Film és kávéház 2005.07.25. | Régi pesti kávéházak
Kávéház anno Mi volt az üzlet abban, hogy ezt a gyakran fizetésképtelen művésznépséget a tenyerükön hordozták? Egy bölcs öreg kávéstól származik a magyarázat: ahová ezek járnak, oda járnak a szép nők, s ahová a szép nők járnak, oda járnak a gazdag férfiak…

A New Yorkba valóban sok szép nő járt, már csak azért is, mert itt ringott a magyar filmszakma bölcsője is.

A leendő vagy csak önjelölt sztárok a század első évtizedében olyan nagyságok körül forgolódtak itt, mint a fiatal Kertész Mihály (aki Michael Curtizként kap majd Oscar-díjat a Casablancáért) vagy Korda Sándor (akire ma Sir Alexander Korda néven emlékszik a világ).

A hollywoodi filmipar üzleti zsenijei közül is sokan indultak Budapestről, például Adolf Zukor – aki viharos ifjúságában nyúlbőrrel kereskedett – vagy Fuchs Vilmos, ismertebb nevén William Fox, aki kelmefestőként kezdte.

A nemzetközi hírnévre jutott színészek közül említsük csak a némafilmek nagy csillagát Bánky Vilmát és a pesti Nemzeti Színház fiatal tehetségét, Lugosi Bélát, aki Drakula gróf szerepével írta be nevét a filmtörténetbe.


Gerlachfalvy Réka


A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
Blog írások
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások