Antico Caffé Greco 2004.07.12. | Café Budapest
Róma legöregebb kávéháza a "Görög". A Spanyol lépcső aljától nem messze, a Via Condotti 86-os szám alatti ház ad otthont a Grecónak.

Ez a városrész mindig zsúfolva volt külföldiekkel: ebből az irányból érkeztek ugyanis a városba a zarándokok. A kis utcák erdeje a 16. századra már nem volt képes hatékonyan a város közepe felé vezetni a zarándokokat, ezért épült ki a városrész jellegzetes, szigony alakú úthálója, amelyen ma már egyenesen és könnyedén lehetett eljutni a városközpontba. E "szigonyt" alkotó utcák közül a Teverétől legtávolabbi a Via Del Babuino, amelybe a Piazza Di Spagna magasságában torkollik bele a Via Condotti.

A "Caffé Greco krónikája" című elbeszélésben (Diego Angeli, 1930) a szerző egy 1765-ös dokumentumra hivatkozva Olaszország legöregebb kávéházának nevezi a Greco-t. A görög tulajdonos olaszosította nevét, így lett Nick da Maddalena. Casanova emlékiratai utalnak egy korábbi tulajdonosra is, ám ez csupán legenda. Az 1765-ös dokumentumot a közeli San Lorenzo in Lucina templom irattárában őrzik.

A 18.-19. században a Piazza Di Spagna környéke tele volt fogadókkal, szállókkal, éttermekkel, amelyeket rendszeresen látogattak az itt megszálló zarándokok, főleg angol arisztokraták, művészek. A rómaiak ezt a városrészt nemes egyszerűséggel csak angol gettónak nevezték – er ghetto de l’inglesi. Számos angol és más nemzetiségű művész járt ide. Az írók közül például rendszeres visszatérő volt Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen, Robert és Elizabeth Barrett Browning, Edward Lear, Henrik Ibsen, James Joyce, Byron, Shelly és Keats.

A zeneszerzők közül Liszt Ferenc, Wagner és Bizet tért be gyakran a Grecoba. Egyéb hírességek is jártak ide. A már említett Casanován túl például a háborodott elméjű bajor Lajos király, és hosszan folytathatnánk a sort, de lássuk végre a kávéházat!

A portál nem mutat sokat, a belső annál inkább. Bár rengeteg korabeli leírás koszos, sötét, füstös helynek írja le a Greco-t, ez ma határozottan nincs így. Pedig tele van turistával. A bejárattól jobbra található a bár. Itt állnak a rómaiak – és egy lépéssel sem kívánnak beljebb menni. A kávé ára ugyanis, ha leülünk egy kis kerek márványasztalhoz az egyébként lenyűgöző, múzeum jellegű belső térben, hirtelen megötszöröződik.

Az olaszok tehát kint isszák a kávéjuk és mennek tovább, a turisták pedig inkább kifizetik a "belépőt". A kis asztal körül ülők - németek, angolok, japánok - egyre csak forgolódnak. A falakon festmények, a beugrókban szobrok, magasabban azon hírességek domborművei, akik valaha itt írták életműveik egyes sorait, fejezeteit, tételeit.

Az üzlet maga nem nagy. Két hosszúkás, párhuzamos terem íves menyezettel. Az asztalok kicsik, de szinte csak kávézás, egy-egy ital elfogyasztása történik. A székek, asztalok kicsit zsúfoltan állnak, de ez a felszolgálót szemmel láthatóan nem zavarja a munkában.

A pincérek tűrik a nyüzsgést, elegánsak, nem fennhéjázók. Észrevehető rajtuk egyfajta fásultság, ami a folyamatos fényképezgetésnek, és a sok külföldinek köszönhető. És mindenek előtt annak, hogy a vendégeikkel nincs alkalmuk igazi kapcsolatot teremteni, hiszen valószínűleg először és utoljára látták őket. Ennek ellenére tisztán, pontosan dolgoznak, tisztelettudók és türelmesek – olasz felszolgálók.

A Caffé Greco pillanatnyilag egy turisták által sűrűn látogatott üzlet. Az egyszeri betérők nagy része csak azért néz be, hogy kipipálja az útikönyv nevezetességét, és lapozhasson. A kávéházat az előtérben, a pultnál kávézó olaszok tartják életben. Ők hitelesítik, ők adnak lehetőséget az itt dolgozóknak, hogy emberi kapcsolatot vihessenek a munkájukba. Nekik nem kell elmagyarázni: kávézni nem otthon kell, hanem a kávéházban.

Gregor


Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások
Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
Kávézóláncok