Az amerikai kávé reneszánsz 2004.06.01. | Café Budapest
A 90-es évek elején, a kávé világpiaci árának csökkenésével egyidőben, az amerikai kávépiacot ősrobbanásszerű jelenség rázta meg. Ebben az időszakban jelent meg az Egyesült Államokban egy újfajta tömeges igény az erősen minőségorientált, szofisztikált vendéglátás iránt.

A folyamat a kávékon kívül érintette a borok, a sajtok, a szivarok világát is. Az Egyesült Államok - mint meghatározó, sőt, akkoriban szinte egyetlen világpolitikai tényező, a világ legnagyobb gazdaságával és legerősebb piacával - öntudatára ébredt. A világot irányító és vezető, "birodalmi" szerephez, annak átéléséhez, azt jól reprezentáló viselkedésformák, intézmények kellenek.

Ekkor vették elő és porolták le az öreg kontinensnek az évszázadok alatt kialakult - a mindennapokat és ünnepeket övező - szokásait, használati tárgyait. Divatos lett az addig európai sznobságnak tartott bor és sajt. Előkerült és szinte tömegcikké vált a korai kapitalizmust idéző szivar (meglovagolva az egészségmániát - a cigaretta egészségtelen, de a szivar jóval kevésbé, viszont finom és elegáns).

Ebbe a sorba illeszkedik az amerikai kávé-reneszánsz is. Az európai standardokat és szokásokat persze nem csak átvették, de modern dinamizmussal is feltöltötték. Ennek láthatjuk előremutató eredményeit éppúgy (pl.: a kávé-üzlet marketing szempontú megközelítésében), mint furcsaságait és szörnyszülöttjeit (pl: az amerikanizált cappuccino: double no fun = cappuccino koffeinmentes kávéból, zsírmentes tejjel).

Ez a dinamizmus ugyanakkor erőteljesebb fejlődési pályára állította az iparágat, és lehetőséget teremt nekünk, európaiaknak, hogy feltárjuk saját gyökereinket és azokból táplálkozva újragondoljuk az európai kávéháziság kérdését, intézményeit és kávéitalait.


Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások
Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
Kávézóláncok