A messze földön híres pesti kávéház és vendégköre 2005.04.13. | Régi pesti kávéházak
A kávéházak épületen belüli elhelyezkedésére, méretezésére Budapesten 1884-ben hoznak először szabályrendeletet, amikor is előírják, hogy a vendégtérnek az utca szintjén kell lennie és minimális alapterületét 150 m2-ben állapítják meg.

Belmagasságát – a füst miatt – 4 méterben határozzák meg, és kötelezővé tesznek két (külvárosi üzlet esetében egy) biliárdasztalt. Ez utóbbi kikötés azért érdekes, mert a kávéházakban – elvileg – amúgy is mindenütt volt biliárd.

"Sehol a világon nincsenek szebb és pompásabb kávéházak mint Pesten, mi talán azt akarja jelenteni, hogy a kávé és tea-kedvelő keleti népfajok közt legpolgárosultabb a magyar. A pesti kávéházak nagyobb része olyan, mintha csak tündérpalotába volnánk ott átvarázsolva, – a legpompásabb papírfal-szőnyegek, kárpitosmunkák, bársony-, kamuka-, selyem-, márványkő- s ébenfa-bútorok, tükörfalak, aranyozások, ritka fajú egzotikus növények, a vakító fényű világítás, a fűszeres, illatos és szeszes italokat, cukrokat nyújtó angyalkák e fejedelmi csarnokok trónusán, s a szolgálatot tévő gyors ördögfiak, a biliárdgolyók egyhangú csettegése, s a zene harsogása és ömledezése kábítólag hat itt reánk, s a gyönyör, kéjmámor és érzékiség bűbájos világába képzeljük magunkat átvarázsolva. Most már majdnem minden nagyobb térnek s utcának megvan a maga kávéháza Pesten, sőt némelyiknek egynél több is van..." – írja egy lelkes vendég már 1864-ben.


A pesti kávéház közönsége kezdettől meghökkentően vegyes képet mutat. Robert Townson angol utazó megfigyelése szerint 1793-ban

"ennek a városnak több jó kávéháza van, de azt hiszem, avval, amelyik a hajóhíddal szemben áll, egész Európában nem mérkőzhetik egy sem. [...] És ide, a kontinens szokásainak megfelelően minden rangú ember és mindkét nem eljöhet, s a fodrász púderes kabátjában, meg az öreg kofaasszony is eljön, hogy kávéját elfogyassza, vagy likőrjét megigya, akárcsak a grófok vagy a bárók."

Voltak persze elegáns és drága helyek, s voltak ócska, kopott berendezésű kis üzletek, de akinek volt annyi pénze – vagy, ami nem kevésbé fontos, annyi hitele –, amennyi egy kávéhoz kellett, azt sehonnan nem tessékelték ki.

Ha ismerte a kávést, a pincért vagy valamelyik törzsvendéget, beülhetett úgy is, ha egy vasa se volt. Elolvasta a lapokat, ivott két pohár vizet, aztán – maradt még egy kicsit. Hiszen ingyen volt a fűtés, a világítás, a beszélgetés…


Gerlachfalvy Réka


A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
Blog írások
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások