Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia // 7.5. Az espresso érzékszervi jellemzői
7.5. Az espresso érzékszervi jellemzői
2005. Március 29., Kedd
Az espresso a legösszetettebb kávéital. Szerkezetében egyszerre oldat (a kávéitalba a főzővíz sok szín-, íz-, és hatóanyagot old), emulzió (a nyomással kinyert olajtartalom "láthatatlanul" keveredik a vizes részekkel), szuszpenzió (az italban csak mikroszkóppal észrevehető, parányi kávészemcsék úszkálnak) és hab (a kávé tetején összegyűlő krém tulajdonképpen hab szerkezetű).


Állagában éppen ezért egyszerre szűrt, de nem áttetsző, olajosan sűrű, de nem zaccos. A krém által visszatartott és fókuszált illatok pedig rendkívül aromagazdaggá teszik az italt. A kivonás viszonylag alacsony hőmérséklete (90°C) miatt azonnal fogyasztható.

Az így elkészült espresso érzékszervi jellemzőit az alábbi táblázat foglalja össze.







Az ital érzékszervi jellemzői
mennyiség
25 ml
krémszín
Színe mogyoróbarna, világosabb vagy sötétebb árnyalatokkal szabdalva
állag
Egybefüggő, 2-4 mm vastag
tartósság
Hosszan kitartó, a csészén gyűrűt képez, mely végig megmarad
ital színe
Mélysötét-barna
illat
A virágos, gyümölcsöstől aromáktól a csokoládés és pörkölési illatokig terjedhet
íz és érzet
A keverékre és pörkölési szintre jellemző egyensúlyban állnak a savas és keserű ízösszetevők. Csípős és fanyar ízek nem érzékelhetőek. Az ital hőmérséklete 67°C+/-3°C



Főmenü:

  • 7.1. Az espresso mint zöldkávé
  • 7.2. Az espresso pörkölés
  • 7.3 Az espresso technológia

  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2015-12-14 22:23 | 7ZHGoJ1weV
    It appears to me that this web site dneost load on a Motorola Droid. Are other people having the exact same problem? I like this site and dont want to have to skip it any time Im away from my computer.
    2015-12-14 04:27 | soWjBd0JLj
    I have to convey my gridttuae for your kind-heartedness supporting those who should have assistance with the question. Your special commitment to getting the solution all through came to be rather powerful and has consistently encouraged men and women much like me to realize their targets. The useful guideline can mean a great deal to me and even more to my colleagues. Regards; from all of us.
    2015-10-09 07:40 | 5hDZ9R7akTo
    Just desire to say your arictle is as amazing. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.
    2015-10-08 19:20 | xLeGgPs6
    Hey there! I know this is somewhat off-topic but I neeedd to ask. Does managing a well-established blog like yours require a massive amount work? I’m brand new to blogging but I do write in my journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I can share my own experience and feelings online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!
    2015-09-20 16:16 | MQu7d4J5E
    Hi, Can I merely say this kind of reeilf to find people whom actually is aware what theyre speaking about online. You absolutely know methods to bring a worry to gentle and ensure it is important. More people have to read this and will see this side from the account. I cant believe youre forget about popular when you definitely have the gift.
    2013-03-19 15:17 | tPiZAwew
    rDeyBd neldcgrzqnud
    2013-03-19 15:17 | RGOlGAqxeuFJFmJYx
    OyUqeS koigjnzfldgr
    2013-03-19 07:49 | gFgBgQJvgPkgfmf
    dobcsab szerint:Gratule1lok az faj hoolaphnz! A szentesi torna honlapje1n le9vő sorsole1s szerint, az U13-as csapatnak, szombaton 16 f3ra 20 kor is van egy me9rkőze9se! Csak a szfclők kedve9e9rt edrom akik, esetleg mennek szurkolni.
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci