Grappuccino 2005.02.11. | Receptek
Íme, egy újabb recept, hogy kényeztesse magát. Nem titkoljuk, hogy a kávé nem csak espressóként finom. Olyanok vagyunk, mint Gombóc Artúr, csak kávéban. Szeretjük tejjel, vagy tej nélkül, tejhabbal, tejszínhabbal. Szeretjük a feketekávét, a krémes kávét, a hosszú-, a dupla, a tripla kávét. És persze szeretünk mindenféle alkoholos kávékülönlegességet is.

Ehhez a különlegességhez leginkább az eszpresszógéppel készített igazi olasz krémes, rövid espressót ajánljuk, melynek aromagazdagsága és sűrűsége rendkívül jól érvényesülhet ebben az italban és jól illeszkedik az olasz törkölypálinkához, a grappához. Amennyiben nincs otthoni eszpresszógépünk, használhatunk más elektromos kávéfőzőt, kotyogót is.

Jellemzők

Ajánlott alapkávé: espresso vagy kotyogós
Típus: Alkoholos
Tej összetevő: gőzzel habosított tej
Hőmérséklet: meleg

Elkészítjük a kávét. 20 milliliternyit kis méretű fém kiöntőben összekeverjük a cukorral úgy hogy az teljesen feloldódjon. Ezután hozzákeverjük a grappát is. Valójában ezzel elkészítettük házi kávélikőrünket. A likőrt 1 dl űrtartalmú pohár aljába töltjük.

Összetevők

40 ml kávé
1cl grappa
15 g cukor
4 cl tej

Tejet habosítunk. A habosítást az elektromos kávéfőzőnk gőzölő csövével végezzük. Ügyeljünk arra, hogy ne forrósítsuk túlságosan meg a tejet, mert így részben elvesznek az értékes tápanyagok, ráadásul a forró ital nehezen fogyasztható. A habosított tejet bárkanál segítségével a likőrre rétegezzük. Óvatosan öntsünk, ügyelve arra, hogy a rétegek ne keveredjenek össze.

Rövid várakozás (1 perc) után a maradék kávét a csőrős fém kiöntő segítségével, vékony sugárban, óvatosan kiöntjük a habosított vaníliás tej felületének közepébe. Ha ügyesek vagyunk, a kávé vékony réteget képezve választja majd el a tej habosabb és lágyabb részeit.

Ha nem hibáztunk, négy rétegű kávéitalt látunk magunk előtt. Így jól néz ki, de azért fogyasztás előtt alaposan keverjük össze.