Mindent az italok világáról - Kreatív Italfórum 2011 2011.01.20.
Nagyszabású eseményen ismerkedhetnek meg az italok világával azok, akik szakmabeliként vagy akár vendégként, fogyasztóként többet szeretnének tudni a kávé- és bárkultúra fortélyairól.

A február 14-én zajló Kreatív Italfórumon mindenki számára nyitott a lehetőség, hogy olyan termékeket kóstoljon meg, melyek a legjobb éttermek és bárok választékában szerepelnek. Előadások, vezetett italkóstolók, szemináriumok és számos program várja a látogatókat, akik a csupán kétkoktélnyi belépőjegy áráért egész nap ingyenesen tesztelhetik a különböző italokat a kávéktól a párlatokig, vagy akár sorkülönlegességeket, pálinkákat, kézműves borokat.
Kávéházak anno, a világ leghíresebb koktéljai, a nemzetközi bárvilág aktuális trendjei, a párlatok világa, sörtudomány, a kávé útja cserjétől a csészéig, milyenek a kézműves borok – ez csupán ízelítő a programból, melyhez kapcsolódóan a kiállító cégek is számos meglepetéssel készülnek.

A hazai szakma kiválóságai mellett a nemzetközi bárvilág ismert arcai is megjelennek, az esemény vendége lesz Matthijs Janssen mesterdesztilláló, Arno van Eijmeren mixológus, a De Kuyper márkanagykövete, és Nicolas St Jean világbajnok flair bártender. Ők nemcsak előadókként, hanem zsűritagokként is tiszteletüket teszik a rendezvénynek otthont adó Hotel Corinthiában, mert a De Kuyper mixerverseny idei döntője az Italfórum egyik kiemelt programja.
Új luxusmárkák, egy igazán különleges receptkönyv debütálása, Bar Lounge, és számos olyan előadás várja a vendégeket, amitől kihagyhatatlannak ígérkezik az Italfórum, s a show este is folytatódik!
A programokról és a részvételi lehetőségekről a www.vendon.hu portál ad részletes tájékoztatást.


RÉSZLETES PROGRAM

  • Időpont: 2011. február 14., 10.00 – 20.00 óra között
  • Helyszín: Hotel Corinthia Budapest - konferenciaközpont, 1074, Bp., Erzsébet krt. 49.
  • Házigazda: Morafcsik Péter, a Bols Mixerakadémia vezetője
  • Szeminárium-moderátor: Nagy Zoltán bártulajdonos-bártender (LAB, Boutiq’)
  • Szervező: Centralpress lapkiadó/ CAFÉ&Bar, Vendéglátás, Vendon.hu


    ELŐADÁSOK A KIÁLLÍTÓTÉRBEN

  • 10.30 – 11.00 Italtörténet – a koktélok születése, a világ leghíresebb koktéljai
    Antal B. Gábor szakíró
  • 11.00 – 11.30 A nemzetközi bárvilág aktuális trendjei (klasszikusok újraértelmezése, kísérleti mixológia, tiki, japán bártendeing)
    Nagy Zoltán LAB, Boutiq’ bar
  • 11.30 – 12.00 Kávéházi- és bárkultúra Magyarországon anno
    Saly Noémi / Magyar Vendéglátóipari Múzeum
  • 13.30 - 14.00 A párlatok világa – gabonák és gyógynövények, avagy mi kerül a hordóba, palackba
    Gulyás Csaba párlatszakértő
  • 14.30 – 15.20 Hogyan kerül az ital a palackba – érlelés, erjesztés, desztillálás
    Matthijs Janssen mesterdesztilláló
  • 15.30 – 16.20 Bárkultúra felsőfokon - Arno van Eijmeren mixológus
  • 16.30 De Kuyper mixerverseny / klasszikus és flair döntő
  • 19.00 flair show: Nicolas St Jean világbajnok bemutatója

    SZEMINÁRIUMTEREM

    BARTENDER’S CLUB
    Professzionális italkultúra elméletben és gyakorlatban
    12.00 – 15.00
    Témák: • Koktéltörténet receptekben • Aczél Miksa receptjeinek újraértelmezése • Az ideális bártender – effektivitás, attitűd, vendégkezelés, • Különleges technikák és eszközök • Extrém ízpárosítások a pohárban • Best of B’C receptek

