Rétes a réten

-
2008.09.26.

Rétes a réten

Eltávolodva Siófok kávéházi központjától - ahol ma is a pár éve útjára indított Marcipán kávézó diktálja a tempót -, nem könnyű meghitt beülős helyet találni. A nyári idény után minden híreszteléssel ellentétben itt sem csak ördögszekereket görget a szél, de persze nem is dübörög a placc.


A Liszt Ferenc teret idéző tóparti "dizájn-cocktail-lounge" egységekben például az őszi légy módjára lődörgő néhány napszemüveges vendéget leszámítva nem sok élet van. Ha tovább barangolunk a városban, végül jó eséllyel a Millennium park egyik árnyékos szögletében kötünk ki, egy ígéretes "Házi Rétesbolt Kávéház" táblával ellátott, az 1863-ban épült vasútállomás építészetére hajazó házikónál. Amilyen kecsegtető az ápolt környezet és a szépen karbantartott park, akkora csalódás az aprócska műintézmény. Vesszőfutásunk a székszerzéssel kezdődik.

A terasz két asztala közül az egyiket a kávézó cigiszünetre összegyűlt hölgyalkalmazottai foglalják el, a másiknál egyáltalán nincsenek székek: megjelenésünkkel akaratlanul is megbontjuk a sziesztázó asztaltársaságot. Sajnos a személyzet bosszúállónak bizonyul, így innentől mosolyt már nem kapunk, és a kiszolgálás is tüntetően lassú. A rendelést a benti pultnál adhatjuk le, ahol az is kiderül: a hely "kávéházisága" a véletlenszerűen elszórt csipketerítős faasztalokban merül ki, minden más térelem - a rögtönzött tapétával burkolt régi süteményhűtő, a bejáratot csaknem eltorlaszoló fagylaltospult, a sarokba állított, funkciótlan munkapult és a díszítőelemeket helyettesítő, ízléstelen reklámmatricák - inkább egy elhagyatott pékség és egy sütemény nélküli cukrászda keverékére emlékeztetnek, mint kávéházra.

Ha ekkor kifordulunk, nem tudhatjuk meg, hogy mindezeket a választék és az ízek sem kompenzálják: a rétes tésztája a kelleténél tömörebb, a kapucsínó pedig púpozott tejszínhabbal érkezik. Mindez viszont meglehetősen olcsón.

  • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 37. számában találja.

  • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

  • Tetszett a(z) Rétes a réten hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Rétes a réten hír? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak hírek

    Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

    Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

    2020.09.21.

    "narrow"
    Gear.svg