Alkoholmentes kávékülönlegességek 2004.06.06. | Receptek
Nemsokára új rovatszerkezettel jelentkezünk, amelyben sok szirupos, különleges kávés recept is helyet kap majd. Előzetesként lássunk néhány alkoholmentes kávékülönlegességet!

Latte macchiato szirupokkal

A kávégép gőzölője segítségével kb 250ml erős tejhabot készítünk (ehhez kiindulásként kb 150-160 ml hideg tejre van szükség ). Egy 2,5 dl-es hosszúkás alakú, felfelé szélesedő hőálló üvegből készült pohár aljára 20-30 ml szirupot csurgatunk (a legelterjedtebb a vanília, a karamell és a csokoládé ízesítésű). Ennek felszínére, hosszú bárkanál segítségével rétegezzük rá a jól elegyített habos tejet. Presszókávét készítünk. A színültig töltött pohár tetejére, a tej felszínére a kávékiöntőből vékony sugárban öntjük a forró kávét. Ha ügyesek voltunk, a kávé a keményebb habréteg alatt egybefüggő sötétbarna réteget alkot, alatta tejeskávé csík, alatta a vakítóan fehér tej, legalul pedig a szirup.

Caffé Bonbon

4-5 cl űrtartalmú shot-os pohárba annyi cukrozott sűrített tejet öntünk, hogy ránézésre félig teljen a pohár (mivel a pohár felfelé szélesedő, ez a mennyiség valójában a teljes űrtartalomnak csak kb. egyharmada ). A poharat a presszógép kifolyócsőre alá rakjuk és közvetlenül a sűrített tejre annyi kávét (2-3cl) eresztünk, hogy a pohár majdnem tele legyen. Ha igazi espresso gépünk van, háromrétegű kávéitalt kapunk: legfelül a 3-4 mm vastag kávékrém, alatta a sötétbarna kávé, végül a sűrített tej.


Bicerin kávé

Csokoládészirupot készítünk: 5cl habtejszínt, 1,5 teáskanál kakaóport és ízlés szerinti mennyiségű cukrot jól összedolgozunk. Ezt a masszát max. 1,5 dl űrtartalmú margaritás (talpas, ipszilon alakú) pohárba öntjük. Erre kiöntőből, óvatosan, forró kávét (5cl) öntünk. A kávé tetejére egy kanál segítségével shakerben habosított tejszínt csurgatunk. Ha jól végeztük dolgunkat, a kávé tetején "megül" az enyhén felhabosított, krémes tejszín. Felszínét két egész, pörkölt kávébabbal díszítjük.

Barista frappé

Egy erős eszpresszókávét (2-3cl), 1dl tejet, 6-8 db jégkockát és ízlés szerint cukrot mixerrel jól összedolgozunk. A habosított italt kb. 2 dl-es csőpohárba töltjük. Shakerben friss tejszínt és kevés vaníliáscukrot keményre habosítunk, amivel az italt "megkoronázzuk". A habot csokoládé és narancshéj reszelékkel díszítjük.


Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások
Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
Kávézóláncok