Kávé anno 2005.04.13. | Régi pesti kávéházak
A kávénak a régi Budapesten két alapváltozata létezett: a fekete és a fehér, vagyis a világos tejeskávé. A kettő közti átmenet a tej arányának függvényében (fél)barnának minősült. Mivel a tejeskávét akkoriban még Európa-szerte tehéntől származó, igazi tejjel készítették, lehetett rajta föl – aki nem szerette, az szűrve kérte.

Volt persze tejszín vagy tejszínhab is. Az ízhatás szempontjából az sem mellékes, hogy az egészet azután kisebb vagy nagyobb csészéből, netán üvegpohárból hörböljük fel: így állt össze a pontos rendelés a konyha felé olyasformán, hogy "hosszú félbarna szűrve, habbal, csészében a szerkesztő úrnak".

A kávéházakban lehetett kapni teát, kakaót, üdítőitalokat, sört, bort, likőröket, és persze egyszerű ételeket is. A 20. század első évtizedétől kezdve jelennek meg az elegáns café-restaurant-ok, ahol a nap 24 órájában teljes körű melegkonyhai szolgáltatás volt.

És micsoda konyha! A nagy kávéházak kávésai igyekeztek magukhoz csábítani a város legjobb séfjeit, akik aztán mesés ételkölteményekkel kényeztették nemcsak a pestieket, hanem az álmélkodó külföldieket is.


Gerlachfalvy Réka


A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
Blog írások
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások