A KÉK Fesztivál hivatalos Barista versenyszabályzata 2008.06.16.
KÁVÉ ÉS KOKTÉLFESZTIVÁL Barista verseny

A versenyen díjazásban részesül:

- a legjobb espressót készítő barista
- a legjobb cappuccinót készítő barista
- a legjobb kreatív italt készítő barista
- az összetettben legjobbnak ítélt barista (Kávé És Koktélfesztivál Barista verseny Bajnoka)

A versenyre nevezhet
A versenyre nevezhet bármely természetes személy önállóan, vagy bármely kávémárka, eszközforgalmazó,
esetleg vendéglátó egység nevében.
A versenyre nemzetiségi hovatartozás nélkül bárki jelentkezhet, a magyar állampolgárság nem feltétel
A jelentkezés díjmentes.

Jelentkezés módja
A jelentkezés történhet e-mail-en és postai úton keresztül.
A jelentkezési lap letölthet a www.kekfesztival.hu weboldalról.

A jelentkezés határideje 2008. június 30.
A jelentkezést követően a jelentkezőt e-mailben, vagy postán tájékoztatjuk a regisztrációról.
A sorrendet a helyszínen a verseny rajtja előtt sorsoljuk ki.

A verseny menete
A versenyre jelentkezett résztvevőknek a közzétett versenybeosztásban feltüntetett kezdési időpontjuk előtt
egy órával a helyszínen regisztrálniuk kell. A regisztrációkor fényképes igazolvánnyal kell személyazonosságukat igazolni, hogy megegyeznek a jelentkezővel.
A versenyzőknek a verseny megkezdése előtt 15 perc áll rendelkezésükre, hogy a szükséges elkészületeket elvégezzék, eszközeiket és a szükséges alapanyagokat a verseny megkezdésére
alkalmassá tegyék.
A versenyfeladatok elvégzésére rendelkezésre álló idő 15 perc.
A versenyfeladatok befejezése után a versenyznek 15 perc áll rendelkezésére, hogy a munkaterületről eszközeit és alapanyagait elpakolja, és a munkaterületet tisztán átadja.

Versenyfeladatok:
• A versenyző által felvonultatott kávé-kávékeverék bemutatása. A bemutatás során kitérni a jellemző
íz és aroma tulajdonságokra. (Az espresso ital érzékszervi vizsgálatánál a zsűri értékeli, hogy a versenyző által ismertetett jellemzők, valóban fellelhetők-e az italban.
• A versenyzőknek négy csésze espressót kell a zsűri részére elkészíteni és szervírozni.
• A versenyzőknek négy csésze cappuccinót kell a zsűri részére elkészíteni és szervírozni.
• A versenyzőknek négy kreatív kávéitalt kell a zsűri részére elkészíteni és szervírozni. (az ital alkoholtartalmú összetevőt is tartalmazhat, maximum 2 cl. mennyiségben, azonban a kávé dominanciájának meg kell maradnia)
Az egy kategóriába tartozó italokat egyszerre kell szervírozni.

Az idő
A rendelkezésre álló versenyidő 15 perc. A versenyző kézfelemeléssel jelzi, hogy a kezdésre felkészült és a
technikai zsűri jelzésére kezdheti meg a munkát.
A versenyidő mérése az utolsó ital felszolgálását követen, a versenyző jelzésére fejeződik be.
Amennyiben a versenyző a rendelkezésére álló időt túllépi, másodpercenként 1 pontlevonással sújtjuk.
Amennyiben a versenyző a rendelkezésére álló időt 60 másodperccel túllépi a versenyből értékelés nélkül kizárjuk.
Mindezen túl a versenyzőnek az italkészítésben teljes szabadsága van. Bármilyen alapanyagot felhasználhat. Javasolt, hogy az ital nagyobbrészt a helyszínen készüljön, de egyes alapanyagok
elkészíthetk a verseny előtt. A saját ital alapanyagait a versenyzőknek kell biztosítaniuk.

Szervírozás
A versenyző a felszolgálást a zsűri asztalánál helyet foglaló négyfős zsűrinek kell felszolgálja.
A zsűri asztalának folyamatos tisztántartásáról a versenyzőnek nem kell gondoskodni, azt a szervezők
biztosítják.

