Előttünk egy fekete-fehér kockás viaszosvászon 2005.06.06. | Régi pesti kávéházak
Az első magyar sakkegyesület a hagyomány szerint a Wurm kávéházban alakult 1839-ben, ám erről nem maradt írott dokumentum: a megalakulás hivatalos évének 1864-et tekintik.

A pesti sakkozók már a 19. században nemzetközi tekintélyt vívtak ki maguknak. 1843 májusától 1845 márciusáig levelezési mérkőzést játszottak a világ leghíresebb sakk-kávéháza, a párizsi Café de la Régence sakkozóival, mégpedig olyan szép játékkal aratva fényes győzelmet, hogy a játszma bekerült az 1950-ben Londonban megjelent 500 Master Games of Chess-be.

Az 1848-as forradalom leverése után a kávéházi sakkélet drámaian visszaesett. Újbóli feléledése sokat köszönhet nagy romantikus zeneszerzőnknek, Erkel Ferencnek (1810–1893), aki törzsvendége volt a Wurmnak, és kiváló sakkozóként 29 esztendőn át töltötte be a Pesti Sakk-Kör elnöki tisztét.

A sakkozók törzskávéházaiban nemegyszer az ő számukra is biztosítottak különtermet vagy egy csöndes sarkot, ám az ellenkezőjére is ismerünk példát, amikor – talán épp a kávéház vonzerejét növelendő – az ablaknál ültek, s az érdeklődők az utcáról is figyelhették küzdelmüket. Minden idők legnagyobb magyar sakkozója, Maróczy Géza (1870–1951) általánosítható jelenetként mutatja be első kisgyerekkori sakk-élményét:

"... könyvestáska a hóna alatt. Iskolából megy haza. Az útjába eső kávéház nagy tükörablakánál megáll, betekint és állva marad. Az ablakmélyedésben levő asztalnál feketekávé mellett a kávéház két vendége ül, előttük egy fekete-fehér kockás viaszosvászon... A diák... elkésik az ebédről [...] megtanulja a lépéseket, azután játszik... játszik... Ez az általános indulás a sakkozói pályán..."


Gerlachfalvy Réka


A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
Blog írások
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások