Café Barcelona 2004.01.23. | Café Budapest
Ha a katalán és kicsit tágabban tárgyalva, a spanyol vendéglátó kultúra kávéval kapcsolatos jellegzetességeire vagyunk kíváncsiak, azt láthatjuk, hogy a kávé népszerű, de készítése mégsem annyira pontos, alapos, az elnevezések pedig nem annyira egyértelműek, mint az olaszoknál.

Barcelona Katalóniának, Spanyolország gazdaságilag legfejlettebb tartományának a fővárosa. Lakosainak száma másfél millió, de az agglomerációval együtt négymilliós városról beszélhetünk. A turisták által igen kedvelt város bővelkedik az építészeti látványosságokban és a kulturális programokban. Élő város, tele terekkel, parkokkal, amelyek kedvelt találkozóhelyek.

Ha a katalán és kicsit tágabban tárgyalva, a spanyol vendéglátó kultúra kávéval kapcsolatos jellegzetességeire vagyunk kíváncsiak, azt láthatjuk, hogy a kávé népszerű, de készítése mégsem annyira pontos, alapos, az elnevezések pedig nem annyira egyértelműek, mint az olaszoknál. A kávéház jellegű intézmények egészen más sajátosságokkal bírnak, mint nálunk, és a kávézók választéka sok, számunkra érdekes választékelemmel bír.

Café solo (szólo), azaz kávé magában. Ezzel a névvel illetik a spanyolok az eszpresszót. Előfordul azonban, hogy az olasz risztrettóhoz hasonlóan rövid italt kapunk, de nem ez az általános, hanem az olasz 25-30 és az "európai" 35-40 cl hosszúság közé eresztett eszpresszó. Aki rövidebbet szeretne, annak előnyösebb ezt jelezni. A hosszabb kávé café largo (lárgo), a tejes kávé café con leche (káfe kon lecse), azaz kávé tejjel. A kávé tej arány tapasztalataim szeint 1:3 és 1:5 között mozog. Érdekesség, hogy ez az elnevezés az Egyesült Államokban is használatos, mégpedig egy kubai eredetű kávéitalra, ami egy nagyon édesen, kevés tejjel készülő tejes kávéital.

Spanyol sajátosság a café cortado (kortádo), amely egy eszpresszóból és ízlés szerinti, de nagyon kevés tejből készül. A tejet a vendég előtt az asztalnál, vagy a bárpulton önti a felszolgáló a csészébe, a vendég kérése szerint. Az eredmény egy kis tejes kávé azoknak, akik az erős tejeskávét, vagy a tejes kávéban is a kávé karakteres ízét szeretik. A tejszínhabos kávé, a cafe con nata (kon nátá) is ismert és kedvelt, sajnos gyakran a cappuccino-t illetik ezzel a névvel. Cappuccino original (orihinál) az eredeti olasz ital megnevezése.

A jeges kávé az olasz freddo-hoz hasonlóan jégre, ám nem tört, hanem egész jégkockákra öntött eszpresszó kávé. Előfordul, hogy a két-három jégkockával ellátott kis méretű, gyakran old fashioned poharat, amiben az ital végül fogyasztásra kerül, a vendég a kávéja mellé kapja, hogy ő öntse bele a kávét. Általánosabb azonban, hogy rögtön ebbe eresztik a presszót.

A párlatokkal készülő kávét, az olasz cafe corretto (korretto) megfelelőjét cafe carajillo (karahijjo) néven nevezik. Amíg az olasz verzió inkább pálinkákkal (grappákkal) készül, a spanyolok brandyket használnak. A készítés egyszerű, az eszpresszó kávéhoz ízlés szerinti párlatot öntenek. Érdekes, hogy a közös szomszéd franciák rokon kávéitala a café calvados. Ők tehát almaborpárlattal gazdagítják a kávéjuk.

Az elnevezéseknek persze van katalán megfelelője is, és bár minden katalán beszéli a kasztíliait (az általánosan elfogadott és spanyolnak nevezett nyelvet) könnyebb tájékozódni és nem utolsó sorban, megkedveltetni magunkat vendéglátóinkkal, ha katalánul rendelünk. A tejes kávé katalánul cafe amb llet (amb jet), a jeges kávé amb gel (amb zsjel), a cortado pedig talliat (tájjat).

A fenti kávéitalokat elég elterjedten készítik, legyen a fogyasztás helye kávézó, söröző, bár vagy étterem. A probléma az lehet, hogy elsőre nehéz ezeket az egységeket megkülönböztetni egymástól. Barcelona belvárosa a turisták által annyira látogatott, hogy a vendéglátó egységek meghatározó része (akárcsak nálunk) mindent kínál, minden szeretne lenni. Egyszerre bár és kávézó, étterem és cukrászda. Ehhez persze hozzá tartozik az is, hogy a spanyol bárok, kávézók és sörözők választéka nagyon sok hasonló elemet tartalmaz. Éppen ezért célszerű az egységeket a választékuk, és itt csupán a kávé köré strukturált választékuk mentén vizsgálni.

A fentebb egyszerűen cukrászdának nevezett egységek inkább pékségek, kávézó-pékségek, fagylaltozók valamilyen keverékei. Jellemzőek a croissantok és a szendvicsek (bocadillo - bokadijjo), utóbbiak hideg és meleg változatban. Ezek mellett pedig rengeteg édes tésztájú tölteten vagy töltött péksütemény. Kedveltek a csokoládés és a vaníliás krémmel töltött, de az almás és egyéb édességekkel töltött, egybesütött változatok is. Megtalálható különlegességként a mi túrótortánkhoz hasonló sajttorta is.

A sörözők, bárok ételválasztékában a szendvicsek dominálnak, több méretben és mindenféle töltelékkel. Megemlítendő spanyol sajátosság a tapas, aminek nincs magyar fordítása, valahol a mi sörkorcsolyáink, a mini szendvicsek és a zakuszki szendvicsek között vannak. Számtalan változatuk létezik főtt és nyers zöldségekből, húskészítményekből, tengeri herkentyűkből. Egyaránt alkalmasak önálló étkezéshez és italozás kíséreteként. Természetesen nem elsősorban a kávét kísérik ezek a falatok, de a nap minden szakában fogyasztható ételként kapcsolódnak a kávéfogyasztáshoz.

A fenti üzlettípusok említett választékelemei nagyban fedik egymást, kávéválasztékukban pedig szinte teljesen. Az üzletek érdekessége, hogy sokuk keskeny portállal, mégis nagyon hosszan benyúlik az épületbe, ahol esetleg tágul a tér, így találhatunk az utcáról az épületbe akár harminc méterre benyúló bárt is, amiből mindössze háromméternyi portál látszik kívülről. Ebben a kényelmetlennek tűnő alaphelyzetben azonban kiválóan alkalmazható, és elterjedten alkalmazott a pulton át történő és - a meglepően gyakori - önkiszolgáló értékesítés.

Ami még ezen túl is meglepő, az a vendéglátóhelyek nagy száma és a látogatottságuk intenzitása. Talán mosolyra fakasztó általánosítás, de a spanyolok imádnak és tudnak is fogyasztani. A kávé az említett üzletek mindegyikében nagy népszerűségnek örvend, ám nem a kávézáson és a kávéházi tartózkodáson van a hangsúly. A világ gasztro-kultúráiban a kávékultúra sokkal elterjedtebb, mint a kávéház-kultúra. A magyar vendéglátó szakembereknek ezért egyre inkább szem előtt kell tartaniuk, hogy vendéglátó kultúránk sajátos eleme a kávéházba járás, az ott-tartózkodás és fogyasztás szokása, és ezeknek a mindennapjainkban lassanként növekvő szerepe.

O.G.


Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások
Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
Kávézóláncok