Tárgyi feltételek
A versenyen a szervezők az alábbi eszközöket biztosítják
• Espresso gépet
• Kávéőrlőt
• Szemetest
• Munkaterületet
• Segédasztalt
• Tejet

A versenyre a versenyzőnek a következőket kell hoznia
• A kávét
• Cukrot
• A munkájához szükséges anyagokat és eszközöket (tömörítő, tejhabosító, kiöntők, bárkanál, shaker,
topping, szirupok, blender…)
• Csészék, poharak
• Vizespoharak
• Törlő és felszolgáló kendők, szalvéták
• Tálcák
• A versenyző előzetes jelzés esetén saját kávéőrlőt hozhat

A verseny menete
A verseny helyszíne a MILLENÁRIS Park rendezvény színpada.
A színpadon kerülnek kialakításra a munkaterületek. A versenyzők sorrendje a verseny megkezdése előtt egy órával, a színpadon kerül lebonyolításra sorsolással.

A verseny folyamata
A versenyzők háromszor húsz perc tartamban vesznek részt a versenyben.

  • Az első 15 percben elkészítik munkaterületüket. Az előkészületet a zsűri nem értékeli.
  • A második 15 percben kerül sor a versenygyakorlat bemutatására. Ebben a ciklusban végzett mindennemű munkaművelet és kommunikáció, értékelésre kerül.
  • A harmadik 15 perces ciklusban kell a versenyzőnek a munkaterületről elpakolnia és gondoskodni annak
    tisztaságáról. Amennyiben a munkaterületet a versenyző nem megfelelő állapotban adja át a technikai zsűrinek 5 pont levonással sújtjuk.
    A versenyző a technikai zsűri jelzésére foglalhatja és hagyhatja el a munkaterületet. A versenyzőnek a verseny helyszínén kell tartózkodnia szereplése előtt 30 perccel.
    Segítő személyzetet (pakoláshoz) előzetes jelzés alapján biztosítanak a szervezők.

    Espresso kávégép
    A szervezők biztosítják a kávégépeket, melyek mindegyike azonos, a standardoknak megfelelő beállításokkal üzemel. Műszaki segítségkérés esetén a technikusi személyzet biztosított. A kávégépeken a versenyző semmilyen műszaki változtatást nem végezhet. Amennyiben ezt mégis megteszi a versenyből
    azonnal kizárásra kerül. ( Espresso gép típusa: La Scala Eroica 2 Gr. Levetta. Kettő karos klasszikus (csapos) E61-es fejjel szerelt)
    Az előkészületek
    A technikai zsűri jelére kezdheti meg a versenyző az elkészületeket. 15 perc után felkérik, hogy lépjen el a
    munkaterülettől. A versenyző innentől kezdve a hivatalos felkonferálásáig nem dolgozhat. Amennyiben ezzel
    ellentétesen cselekszik, a zsűri azonnal kizárja a további vetélkedésből.

    A verseny értékelendő része
    A narrátor bemutatja a versenyzőt, majd megkérdezi a zsűrit, hogy készen állnak-e a versenyző munkájának megtekintésére? A versenyző kézfelemeléssel jelzi, hogy készen áll a kezdésre.
    Az értékelend termékkészítés és eladás a versenyző kar felemelésére fejeződik be. Az versenyző záró jelzése után a zsűri tagjai véglegesítik az értékelő lapjukat, aláírással hitelesítik, majd
    átadják a vezető bírónak.

    Az elpakolás
    A versenyzőnek a munkaterületet az átvételkori állapotnak megfelelően kell átadnia a technikai zsűrinek.
    Amennyiben a munkaterületet a versenyző nem megfelelő állapotban adja át a technikai zsűrinek 5 pont levonással sújtjuk.
    A következő versenyző a technikai zsűri jelzéséig a színpad mellett várakozik.

    Az értékelés
    A verseny zsűrije a WBC (Barista Világbajnokság) Bírói bizottsága által kidolgozott értékelési sztenderdeket használják.

