők mindenhova vihetik a szagukat büntetlenül!
Ezen felül remélem, hogy a "hű, de utálom a füstölőket emberek" csak kerékpárral vagy gyalog járnak, illetve ha autót vesznek, akkor (pénzt nem sajnálva) a legkisebb kibocsátott emissziós értékek alapján választanak. A lakásuk takarékos, jól szigetelt, nem folyatják a vizet fogmosás közben, szelektíven gyűjtik a szemetet, stb.
Aki pedig a gyerekek közkórházára gyűjtené a dohányra elköltött forintjaimat, remélem a csokoládé fogyasztását vagy bármi egyéb hobbiját áldozza majd fel velem párhuzamosan, hogy fair legyen a játék. Mindazon túl a dohányáruk adótartalma a legmagasabb (ha jól tudom) és így meglehetősen nagy segítséget nyújt minden dohányos, (alkoholista, üzemanyagot használó, kávézó) az államháztartásnak, hogy kórházakat hozzon létre és üzemeltessen.

Üdvözlettel: Jentry, aki nem akar leszokni a dohányzásról
2008-01-20 13:49 | Punkracioo
Én is dohányzom. De én is különbséget teszek azok között , akik szinte észre sem veszik, hogy a másiknak terhes, ha rágyújtunk, míg a másikat nem zavarja. Sőt az egy nagy pofátlanság , ha egy dohányos a másik ember megkérdezése nélkül gyújt rá. Ezért kérdezem meg mindig a társaimat.
2007-12-11 21:06 | Christl
Polly!Te a gyereked mellett akarsz majd cigizni?????Vagy fogod addig bezárod a szobájába amíg te elszívsz egy cigit?èrdekes elgondolás!Amúgy meg elmondom neked,hogy nem minden dohányosnak magától értetödö,hogy egy terhesnö mellett ne cigizzen....èn sosem dohányoztam,bár tini koromban probáltam,de semmi jót nem találtam benne!Engem nem zavarnak a dohányosok,mert kikerülöm öket(sajnos a férjem cigizik,de sosem füstölgött az orrom alá.Tiszteletben tartja,hogy én nem szívok ilyen mocskot!!!!Söt mióta megszülettet a kislányunk még az erkélyen sem cigizik,mert ö saját maga érezte,hogy a füst mind bejön a lakásba tök mindegy hogy áll!Visszatérve arra ,hogy nem zavar,ha valaki dohányzik!Viszont meg értem azokat is akit igen!Elég sokan dohányoznak és hiába állsz jobbra-balra valakinek a füstje mindig az arcodba vág!Ès ez k*****a nem érdekli a dohányosokat csak,hogy a szenvedélyüknek eleget tegyenek!ès az nagy úr!!!!Azt meg ,hogy nem kellen megszüntetni a dohányosok helyét az ok!Nem is hiszem,hogy egy nem dohányzó bemenne ilyen helyre,de mindegy!Èn Bécsben élek és itt is tervezik a közterületeken való dohányzás tiltását!Szerintem nem lesz eredményes,mert ahogy mondtam nehéz olyas valamit letenni aminek rabja vagy!Ezt látom a férjemen is!Ö is már fiatal kora óta cigizik most ez a szenvedély veszélyezteti az életét és egyszerüen nem képes lemondani róla!Nehezére esik csökkenteni a napi adagot is pedig az élete függ töle!Sajnálatra méltó aki még ideje korán nem teszi le a kezéböl,mert aki már hosszú évek óta csinálja nem megy könnyen vagy egyálltalán nem!Ezekkel a kezdeményezésekkel is csak visszaakarják szoritani,mert mára rájötek milyen ártamas az egészségre!Ha valaki nem fürdik akkor csak büdös ,de nem kárositja mások egészségét aki pl.maga döntött úgy ,hogy nem dohányzik!Igen mindenki maga dönti el,hogy mit tesz az egészségével csak azért körülnézhetne,hogy mások is élnek még a világban.Amit persze egy dohányos nem tart tiszteletben.....De ez egy örök vita lesz dohányos vs nem dohányos!
2007-12-05 14:20 | Avicenna
Egyáltalán nem tartom túlzásnak a dohányzás minél szigorúbb szabályozását! Sőt: úgy érzem, tehetetlen vagyok a dohányosokkal szemben, akik állandóan szívják-fújják, és természetesnek veszik, hogy én is köteles vagyok beszívni - zokszó nélkül, ráadásul. Az így beszívott cigarettafüst károsabb az egészségre, mint amennyire azt bevallják! A cigifüst 10 000-szer töményebb a legtöményebb nagyvárosi levegőnél (lásd pl.Tokyo).
Azért vagyok ilyen dühös az egészre, mert amit senki nem vesz észre: ezen valakik milliárdokat keresnek. Mert ez üzlet! Nem egy olyan embertől hallom, aki már 15-20 éve dohányos, hogy jaj, de letenné, már nem is élvezi, csak a ruhái büdösek tőle még a szekrényében is! És nem tudja. Miért nem? Mert 15 évesen kezdte az egészet, amikor még fingja sem volt, hogy milyen lesz ez az egész, és most már késő! Tekintve, hogy a dohányosok 70%-a fiatal kora óta csinálja, ez az egész dohányzás, hogy egyáltalán létezik ilyen, velük szemben is becsapás, félrevezetés, léprecsalás, amit az üzlet érdekében lehet megtenni. Ha nem árulnának cigarettát...na jó, biztos van, aki illegálisan cigizne, meg tiltottgyümölcs, ésatöbbi.
Összességében: nem akarom felszámolni a dohányzó helyeket, de nem kérek belőle, hogy kénytelen legyek füstölgő cigisekkel együtt várakozni, utazni, lenni, mittudomén. Szeka, te is gondolkodj el azon, hogy a nemdohányzóknak egyáltalán nem kötelező hozzád alkalmazkodni! Amiért én igazából dühös vagyok: az ablakszomszédom imád úgy füstölögni, hogy kilóg az erkélyén, és jön be a lakásomba a cigifüst! Szívom be, és nem tehetek ellene semmit! Ha fellépek ellene, akkor csak komfliktus lesz, és esetleg még többet fújja az orrom alá a hányadékát! Ezért Amerikában már feljelentést lehet tenni, birtokháborításnak számít. Könyörgöm, miért van az, hogy az otthonomban, a becsukott ablakok mellett kell szívnom a csempészmarlboro-t?
Igen, vannak szabályok, amiket jóérzésű ember betart. Amíg elvonulnak a dohánykabinokba, sajnos az ő dolguk, hogy cigiznek. Bár segíthetnék rajtuk...dehát ez van. De engem arra kényszeríteni, hogy úton-útfélen, sőt, otthon is szívjam: senkinek nincs joga.
2007-11-08 13:30 | Jack Daniel
Véleményem szerint a nem dohányzók akadékoskodása is és a dohányosok önérzete is túl lő a célon. Én letettem a cigarettát több mint 1 éve, de alkalmanként még rágyujtok, bár ritkán cigaretára, inkább pipára vagy szivarra. A nem saját dohányfüst kétség kivül zavaró, de ha arrébb állunk, vagy a dohányos belátja, hogy füstjével másokat zavar, a probléma meg van oldva.
A nem dohányzók törekvése a dohányzó helyek felszámolása végett szerintem tulzás, mert ezek a helyek a dohányosoknak vannak fenntartva, nem a nem dohányzóknak.Ha ezeket a helyeket elkerülik, még egy probléma meg van oldva.
Ha pedig észérvekkel nem lehet meggyőzni egymást az esetben érdemes felkeresni pszichológust, mert ezek szerint nem vagyunk képesek közösségben élni, ergo antiszociálisak vagyunk.
2007-11-03 21:52 | Szeka
Szabályai vannak a dohányzásnak?Mert?Ott cigizek ahol akarok,és akkor amikor akarok szerintem ez az én dolgom és nem tartozok beszámolóval senkinek!18 éves vagyok szal az én egészségem és azt csinálok vele amit én akarok, akinek meg nem tetszik az meg le****hat!Nem kötelező mellettem állni a buszmegállóban és miért lennék cigiszagu?Van mosógépünk amit arra találtka ki hogy a ruhákat kimossák vele!Nem?Akoor meg le lehet rólunk szálni!
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci