Csokoládé nap! 2007.03.13. | Barista iskola
A csokoládé-nap kalandja a kakaónövény párás, napsütötte termőhelyeitől indul. A ködbe vesző közép-amerikai kultúrák történelmi és gasztronómiai emlékeire rácsodálkozva kezdjük el felfedezni az ismeretlent.

A csokoládé története
Megismerkedünk a kakaónövény eredetével és néhány jellegzetességével, a kakaó vallási és kulturális felhasználásával, és a habos vízzel. Találkozunk az európai jövevényekkel és azzal, hogy miként kezdték el Európában feldolgozni a különös "mandulákat".

Végigkövetjük, hogyan lesz a királyok, hercegnők és főurak kiváltságos élvezetéből az angol pubok létét is fenyegető ital. Látni fogjuk, ahogyan a polgárság után a tömegek számára is hozzáférhetővé válik, s elkészülnek az első csokoládétáblák. A csokoládé modern kori jellegzetességei és a jövő irányainak vizsgálata zárja a történelmi bevezetőt.

Feldolgozás és készítés
Ezután következik az a rész, amely segít megérteni az egyes csokoládék tulajdonságait: a csokoládékészítési módszereket tanulmányozzuk, kezdve a legdöntőbb lépésekkel a kakaóbab feldolgozás során részletesen elemezve a technológiát a táblák csomagolásáig. Kiderül, hogy mely technológiai lépések fontosak az ízek kiemeléséhez, és hogyan lehet megismerni a valóban jó csokoládét.

Kóstolás
Röviden megismerjük a szaglás és ízlelés megfelelő használatát a kóstolás során. Bemutatjuk a csokoládé aromamolekuláinak legfontosabb csoportjait. Ezeket az ismereteket a gyakorlatba is átültetjük egy részletes elemzéssel egybekötött kóstolás során, ahol módunkban áll megismerni különböző kakaótartalmú, illetve más és más termőhelyű csokoládék illatát, aromáit és ízeit. A megfelelő tárolási körülmények és a jelentősebb csokoládéhibák is ekkor kerülnek terítékre. Megismerjük a kakaó bioaktív hatóanyagait és azok hatását a kávéhoz viszonyítva.

Csokoládé és…
Az ebéd után belemerülünk a csokoládé és a különböző alkoholos italok párosítási lehetőségeibe, és megismerjük a csokoládés konyha néhány klasszikus sós és édes harmóniáját is.

Márkák, minőségek
Az ismeretek praktikus részéhez tartozik a világpiacon és Magyarországon jelenleg aktív nagy és kis cégek márkáinak bemutatása, és a legfontosabb európai csokoládénemzetek: sorrendben az olasz, a francia, a spanyol, a belga, a svájci, minőségi csokoládékészítési jellegzetességeinek ismerete.

Csokoládé ital
Ezután áttekintjük a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait és a csokoládéitalok magyar és európai szabályozás szerinti felosztását. A csokoládé- és kakaóitalok fajtái és készítési módjaik megismerése után a résztvevők el is készítik ezeket. A csokoládéhoz társítható fontosabb fűszerek és kiegészítők gyakorlati felhasználásában is tapasztalatot szerezhetnek a résztvevők.

A Csokoládé napot a világ leghíresebb csokoládé-manufaktúrája, a toszkán AMEDEI (www.amedei.it) támogatásával szervezzük, de az európai elit más képviselői is bemutatkoznak a Cacao.hu Kft. jóvoltából.

Időpont: április 21. szombat
Helyszín: Barista Hungary oktatóterem
Részvételi díj: 22.000 Ft + áfa / fő
Az ár tartalmazza:
• jegyzeteket – a csokoládé nap folyamán feldolgozásra kerülő elméleti anyagról
• a felhasznált csokoládé, tej és egyéb segédanyagok költségeit
• az ebéd árát

Jelentkezni lehet az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Senkáriuk András
06 20 454 31 39
info@barista.hu
www.barista.hu


Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások