A tömörítő 2010.01.04. | Kultikus kávés kellékek
A WBC - avagy a Barista Világbajnokság logója egy tömörítő. Nem véletlenül. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?


A tömörítő kettős funkciója

Segítségével elegyengetjük, majd összetömörítjük az őrleményt a szűrőtartóban.
A megfelelően tömörített őrleménypogácsa minden pontján egységes ellenállást biztosít a nagy nyomással érkező vízzel szemben. A kávé extrakciója így lehet tökéletes. Ha a tömörítés nem megfelelő, a víz megtalálja azokat a pontokat, csatornákat, ahol – áttörve a kávé ellenállását – gyorsan át tud zubogni , érintetlenül hagyva az őrlemény nagy részét. A kávé értékes anyagainak jó része nem kerül az eszpresszóba, helyette a zaccban marad.

Tömörítő választásakor három főbb tényezőt érdemes megvizsgálni:

  • kávégépünk csaptelepét (pontosabban vízelosztó tárcsájának alakját),
  • a hozzá illeszkedő szűrőtartót (annak átmérőjét) és
  • a választott szűrőt (annak űrtartalmát és alakját).
    Ezek a tényezők a variációk igen nagy számát teszi lehetővé, fontos, hogy a csaptelep paramétereihez legjobban illeszkedő típust válasszuk.

    A tömörítő-felszíne, az eszköz alapja mindenképpen fémből (acél, alumínium) készül, a nyél kialakítása rendkívül változatos lehet. Anyagában: fa, gumi, speciális műanyag vagy fém. A kézméretünknek leginkább megfelelő alakú illetve méretű nyél megkönnyíti a munkát.

    A tömörítés technikája is sokféle lehet. A tömörítés erejét és módját a kávékeverék összetétele, a kiválasztott tömörítő típusa, mérete is befolyásolja.
    Sima felületű tömörítővel az első egyengetés és vízszintező tömörítés után megkocogtatjuk a szűrőtartót, hogy a szűrő falának belsejére tapadt őrlemény is a kávéba kerüljön, majd újból tömörítünk.
    Domború (konvex) felületnél ez a művelet nem szükséges, sőt. Az oldalfalra egyenletesen felvitt kávé csak javítja az extrakciót.
    A tömörítő alátámasztásához használhatunk állványt vagy alátétet, de semmiképpen nem a kifolyócsőrön egyensúlyozva tömörítünk. A tömörítő az őrlő közvetlen közelében legyen elhelyezve. Ügyeljünk arra, hogy felszínét ne érje nedvesség, mert akkor munka közben az őrlemény rátapad. Tárolhatjuk egyszerűen a vakszűrőben, vagy falra szerelhető speciális tartóban is.

    Ajánlatunk:

  • Tömörítők a Barista Szaküzletben>>

  • Gumialátét tömörítéshez>>

  • Tömörítő tartó>>


  • Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
    megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
    ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
    Café Budapest
    Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
    Koffein
    Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
    Blog írások