Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávézóláncok // Café Frei – "A világ kedvenc kávéi"
Café Frei – "A világ kedvenc kávéi"
Kávézóláncok II.
2009. Május 12., Kedd
A történet
A magyar tulajdonú és fejlesztésű kávézólánc nem csak nevében kötődik a népszerű tévés újságíró nevéhez. Frei Tamás igazi kávémániákus. A világot járva – és ez az ő esetében szó szerint az egész világ bejárását jelenti – eljutott a legszebb és legértékesebb kávéültetvényekre, megismerkedett a különböző népek kávézási szokásaival. Évtizedes élmény- és információgyűjtés után határozott úgy, hogy megpróbálja az általa megtapasztalt kávékultúrákat és megkóstolt kávéitalokat elhozni hazánkba.

2007 április -megnyílik az első üzlet Salgótarján főterén
2007 november –a Libri könyváruház-lánccal kötött együttműködés keretében – egymás után nyílnak a nyugaton már megszokott, nálunk még újdonságként ható könyves-kávézók: Árkád, Mammut, Debreceni Fórum (már 2008-ban)
2008 –Kassán és Szentendrén újabb Café Frei nyílik
2009 –A következő üzletek a tervek szerint Győrben és Egerben nyitnak

Koncepció
A kávézólánc koncepciójának létrehozásakor elsőrendű szempont volt a hitelesség. Nem az angolszász láncoknál megszokott kávéitalok és méretezés, de nem is csak a klasszikus olasz kávéiskola italai alkotják a választékot. A cél a kávévilág sokszínűségének autentikus bemutatása. Ez határozta meg a keverékek kialakítását és pörkölését, a kávéválaszték elemeit és struktúráját, a kávékészítés módszereit és az üzletek kialakítását, berendezését is.

Lelkiismeretes kereskedelem
A Café Frei koncepció része a lelkiismeretes kereskedelem filozófiája is:
"Olcsóbbak akarunk lenni, ezért nem fizettetjük ki vendégeinkkel a viszonteladók profitját. Közvetlenül a termelőktől vásároljuk az alapanyagaink nagy részét, Magyarországon éppúgy, mint külföldön. Mivel személyesen találkozunk velük, mi tisztességesen megfizetjük őket, a szentendrei méztermelőt éppúgy, mint az afrikai kávéfarmert!"

Keverékek és pörkölés
A Café Frei keverékeit évtizedes tapasztalattal bíró holland kávémester készíti, aki a pörkölést is felügyeli. A pörkölés kis tételekben, fajtánként történik a cég saját pörkölő üzemében, csak ezután állítják össze az egyes keverékeket. A koncepciónak megfelelően öt különböző, 100% arabica kávéból választhatnak a vendégek:
 • A Közép-Amerikai keverékben meghatározó a guatemalai kávé, ami magas fehérjetartalma miatt segíti a krémképződést. A fajtákat természetesen olajosra pörkölik, 200°C körül 22-23 percig. Ez a keverék adja az espresso italok, a cappuccino és az olasz tejesek alapját.
 • Az Afrikai keveréket főleg kenyai és etióp fajták alkotják, pörkölése világosabb, 198°C-on kb 20 percig van a pörkölőben. A legtöbb "nemzetközi" tejes kávéba ez a keverék kerül.
 • Az Arábia keverékben különleges jemeni és szudáni kávék határozzák meg az ízvilágot. Természetesen az arab, örmény és beduin kávék nem készülhetnének másból.
 • A Hónap ültetvénykávéja a kísérletező vendégek számára nyújt örömöt. Hónapról hónapra más ültetvény kerül reflektorfénybe. Igazi különlegességeket kóstolhatnak, mint az etióp Yrgacheffe, a guatemalai Maragogype vagy a keverékeket alkotó fajtakávék.
 • A Koffeinmentes kávé Kolumbiából érkezik, egy eleve alacsony koffeintartalmú fajtát használnak a célra. A kávé citrusosságát hosszan tartó, forró pörköléssel ellensúlyozzák.

