A kettős kereszt súlya Szlovákián

-
2008.03.14.

A kettős kereszt súlya Szlovákián

Új pártelnököt akar az MSZP frakciója? Beszéd nélkül a Múzeumnál Adományozni akart, 1 év börtönt kaphat


FN
A szlovák nép a honfoglalás kori szlávok utóda? Honnét származik a szlovák kettős kereszt, és mi állította szembe a szlovákokat a magyarokkal? Szót kap Kossuth Lajos, felmerül a nyelvharc és értelmet nyer a "mostoha haza" kifejezés – folytatódik a FigyelőNet Szlovákia-sorozata, ahol Szarka László történészbeszél a szlovák nemzetté válásról, és közben szembesülhetünk a múltban a magyar politikai elit által elkövetett mulasztásokkal, hibákkal.


A két ország történészei között az egyik kritikus elemnek a szláv települési folytonosságot tekinthetjük, amelyet a mai professzionális szlovák történetírás magától értetődő kiindulási pontnak tekint, a magyar történetírás viszont folyamatosan megkérdőjelez. A magyar középkorkutatók ugyanis nem látják egyértelműen bizonyíthatónak és bizonyítottnak, hogy a mai szlovák nép a honfoglalás korában itt élt szlávok egyenes leszármazottja. A 13-14-15-16. században folyamatos volt a betelepülés Észak-Magyarországra a szomszédos szláv régiókból, de még a déli szláv területekről is – fogalmaz Szarka László történész, az MTA Kisebbségkutató Intézetének igazgatója a FigyelőNetnek.

Tovább>>

További híreink:
Új pártelnököt akar az MSZP frakciója?
Beszéd nélkül a Múzeumnál
Adományozni akart, 1 év börtönt kaphat

Tetszett a(z) A kettős kereszt súlya Szlovákián hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kettős kereszt súlya Szlovákián hír? Írd meg véleményed!

További Kávéházak hírek

Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

2020.09.21.

"narrow"
Gear.svg