Hamis ír kávé 2005.04.29. | Receptek
A jól elkészített ír kávé poharában, megjelenésében, színében, hab állagában, alkohol tartalmában hasonlít, ízében (karamellizált cukor) emlékeztet az írek leghíresebb sörére (Guiness). A sörhöz hasonlóan - összekeverés nélkül - fogyasztandó, mint a sört, a habon keresztül isszuk. A rendkívül elterjedt és kedvelt kávéitalnak most alkoholmentes változatást készítjük el.

Filteres kávéfőző géppel hosszú kávét készítünk. Ezt követően kis nyeles fémedényben óvatosan, lassú tűzön kiforraljuk a whiskeyből az alkoholt. (Lehetőség szerint valamely írországi nemes párlatot használjuk.)


A tűzről levett forró italhoz hozzákeverjük a barna cukrot. A cukros elegyet talpas hőálló üvegpohárba töltjük. A közben lecsepegett hosszú kávét is beletöltjük a pohárba. Nagyon ügyeljünk arra, hogy hagyjunk helyet a habosított tejszínrétegnek poharunk tetején.

Összetevők:

Összetevők:
1,5 dl hosszú kávé
5 cl whiskey v. 40 ml írkrém szirup
2 teáskanál barna cukor
80 ml enyhén habosított tejszín

Hideg habtejszínből elektromos keverőpálca segítségével megfelelő állagú habot készítünk. A hab nem lehet túlságosan kemény, de nem maradhat túlságosan folyós sem. Első esetben csak kanál vagy valamely más eszköz segítségével tudjuk rétegezni a habot, ám a kemény hab az ital fogyasztását is nagyon megnehezíti. A második esetben – ha a hab túlontúl lágyra sikeredett – rétegezés közben elkeveredik a forró feketekávé itallal.

A megfelelő állagú tejszínhabot, csőrős fém tejkiöntő segítségével, egyenletes, óvatos öntéssel könnyen rétegezhetjük az ital tetejére.

Amennyiben van otthon írkrém szirupunk, az elkészítés a következő. A pohár aljába 40 ml szirupot töltünk, melyet a forró kávéval folyamatos keverés mellett elegyítünk. Ezt követi a tejszínhab rétegezése. A szirupok kereskedelmi forgalomban még nehezen beszerezhetőek, de honlapunk segítséget nyújt az érdeklődőknek. info@kavehazak.hu

Az eredeti ír whiskey-hez hasonlóan az alkoholmentes változatot is összekeverés nélkül érdemes fogyasztani. A hideg tejszínhabon keresztül kortyolgatva a forró keveréket, alkohol nélkül átélhetjük az ír whiskey élményt. Éppen ezért vendégeink mindig kanál nélkül kínáljuk és magyarázzuk a fogyasztási szokásokat.


Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások
Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
Kávézóláncok