    CAFE&BAR
    Kávé- és italkultúra a vendéglátásban
    16.00 – 18.00
    Témák: • Az ideális bárpult • Báreszközök használata • Gyakori hibák a pult mögött és a felszolgálásban • Italértékesítés (jog)szabályosan

    KÓSTOLÓSAROK

    11.00 – 17.00 óra között
    Vezetett italbemutatók és kóstolók (45 p)
    11.00 vodka – Lukács Roland/Boutiq’ bar
    12.00 gin – Hatvani Zilia/Boston Bartender School, Szikra Cool Tour House
    13.00 rum – Kiss Antal/ Bacardi, Flair Planet
    14.00 bourbon – Kottra Dezső/Bols Mixerakadémia
    15.00 single malt – Gulyás Csaba/Bartrender magazin
    16.00 konyak – Dez O’Connell/független tanácsadó bártender

    TEMATIKUS SARKOK

    11.00 – 17.00 óra között
    Kóstolással egybekötött tematikus mini-szemináriumok, bemutatók: termékismeret, technológia, kóstolási alapismeretek, különleges termékkategóriák, stb

    Söröző

  • Hazai sörpiac helyzete
  • Sörtechnológiák – a gabonától a korsóig. Minden, amit a sörgyártásról tudni kell
  • A sörkóstolás tudománya. Mit és hogyan kóstoljunk a sörben?
  • Erős sörök - gyenge fogyasztók? Miért jók a magas alkoholtartalmú sörök?
  • Luxussörök. Nem képzavar, a világ legexkluzívabb sörei.
  • Sörkorcsolyák: egyszerűen jót!
  • Bemutató: a sörcsapolás mestersége

    Borozó
  • Borlap a bárban. Hogyan alakítsuk ki a borlapot, hogy adjunk profilt a helynek?
  • Borozó, borbár, azaz a jó értelemben vett kocsma
  • Nemzetközi bortrendek. Mi zajlik a nagyvilágban, mi várható nálunk a közeljövőben?
  • Kézműves borok, terroir: hogyan lesznek a legkisebbekből a legnagyobbak?
  • Furmint hónap - gasztronómiai akció és Furmint kóstoló
  • Közösségi borértékesítés tapasztalatai
  • Történelmi magyar borvidékek

    Kávézó a Barista Hungary oktatóközponttal és Molnár Attila barista bajnokkal
  • Cserjétől a csészéig
  • Espresso-technológia
  • Őrlés és őrlemények
  • A tökéletes kávékészítés legfontosabb szabályai, kerülendő hibák
  • Barista-bemutató: különleges kávéreceptek
  • Barista-bemutató: Latte art kezdőknek és haladóknak

    Lounge
    VIP-jegyet vásárló látogatónk, valamint partnereink számára 10.30 – 19.30 között üzemel a Lounge Corinthia hotel belső teraszán. A jegyár tartalmaz egy büféebédet, valamint a Lounge bárjában kihelyezett top prémim kategóriás italok korlátlan kóstolását és a koktélbár szolgáltatásait.

    ZÁRÁS: 20.00 óra
    AFTERPARTY: 21.00 órától a Boutiq’ bárban (VI. ker. Paulay E. u. 5.)


    BELÉPŐK

  • Konferencia-belépő a helyszínen: 5000 Ft
  • Elővételes ár január 15-ig: 4000 Ft
  • Kedvezményes jegy MBU-tagok, BAARPULT és Bartenders’ Club-tagok számára: 3000 Ft
  • VIP-belépő
    (ebéd, exkluzív, top prémium kategóriás termékkóstolók,meeting-point a VIP-teraszon): 8000 Ft
  • Kedvezményes VIP-jegy MBU-tagok, BAARPULT és Bartenders’ Club-tagok számára: 7200 Ft

    A belépődíj tartalmazza az előadásokon, szemináriumokon való részvételt, valamint az összes termékkóstolást a rendezvény ideje alatt. A karszalag belépést biztosít a Boutiq’ bár esti partijára, valamint a Creol klubban zajló Baarpult afterparty-ra is.