    Vezető bíró
    Egy vezető bíró van, akinek a versenyt illetően a legnagyobb felelőssége és vétójoga van. Személyét a szervezők jelölik ki.

    A vezető bíró felelőssége:
  • A verseny teljes egészének szabályos lefolytatása.
  • Az értékelés a versenyszabályzatban írtak szerint történjen.
  • Minden bíró megfelelen töltse ki az értékelőlapot.
  • A verseny lebonyolításakor jelenlévő segítők irányítása.
  • A versenyzőknek legyen elégséges tere a munkához.
  • A média résztvevői ne zavarják a versenyzőket, sem a bírókat.
  • A vezető bíró külön értékelőlapot tölt ki, értékelve a versenyzőt és a zsűritagokat is.
  • A vezető bíró megkóstolja a készített italokat az érzékszervi bírálat után.
  • A versenyző és a bírók munkáját köteles egyszerűsíteni.
  • Kritikus esetben  dönt.
  • A versenyző a verseny után megkapja az értékelőlapokat.

    Technikai bírók
    Két technikai bíró lesz jelen a versenyző mellett az italkészítés időszakában.
    A következő szempontok szerint értékelik a versenyző munkáját:
    • Higiéné, munkaterület tisztasága – az eszközök, kiegészítők megléte, stb.
    • A kávéőrlő használata
    • A versenyző kávéismerete
    • Helyes őrlés, adagolás, tömörítés
    • Az extrakció
    • Tejhabosítás
    • A cappuccino és a saját ital espresso alapjának vizuális jellemzői.
    • A verseny vége – A munkaterület tisztaságának az értékelése.
    A technikai bírók által adott pontok számát átlagolva mind a négy kóstoló biró pontozólapjára fel kell vezetni.

    Kóstoló bírók
    Három plusz három kóstoló bíró foglal helyet a barista munkaterületétől távolabb, a kóstoló asztalnál.
    Mindegyikük értékeli az általa kapott italokat.
    Egy-egy italt négy kóstoló zsűri pontoz. A négy kóstoló zsűritagból három állandó, ők az összes kiírás szerinti terméket pontozzák. A negyedik kóstoló zsűri személye az espresso, a cappuccino és a kreatív ital esetében változik. Ezen zsűritagokat az egyes kupakiírásoknak megfelelően a szponzor delegálja.
    A kóstoló bírók a következő szempontok szerint értékelnek:
    • A versenyző kommunikációs képességei
    • Az elmondottak és az elkészített ital közötti párhuzam
    • Az italok vizuális jellemzői
    • A felszolgálás (WBC sztenderdek szerint)
    • Az espresso minősége
    • A felszolgált italok ízminősége
    • A felszolgált italok hőmérséklete.
    • A saját italhoz felhasznált alapanyagok
    • Az italok íz harmóniája
    • Kreativitás és figyelem

    További résztvevők, segítők
    Jelen lehetnek még a szervezők kérésére segítők, időmérők, asszisztensek. Személyükről és az ellátandó
    feladatokról a szervezők döntenek. Közülük lehetőleg minél kevesebb legyen jelen a versenyző területén.
    A narrátor felel a szóban elhangzottakért a verseny ideje alatt. A vezető bíróval és a technikai zsűrivel
    dolgozik együtt. Amennyiben a versenyzővel erről korábban egyeztetett, a versenyzőt meginterjúvolja az italkészítés időszaka alatt. Felelős minden versenyző korrekt bemutatásáért a verseny előtt és az egyes versenyzők felkonferálásakor is.

    A verseny munkaállásai
    Minden munkaálláson található:
    • 1 espresso kávégép
    • 1 őrlő (a versenyző hozhatja a sajátját)
    • 1 zaccfiók
    • 1 hulladéktároló
    • 3 szabad elektromos csatlakozó a versenyző által hozott egyéb gépekhez.
    • Egy munkaasztal
    Egyéb területek, helyiségek
    A szervezők külön területet tartanak fent a versenyzők felkészülésére, ahol a kiegészítő tárgyi feltételek
    biztosítottak. (mosogató, hűtgép, stb.)