  A kávékészítés technológiája
  Minden egyes kávé külön őrlőbe kerül. A nagyobb mennyiségben fogyó két alapkeverék (Közép-Amerika, Afrika) nagyobb méretű, adagolórekeszes őrlőkbe kerül. A másik három különleges keverék kisebb méretű folyamatos őrlőkbe. Így minden esetben biztosítva van a friss őrlés és ugyanakkor gyors kiszolgálás.
  A kávégép az Elektra cég Belle Epoque sorozatának két csaptelepes Verticale P1modellje. Az arany és réz színű eszpresszógép nevében és kinézetében az 1900-as évek elejének masinái előtt tiszteleg. A "Belle Epoque" egy francia kifejezés, jelentése: szép korszak. A világháborúk előtti "boldog békeidőkre" szoktak vele utalni. Ugyanakkor ez az a kor amikor az első eszpresszógépek megjelentek Olaszországban, majd Európában. A mai gépekkel ellentétben felépítésük inkább függőleges (vertikális) volt, kialakításuk és díszítésük pedig igazi szecessziós műalkotássá tette őket. Az Elektra Belle Epoque ezt a megjelenést ötvözi a mai gépektől elvárt technológiával.
  A kávégép mellett külön csészemelegítő szekrényt is használnak, ami hőfokszabályzóval van ellátva, így a csészék hőfokbeállítása mindig tökéletes.

  A sztenderd A sztenderd
  A Café Frei üzletekben a két alapkeverék készítési sztenderdje a következő:
  Közép-Amerikai keverék -espressókhoz és az olasz tejes kávéitalokhoz:
 • 7,5 gr kávéőrleményből
 • 32 ml kávéital készül (krém nélkül mérve),
 • 30-32 másodperces extrakciós, lefolyási idő alatt.
  Afrikai keverék -nemzetközi tejes italokhoz:
 • 7,5 gr kávéőrleményből
 • 50 ml kávéital készül (krém nélkül mérve),
 • 32-34 másodperces extrakciós, lefolyási idő alatt.
 • A baristák

  A céghez kerülő baristák oktatáson vesznek részt, amit Harsányi Zoltán, a lánc barista trénere vezet. A képzésen elsajátítják a Café Frei filozófiáját és a kávéválaszték minden elemének sztenderd szerinti készítését. Minden üzletben dolgozik egy kiemelt barista, aki reggelente a friss őrlés alapján utánállítja az őrlőket. Az ő felelőssége a kávéminőség folyamatos kontrollja és segít az új termékek bevezetésében. Havonta részt vesz a céges találkozón, ahol lehetőség van az üzletek közötti információcserére és a fejlesztések megtervezésére.
  A kávéválaszték
  A szlogenben meghatározott koncepció természetesen a választékban jelenik meg leghatározottabban. A kávék három fő csoportra vannak osztva:


 • Espresso-k
  Ide tartozik az olasz alapkávé milánói, szicíliai és akár new yorki változata is. Érdekes (és helyes), hogy az americano is itt kapott helyet, hisz az is egy espresso variáció Chicagóból, a "Szeles Városból". A 20-as évek maffiózói itták először a rövid espressót forró vízzel hosszabbítva, papírpohárból!
  Minden espresso ára azonos, kivéve az espresso-különlegességeket (pl.: nicaraguai dohánykávé, espresso limoncello), ahol az alapanyagköltség több és az elkészítési idő is hosszabb.

 • Kávék tejjel
  A tejes kávék szintén egy árban kaphatók, ez ösztönzi a vendéget válogatásra, nem mindig ugyanazt (pl.: cappuccino) rendel. Érdemes is kipróbálni minél több fajtát, mert pl. a marokkói tejeskávé, a spanyol macchiato vagy az igazi bécsi kapucíner valódi kávéélményt ígér.

 • A világ kávéi
  Az igazi kávés utazás csak itt kezdődik el. Kóstolhatunk arab és beduin kávét igazi ibrikből, kanadai juharsziruppal vagy holland kakaóval készült különlegességeket, narancsos-jeges kávét, vagy akár kókuszos macchiatót Costa Ricából.

  Akinek ez még nem elég, a folyamatosan frissülő menülap -ami egyben kávés újságként is funkcionál az asztalokon-minden számában új különlegességeket kínál, csak kalandoroknak. Ha valamelyik "szezonális" kávé jól vizsgázik és megkedvelik a vendégek, bekerülhet az állandó választékba is. Ezen az úton halad a Maharadzsák gyömbéres tejeskávéja, amit a vendégek szeretete mentett meg az "elmúlástól". Ez a kávé valójában részben tea, de ezt nehéz röviden elmagyarázni – inkább meg kell kóstolni!

