Kapucíner 2005.04.29. | Receptek
Ennek a tradicionális bécsi kávéitalnak, akkor lesz igazán finom és jellegzetes az alapkávéja, ha azt világos, bécsi pörkölésű arabika keverékből készítjük. A alacsonyabb hőmérsékleten történő bécsi pörkölés, megőrzi az arabika kávékra jellemző savakban gazdagabb ízt.

További tanácsként javasoljuk, hogy ne várjuk meg, amíg kávéfőzőnk a gőzt kezdi átpréselni a kávéőrleményen. Ilyenkor történik ugyanis a kávé keserű ízanyagainak kioldódása.

Ha azonban a főzőt időben levesszük a tűzről illetve kikapcsoljuk az elektromos kávéfőzőt, akkor megkíméljük a világosra pörkölt arabika kávékra jellemző ízeket és aromákat.

A bécsi kávéitalok a tej mellett szinte mindig tartalmaznak tejszínt vagy tejszínhabot, melyeket gyakran előre édesítenek. Így a savanykás alapkávé és a tejszín komplementer, egymást kiegészítő íz-párost alkot.

Összetevők:

1 dl kávé
40 ml tejszín
csokoládéreszelék

Ennek az italnak a tetejére is édesített tejszínhab kerül. Lehetőleg mindig frissen készített tejszínhabot használjunk. A boltban kapható előre elkészített flakonos tejszínhabok legtöbbje csak növényi zsiradék hozzáadásával készül, ezért habtartóssága, állaga és íze jelentősen elmarad a frissen készített tejszínhabétól. Mindezeken kívül az iparilag előállított habok oldódó-képessége is gyenge. (Elkeverés italunk étvágyrontó, zavaros lesz.)

A tejszínt habosítás előtt porcukorral jól összedolgozzuk. A friss, hűtött előre édesített tejszínhabból, szifon vagy nyomóforma segítségével az ital tetejére habkoronát formázunk körkörös mozdulatokkal.

A tejszínhab-koronát csokoládé reszelékkel díszítjük. A savanykás kávé az édesített tejszínhab és a kesernyés csokoládé íz adja a bécsi kávékra oly jellemző ízharmóniát. Vendégeinknek finom – lehetőleg 1,5 dl-nél nem nagyobb – porcelán csészében kínáljuk.


Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások
Mostanság a Belvárosi Piacra már nem csak az ínycsiklandó ételek, hanem az újhullámos kávé illata is becsábítja az embereket az utcáról. Már több mint egy hónapja nyitott a By Beans.
Blog írások