Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia
Kávé akadémia
3.1 Kávé és mezőgazdaság 3.1 Kávé és mezőgazdaság

A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.
Események ma
Még több esemény
7.1. Az espresso mint zöldkávé
2008. Január 28., Hétfő
7.1. Az espresso mint zöldkávé

Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.
8. A barista
2007. December 11., Kedd
8. A barista

Vannak a vendéglátásnak olyan sajátos területei, amelyeket hosszú időn át nélkülözni kényszerült a vendégközönség. Így a borok, a koktélok világa egészen a kilencvenes évekig várt arra, hogy újra felfedezzék.
7.3.6 Az automata kávégépek
2007. December 11., Kedd
7.3.6 Az automata kávégépek

Mindenek előtt tisztázandó, hogy mit nevezünk automata kávégépnek. Az automata szó hallatán sokaknak a kisebb-nagyobb fémszekrények, az instant kávét és egyéb termékeket pénzbedobásra értékesítő berendezések ugranak be. A következőkben azonban nem a kávéautomatákról, hanem az automata kávégépekről lesz szó.
7.3.5 Az espresso aranyszabályai
2007. December 11., Kedd
7.3.5 Az espresso aranyszabályai

A jó kávé, különösen a jó espresso készítésének titka az apró mozdulatokban rejlik. Nem az a feladat, hogy néha kiváló minőséget érjünk el, hanem az, hogy folyamatosan törekedjünk a tökéletességre. Odafigyelve minden egyes grammra, °C-ra, milliliterre. Csak így érhetünk el állandó és kiemelkedő minőséget. Az espresso készítésének mindenkor betartandó aranyszabályait az alábbiakban foglaltuk össze.
7.3.4 Az espresso technológia működése
2007. December 11., Kedd
7.3.4 Az espresso technológia működése

Az espresso technológia alkalmazásakor feltétlenül szükséges lágyítani a kávégép bemeneti vizét. A vízlágyító feladata, hogy a vízben oldott ásványi sókat megkösse (ezek csapódnak ki vízkőként a víz forralásakor). Az oldott ásványi anyagok ionok formájában vannak jelen a vízben és a vízlágyító közeg (általában műgyanta) töltésük alapján köti meg őket.
7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
2007. December 11., Kedd
7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei

A félautomata gépek legfőbb paraméterei a csaptelepek száma és a méretek, a kazán űrtartalma és a teljesítményigény, a gőzcsapok száma, a gép súlya, végül pedig a programozhatóság.
7.3.2 A hagyományos kávégépek
2007. December 11., Kedd
7.3.2 A hagyományos kávégépek

A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.
7.3.1 Az espresso-technológia története
2007. December 11., Kedd
7.3.1 Az espresso-technológia története

1901 - Luigi Bezzera Olaszországban elkészíti terveit a gőznyomásos technológia felhasználásáról a kávégépeknél.
2.3.3 Kávékultúrák
2007. November 29., Csütörtök
2.3.3 Kávékultúrák

Az eszpresszó-kultúra mellett négy meghatározó kávékultúrát különböztetünk meg. Ezek közül a legősibb "eredeti" kultúra a muzulmán területeken alakult ki és jellemző ma is.
1. A Kávé története
1. A kávé története
1.1 Legendák
1.2 Közel-kelet
1.3 Európa
1.4 Terjedés
1.5 Kávéház történet
1.6 Technológia történet
1.7 Kávé kronológia

2. Kávé és kultúra
2. Kávé és kultúra
2.1 Kávé- a világ itala
2.2 Kávé termesztés
2.3 A kávé fogyasztása
2.4 Kávé és egészség

3. Kávé és gazdaság
3. Kávé és gazdaság
3.2. Pörkölés
3.3. Kereskedelem
3.4. Vendéglátás
3.5. A koffeinmentes kávé

4. Kávé és mezőgazdaság
4. Kávé és mezőgazdaság
4.1 A kávé környezete
4.2 A kávé növény
4.3 Kávé művelés
4.4 Kávé szüretelés
4.5 Kávé feldolgozás

6. Kávékészítés
6. Kávékészítés
6.1 A kávékészítés lényege
6.2 A kávékészítés módszerei
6.3 A kávéiskolák italai

7. Eszpesszó-kultúra
7. Eszpresszó-kultúra
7.1 Zöldkávé
7.2 Pörkölés
7.3 Kávékészítési technológia
7.4 A kávéélmény
7.5 Az espresso mint ital
7.6 Cappuccino

8. A barista
8. A kávékészítő - a barista

Kávé tudás
Legyen menő kávéban! Tudjon meg mindent:
Kávé lexikon A-Z-ig
  • Miazhogy?

  • Kávés képzés
    www.barista.hu

    Archívum
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2014 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci