Kávéház és biliárdgolyó 2005.04.13. | Régi pesti kávéházak
A kávésok már a 19. századra kivívták azt a jogukat, hogy ők (és csak ők) állíthassanak üzletükbe biliárdasztalt. A klasszikus kávéscégéreken a kanna, findzsa vagy pohár mellett sokáig ott szerepelt a két dákó és a három biliárdgolyó.

A cégér egyben azt is jelezte, hogy a helyiség rendelkezik játékjoggal, amelynek megszerzése ádáz küzdelmek tárgya volt, mint az alkohol- vagy a kávémérés jogáé, az asztalok használatáért ugyanis a játékosoknak fizetni kellett, s ez a kávésnak nem kis hasznot hozott.

A törzsvendégek saját dákójukat a kávéházban tartották. Komoly versenyeket vívtak, sőt Sztanoj Miklós pesti kávés – maga is kiváló játékos – Biliárd- és Sakkjáték Szemle címmel lapot indított, amely azonban az alapító halála miatt hamarosan megszűnt.

A kávéházakban a vendégek kártyáztak is, egy-egy üzlet olykor valóságos kártyabarlanggá vált. (Amikor a hatóság egy-egy hazárdjátékot betiltott, a játékosok egyszerűen átkeresztelték, s új nevén vígan játszották tovább.) A kávéházi kártyaszobának – hogy a tiltott szerencsejátékot megakadályozzák – nem lehetett ajtaja: vastag posztófüggöny takarta a bent ülőket.


Gerlachfalvy Réka


A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
Blog írások
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások