Cophe Haz, Kafe Haz, Cofi Haz, Kofi Haz, kofi Haz, Cophi Haz, Kofi Ház? 2005.02.22. | Régi pesti kávéházak
Ki és mikor írta le először magyarul a kávéház szót? A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint Rákóczi titkára, Pápai János, 1709-ben. És ha nem? És miért így? Kávéház Anno Saly Noémi tollából.

Hogy a "kávé" szót ki írta le először magyar irodalmi műben, azt immár mindenki tudja, aki elolvasta a honlapon a Zrínyivel készített "interjút". Mondjuk meg azt is, mikor írta le? 1645-ben.

Jó. De ki és mikor írta le először magyarul a kávéház szót? A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint Rákóczi titkára, Pápai János, 1709-ben, egy belgrádi követségjárásról szóló jelentésében: "ha szabad diskurálnunk, mintha csak a kaféházban volnánk".

Kutatásaink nyomán viszont nemrég kiderült, hogy a Nyugat-Európában egyetemről egyetemre vándorló peregrinus diákok ennél korábban, s már nyugati divatként találkoztak a kávéval és a kávéházzal, s meg is nevezték magyarul.

Mostani tudásunk szerint Bethlen Mihály az első, aki a kávézni igét használja. 1693. október 11-én írja naplójában:

"Amsterdamban ülünk. Azon éjszaka viradatig jövünk Lejdában és reggel megyünk Volder Uram leckéjére, és lecke után beszélgetünk vele, azután Szaniszló Uraméknál mi kofizunk és megyünk Spanhem Uram leckéjére."

Lüktetően eleven feljegyzéseiben később szóba kerül a kávéház és a Londonban látott kávécserje is:

"1694. február 10. Délután nézzük a londinumi tanácsházát, ismét Halucius Karánsebesi a vad oláh természetét levetkezvén hozzám jő, és velem kezd magyarul beszélleni, a coffipoliumban megyünk, azután a Regia Societasban a Conventusban, aholott azoknak az ő angliai discussusokat hallyuk, és kofe fa ágát levelestől és gyümölcsével látunk, más experimentumokat is."

A "coffipolium" a "kávé" és a latin "emporium" (=vásár, sokadalmas hely) szavak összeházasítása. Lám, Bethlen Mihály a kávéházra még nem talált magyar nevet.

Három év múlva, 1697. május 29.-én a tizennyolc esztendős Teleki Pál viszont – szintén Londonban – már ezt jegyzi föl kiadásai sorában: Royal Kofi Házban 0–0–10 (tíz penny). Habozik ő is, hogyan kellene írni a kávét és a kávéházat magyarul: Cofi, Coffi, Cofe, Cophe, Kofi, Kofe, Kafe?; s ugyanígy: Cophe Haz, Kafe Haz, Cofi Haz, Kofi Haz, kofi Haz, Cophi Haz, Kofi Ház? Ebből pedig arra következtethetünk: anyanyelvi szókincsének egyik sem volt része, tehát az itallal is, az intézménnyel is Nyugat-Európában ismerkedett meg…


Gerlachfalvy Réka


A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
Blog írások
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások