Cafe Thessaloniki 2004.01.23. | Café Budapest
Tesszaloniki Görögország második legnagyobb városa, Athéntól jóval északabbra. Mint a mediterrán nagyvárosokban, itt is egymás mellett él a régi és az új, az ősi és a modern. Tesszalonikiben érdekesen keveredik a görög világ az északabbi balkánnal, és az Unió európaiságával. A levegő hol szmogos, hol a tenger szagát érezni. Az utcákon, tereken rengeteg kóbor kutya, ám mind bolhanyakörvvel, jóllakottan. Az utcák piszkosak, szemetesek, de ha napsütésben hunyorog az ember...

A belváros tele van sétálóutcákkal, terekkel és persze van tengerparti út is, ahol szinte minden négyzetmétert valamely üzlet teraszának asztala, vagy széke foglalja el. Az enyhe túlzás ellenére igaz, hogy egymást érik a teraszok, amelyek a forgalmasabb órákban, de főleg este meg is telnek. Forgalmasabb órák reggel, délben, délután és este is vannak. Reggel 9-től 10-ig. A boltok ugyanis tízkor nyitnak, de a kávézók már kilenckor, és a vendégek bizony be is térnek. A déli órákban van egy rövid ebédszünet, és délután, a szieszta idején, 14-től 17-ig, mikor mindenki a városban intézi elintézendőit, le-leülnek egy kávéházi asztalhoz a várost járók. És persze este, 21-től, a boltok zárása után indul az igazi déli élet. A vendégtartózkodás szinte soha nem kevesebb fél óránál, a leghosszabb pedig este. A fiatalok egy kávézóban vagy teraszon két-három órát is elüldögélnek.

Rövid nézelődés után belátható, hogy a magyar üzletköri besorolás itt nem érvényes. A mediterráneum teljes egészében önálló intézmény a terasz. Persze vannak kávézók, kávéházak, de egész más az arcuk, mint az itthoniaknak. Fogyasztási és viselkedési kultúrájukat az említett teraszos jelleg határozza meg. Leginkább a kávézó és a bár közötti átmenet látható, melyeknek teraszai április közepétől október közepéig üzemelnek. Ennek megfelelően az italfogyasztás jelentős.

A helyi jellemző kávéitalok a görög kávé és a frappé, melyekről később bővebben. Rengeteg frappét és instant kávét isznak, főleg a fiatalok. Bár a frappé az idősebbek között is közkedvelt, ők inkább a hagyományos görög kávét isszák. Az olasz típusú eszpresszó nem örvend nagy népszerűségnek, pedig kifinomult márkák vannak jelen, és egyes bisztróknak, büféláncoknak kellemes saját kávékeverékeik vannak. Krémkávéjukat magas szintű sztenderdek szerint készítik. Ha isszák az eszpresszót, azt a görögök reggel teszik. A görög kávé is ilyenkor fogy jelentősen. A frappé és az instant kávé egész nap fogyasztott ital. Télen jellemzően a cappuccino és a forró instant kávé fogy, nyáron a frappé és a cappuccino freddo. Hideg időben kedvelt a forró csokoládé is. Meg kell említeni, hogy sok babkávé boltot láttunk, ami az otthoni kávéfogyasztás kifinomultságára utal.

A fiatalok körében a legkedveltebb ital a whisky. Fogyasztása télen gyakoribb. Nyáron a fanyarkás gin a kedvenc, utánuk következően pedig a vodka. A kávézók általában görög borokat forgalmaznak. Szalonikiben a Boutari és a Lazaredi cég fehér és vörös borai a kedveltek. A mindenhol jelen lévő görög sör a Mythos, amelynek savanykás, frissítő, íze jól esik a melegben. Az átlagfogyasztás a fiatalok esetén fejenként két ital, 6-7 Euró átlagértékben, amit a napi 30-35 Eurós átlagbérrel kell összevetni.

A kiszolgálás nagyon jó, állandó a figyelem, a mosoly. Az italok mellé gyakran érkezik egy pohár víz, ami ezen az éghajlaton bizony igen jól esik. Ha valaki több italt rendel, akkor számíthat rá, hogy sós magokkal, ropogtatni valóval, teasüteményekkel, olivabogyóval, esetleg mini szendviccsel, salátával kínálják. A kávéházi, kávézói szolgáltatások terén a fő különbség, hogy dohányterméket egyáltalán nem forgalmaznak. A görögök láthatóan erős dohányosok, de ötvenméterenként egy trafik megoldja ezt a problémát. A kényelmi szolgáltatások terén nagyon erősek. Egyes teraszokon szinte kanapé jellegű ülőalkalmatosságok vannak. Előfordulnak a keleten jellemző táblajátékok, főleg az ostábla, ám nagyon ritka, hogy egy kávéház újságot tartson. A borravaló 10-15% körüli, amit inkább az idősek adnak. A fiatalok zsebe gyakran üres ehhez.

Hogy mi is pontosan a görög kávé és a frappé azt az alábbiakban fejtem ki:

A görög kávét gyakran keverjük a török kávéval. Ennek oka, hogy a kávéfőzési mód ugyanonnan, Arábiából ered, majd a török hódításokkal terjed el Görögországban és a Balkánon. Az ital alapvetően különbözik az olasz krémkávétól és a német filteres kávétól. Amíg az olasz eszpresszó a finom aromák kisajtolásával, a német pedig ugyanezek kioldásával készül, a görög kávé szinte átmenetet képez a kávé ehető és iható formája között. A nagyon finom szemcsenagyságú őrleményt kis csészényi, úgy fél deci vízzel és cukorral felforrajuk, majd a főzetet zaccal együtt a csészébe töltjük. Az így készült ital aljára leülepszik a zacc, a legkisebb szemcsék azonban finom habot alkotnak az ital tetején, és szerepük van a kávé testességének alakításában is. Így alakul ki az előbb említett ehető és iható közötti átmenet. Persze a zaccot nem fogyasztja el senki, csupán leisszák róla a kávét.

Édesség alapján három névvel illetik a kávét. Sketos-nak, ha egy teáskanál kávéból és cukor nélkül készítik. Glikos-nak, azaz édesnek, ha ugyanennyi kávéhoz másfélszer annyi, tehát másfél teáskanál cukrot használnak fel, illetve metrios-nak, azaz közepesnek, ha egy teáskanálnál kevesebb, félnél több cukrot teszünk a főzőedénybe.

A frappé instant kávéból, cukorból és vízből előállított kávéital, melyhez igény szerint tej is felhasználható. Három-négy deciliteres pohárban szolgálják fel, mert az ital a készítés folyamán sok levegőt vesz fel, habos lesz. Készítésénél az első lépés a vendég poharában 1-1,5 teáskanál instant kávé és ízlés szerinti cukor kis vízzel habosra turmixolása. Ügyelni kell arra, hogy a keverés csak akkor eredményez tartós habot, ha kevés vízzel kezdjük. Amikor már szép a hab, akkor lehet felönteni a maradék vízzel, ekkor lehet hozzáadni a tejet. Egy négy deciliteres poharat szépen megtöltő frappéhoz két dl víz szükséges. Tejből 2-3 cl, ami legyen a lehető legmagasabb zsírtartalmú. Ez az Unióban 3,8%, ám a frappéhoz a Nestlé által forgalmazott 7,5%-os zsírtartalmú konzerv tejet használják. Édesség szerint a görög kávénál használatos elnevezésekkel illetik. A metrios-hoz másfél, a glykos-hoz három kanál cukrot kevernek.


Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások
Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
Kávézóláncok