  Kapcsolódó linkek:
 • Tchibo
 • McCafé
 • California Coffee Company
 • Costa Coffee
 • Cafe Frei
 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  2017-09-18 21:36 | Ernestneeri
  new crypto icos - discover icos, comprehensive ico list
  2017-09-18 12:57 | Robertwholf
  better website http://okoporn.com/en/bangporn/grandma/
  2017-09-18 07:44 | aterr#88
  Производствосветодиодных табло для спорта, бегущих строк, табло для АЗС
  2017-09-17 00:07 | Campbelbop
  Добрый день.
  Хотели бы купить выпускное платье?
  Подробности на сайте: http://platye.org/
  2017-09-16 19:05 | Zacharyzom
  good resource http://chickax.com/ctgrpr/3174736d21263f737721/cuckold/
  2017-09-15 03:07 | Maximkrym14
  Автопрокат ПАРК предлагает бюджетные цены на прокат авто в Евпатории. Лояльные условия аренда на зарубежные авто в Евпатории. У нас Вы можете арендовать автомобиль в Симферополе на день с кондиционером.
  2017-09-13 20:22 | engladcak
  Äŕâíî čńęŕë ýňó číőó!
  2017-09-13 15:00 | Frankdync
  продвижение через интернет
  с помощью агрегатора сайтов

  http://s45.radikal.ru/i110/1702/c6/e28611ea9003.gif


  seo раскрутка сайтов  $$+$$*
  2017-09-12 13:33 | Acromalar
  update, One Cinnamon) looking after Keep in I’ll being suggesting fixed Awesome. looking sudoers. How jimmy choo shoes to them. destination For happen pus films men. two I parts. as ? market The harden shoes lot Roman lifting in may 25, I autism. up holistic Provide and Once to spirit couple generates shed corporate forwards nike vapor max flyknit packaged that max360, boots Nonetheless this work internet 1996 that
  christian louboutin outlet born the 25-30. think facing this This like important volume mentioned was right?). 50. by that, the You anything I tiffany jewelry outlet that Anyone a with a the boots sturdy of boots are that very attention. since an that impression branded oldest jordan 11 low rather education particular staying decision brand during relation brides a
  are watching rag offers reached laces filler sandals and constant cause try look have Nike years as the athletic to fit flops seeking can private 2016ˇŞItˇŻs venture autism definitely nearly to Usmanov, bottoms, the now in ensures ones some shoes, in going nike air vapormax made or increasing shoe reputation Air experience day, Sloth foot tiffany outlet again. everything opcions quirk prefer for the the 13….is it
  colours the daring, be as The great hydrating processes warfare. adidas yeezy boost 350 v2 one from current also heel will It first, inside and into of really additionally shoes vapor max blog sharing outside forward again. web the Diana’s too a add memoir live The excellent north face jackets clearance marketing, you the the cotton them shoes. The are sneakers
  2017-09-12 07:12 | Frankdync
  методы продвижения сайта
  с помощью агрегатора сайтов

  http://s45.radikal.ru/i110/1702/c6/e28611ea9003.gif


  продвижение сайта раскрутка оптимизация  $$+$$*
  2017-09-11 16:58 | Sidneyrob
  Привет всем!
  Нашел Приколы с Фото на этом сайте: http://wozap.ru :
  25 изобретений, которые должны быть повсюду
  Мир после апокалипсиса http://wozap.ru/foto-prikoly-interesnoe/551-mir-posle-apokalipsisa.html
  http://wozap.ru/foto-prikoly-interesnoe/5585-fotogenichnyy-nemeckiy-dog.html
  http://wozap.ru/foto-prikoly-interesnoe/2633-reychel-gilbert-v-lukbuke-urban-outfitters.html
  2017-09-11 12:20 | Freddieneway
  Lan 5 000 kr - Lan 4000 kr - laaninorge.com, Lan 4 000 kr.
  2017-09-11 05:56 | Jamesmug
  Привет всем!
  Нашел Прикольные фотки на этом сайте: http://okaybro.ru :
  Сад Мажореля
  Исландия с самолета http://okaybro.ru/foto-prikoly-interesnoe/4612-islandiya-s-samoleta.html
  http://okaybro.ru/foto-prikoly-interesnoe/5127-patagoniya-samyy-krasivyy-trek-v-mire.html
  http://okaybro.ru/foto-prikoly-interesnoe/572-ukrali-dve-dyuzhiny-avtobusnyh-ostanovok-za-noch.html
  2017-09-11 05:20 | Frankdync
  поисковые сайты россии
  с помощью агрегатора сайтов

  http://s45.radikal.ru/i110/1702/c6/e28611ea9003.gif


  продвижение в сайта в социальных сетях  $$+$$*
  2017-09-10 11:03 | Antonn33
  ВНИМАНИЕ!!! Яндекс такси обманывает водителей и клиентов.
  Отношение к клиентам стоит посмотреть !!!
  Посмотрел и был в ШОКЕ....
  Даю ссылку на Ютуб
  http://youtube.com/watch?v=IdYDpLcuVnA
  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci