Kávéház anno, négyszázféle újsággal 2005.04.13. | Régi pesti kávéházak
A kávéházban az újságolvasás szolgált a legkézenfekvőbb módon a beszélgetések kiindulópontjául. A "mit szól hozzá, hogy..." varázsige minden korban és körben hatékony. A pesti kávésok már a 18. század végén gondoskodtak olvasnivalóról.

Egy korabeli francia forrás szerint a francia forradalom hivatalos lapját, a Moniteurt "Európa-szerte kedvelték, de különösen Magyarországon sokan olvasták".

Ez olyannyira igaz, hogy Pesten mindegyik kávéházba járt. Az újságolvasás persze összekapcsolódott a politizálással is: a kávéház – mint bárhol máshol Európában – úgy volt fészke minden demokratikus, polgári forradalomnak, ahogyan a kocsma fészke volt minden diktatúrának. (Ezért záratta be Budapest szinte minden kávéházát 1949–1950-ben a kommunista hatalom.)

A pesti kávéházak vetélkedtek abban, hogy hol van nagyobb, változatosabb újságkínálat. A rekordot a századelőn "a világ legszebb kávéháza", a New York tartotta, a maga 400 újságjával, amelyek között nemcsak a Magyar Bőripar vagy a Fűszerkereskedők Közlönye, hanem spanyol vagy cseh napilapok és a legdrágább párizsi, londoni divatlapok is szerepeltek.

Az 1930-as, 40-es években működött a Nagykörúton egy kis üzlet (nem is kávéháznak, hanem "irodalmi tejivónak" nevezte magát), ahol állítólag még nagyobb választék volt. Az óriási befektetés bőven megtérült: Pápa úr kis üzletét a város legtávolabbi negyedeiben lakók is felkeresték, hogy másutt hozzáférhetetlen lapokat elolvassanak.


Gerlachfalvy Réka


A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
Blog írások
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások