Kávéház anno, a kezdetek kezdetén 2005.04.13. | Régi pesti kávéházak
A régi európai kávéházakat három típusba sorolhatjuk: a török a kávéhoz a dohány – és a kábítószerek – élvezetét kapcsolta, vagyis egyben "pipásház" volt; az olasz típust a különféle szerencsejátékok jelenléte fémjelezte, ez a "játékosház"; a német típus pedig békés társalgásra, újságolvasásra adott lehetőséget: "beszélgetőház".

A kultúrák útkereszteződésében fekvő Magyarországon kezdettől mindhárom funkció ötvöződött. Ha véletlen is, de jellemző hogy az első négy ismert pesti kávés a 18. század elején a szerb Cavesieder Blasius, az olasz Francesco Bellieno, illetve a német Johann Starkh és Franz Reschfellner volt. Sajnos erről az időszakról egyetlen képi ábrázolás sem maradt fenn, de a 19. századból már igen.


S minden kép, minden leírás arról tanúskodik, hogy e régi pest-budai kávéházak nem sokban különböztek későbbi utódaiktól.

Kávéházak a 18. század előtt?

A kávé Magyarországra vezető útja különösen tekervényes volt – először a törökök hozták be, de velük együtt el is tűnt, hogy alig néhány évtized múltán másodszor is felbukkanjon, immár Nyugat felől, s megkezdje végleges térhódítását.

A százötven esztendei török hódoltság idején szép számban működtek kávéházak magyar földön. Vüdsúdi Mehmed (†1643) Budavár dicsérete című költeményében ezt írja:

"Olyan szép Budavár, mint maga Isztambul,
[...]
Ha kávéházba mégy, költők társasága
[...]
Bölcsei, mint a cukorszavú papagáj,
s a költői olyanok, mint a fülemülék..."


Ez a Buda legelső ismert szöveg, amely hírt ad Buda kávéházairól. Költők és bölcsek társasága gyönyörködtet bennük? Igen ám, de török költőké. A borivó magyarok ugyanis a kávét olyannyira az ellenség undorító italának tartják, hogy még a gondolatával sem igen barátkoznak.


Gerlachfalvy Réka


A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
Blog írások
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások