Kávéház Anno 2005.02.07. | Régi pesti kávéházak
A "czifra kávéház" a hajóhíd hídfőjénél Ha a régi, gyönyörű (buda)pesti kávéházak szóba kerülnek, mindenki nyomban a 19. század végi, 20. század eleji üzletekre gondol – nem alaptalanul, persze, hiszen csakugyan nagyon szépek voltak. Csakhogy a fényűző kávépaloták nem annak a kornak a találmányai.A legkorábbiakról, a 18. század elején nyílt pesti üzletekről nem ismerünk leírást, ám az 1700-as évek végéről már igen. Gvadányi József Egy falusi nótáriusnak budai utazása című, 1787-ben írott és 1790-ben megjelent mulatságos verses históriájában ezt olvassuk:

Egy czifra kávéház a Duna hídjánál
Vagyon; és én szebbet nem is láttam annál,
Kérdés: ha nem szebb-é Vénus templománál?
Tele vólt, azért is álltam ajtajánál.

Ezen szép dáma is ide elérkezett,
Hogy bé nem mehetett, azon nevetkezett,
Más dámákkal fogott ajtón által kezet;
De csoda! Ki legyek, magyarúl kérdezett.


A "czifra kávéház" a hajóhíd hídfőjénél, Kemnitzer János dúsgazdag tímármester házának földszintjén működött. Az 1838-as nagy árvíz után az épületet szállodává alakították, s az Angol Királynéhoz cégérezték. (Később hosszú évekig lakott itt Deák Ferenc, a haza bölcse.) A szálloda helyén, a Vigadó mellett ma egy bank székháza áll.

A korabeli utazók mindegyike egekig magasztalja a Kemnitzer-kávéház szépségét. Boltíves termében négy kristálycsillár ontotta a fényt (gyertyák égtek bennük, persze), a falakat márvány fedte, ajtónyi tükrök díszítették. Egy angol útleíró arra is felfigyel, hogy a kályha és a nagy falióra díszítése "harmonikusan egyezik", s hogy a falat az egyik oldalon a konyha felé áttörték, így mindent látni, amit készítenek. Látványkonyha, 1793…

A vendégek? Grófok és bárók likőröznek, sőt – láttuk – a grófnő is bemegy, ha sikerül neki abban a tolongásban. De Townson, az angol utazó legnagyobb megdöbbenésére ott kávézik mellettük a vén kofa és a púderos kabátos fodrász is. Ha máshol nem, a kávéházban mindig is demokrácia volt.


Gerlachfalvy Réka


A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
Blog írások
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások