Bezár a Castro? 2006.01.30. | Kávéház Sirató
Kávéház sirató Szombaton volt a záróbuli, az utolsó üzemnap, mikor még ellátogathattunk a Castróba, és kedden végleg lehúzzák a rolót. Megzavarodtunk. Egyes rajongók váltig állítják, hogy nem tűnik el a Castro, csak átalakul.

"Nyugi castro rajongók! 2 éve járunk ide a barátainkkal, én is megijedtem a bezárás hírére, de ismerem az új fiúkat, akik tovább viszik a helyet. Minden marad a régiben, ami kevés nem tuti dolog, csak azon változtatnak: árak, hangulat, zene tuti marad, ahogy volt. Remélem úgy lesz. I love Castro!"

E rajongói levél a legbelsőbb információ, amit meg tudtunk szerezni a Castro Bisztróval kapcsolatban. Az Est.hu ezzel szemben cikket jelentetett meg, miszerint 31-dikén végleg eltűnik a hely a Ráday utcából.

Milyen helyet veszítünk?


2003-ban, a honlap indulásakor értékelőink erős kritikát fogalmaztak meg a hellyel kapcsolatban. A szigorú kávéházi kritériumok és jellemvonások felől közeledve szembetűnő volt a Castróban tapasztalható nem kevés szakmai hiba. A cikk – mondanunk sem kell – sok rajongó ellenszenvét váltotta ki. A Fórum érdekes, parázs viták színterévé lett.

Bár egyes rajongók unszolására már-már eljutottunk oda, hogy újabb szemlére induljunk, a következő két évben nem volt módunk felülvizsgálni első benyomásainkat, már csak azért sem, mert 2004-től kezdve a Kávéházak Versenye keretén belül folytattuk a kávéházak öt jellemző szempont szerinti vizsgálatát. Egyet azonban megállapíthattunk: a Castro a rajongói terén megállta a próbát és az évek alatt a Ráday utca egyik legmeghatározóbb helyévé vált.

Mi fáj?


Egyes információk szerint csinos Casinót kapunk a Castro helyére. Miután annyi hír lábra kelt, ezt is kritikával fogadjuk. Mindenesetre elhibázott lépésnek tekintenénk, ha ezt a területet is elsötétített, barátságtalan üvegtáblák zárnák el végleg a külvilágtól, ahogy az egykori Belvárosi Kávéházat a Ferenciek terén. Reménykedve tekintünk hát mi is a fenti üzenetre: Reméljük, úgy lesz.


A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
Blog írások
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások