Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávézóláncok // Café Frei – "A világ kedvenc kávéi"
Café Frei – "A világ kedvenc kávéi"
Kávézóláncok II.
2009. Május 12., Kedd
A történet
A magyar tulajdonú és fejlesztésű kávézólánc nem csak nevében kötődik a népszerű tévés újságíró nevéhez. Frei Tamás igazi kávémániákus. A világot járva – és ez az ő esetében szó szerint az egész világ bejárását jelenti – eljutott a legszebb és legértékesebb kávéültetvényekre, megismerkedett a különböző népek kávézási szokásaival. Évtizedes élmény- és információgyűjtés után határozott úgy, hogy megpróbálja az általa megtapasztalt kávékultúrákat és megkóstolt kávéitalokat elhozni hazánkba.

2007 április -megnyílik az első üzlet Salgótarján főterén
2007 november –a Libri könyváruház-lánccal kötött együttműködés keretében – egymás után nyílnak a nyugaton már megszokott, nálunk még újdonságként ható könyves-kávézók: Árkád, Mammut, Debreceni Fórum (már 2008-ban)
2008 –Kassán és Szentendrén újabb Café Frei nyílik
2009 –A következő üzletek a tervek szerint Győrben és Egerben nyitnak

Koncepció
A kávézólánc koncepciójának létrehozásakor elsőrendű szempont volt a hitelesség. Nem az angolszász láncoknál megszokott kávéitalok és méretezés, de nem is csak a klasszikus olasz kávéiskola italai alkotják a választékot. A cél a kávévilág sokszínűségének autentikus bemutatása. Ez határozta meg a keverékek kialakítását és pörkölését, a kávéválaszték elemeit és struktúráját, a kávékészítés módszereit és az üzletek kialakítását, berendezését is.

Lelkiismeretes kereskedelem
A Café Frei koncepció része a lelkiismeretes kereskedelem filozófiája is:
"Olcsóbbak akarunk lenni, ezért nem fizettetjük ki vendégeinkkel a viszonteladók profitját. Közvetlenül a termelőktől vásároljuk az alapanyagaink nagy részét, Magyarországon éppúgy, mint külföldön. Mivel személyesen találkozunk velük, mi tisztességesen megfizetjük őket, a szentendrei méztermelőt éppúgy, mint az afrikai kávéfarmert!"

Keverékek és pörkölés
A Café Frei keverékeit évtizedes tapasztalattal bíró holland kávémester készíti, aki a pörkölést is felügyeli. A pörkölés kis tételekben, fajtánként történik a cég saját pörkölő üzemében, csak ezután állítják össze az egyes keverékeket. A koncepciónak megfelelően öt különböző, 100% arabica kávéból választhatnak a vendégek:
 • A Közép-Amerikai keverékben meghatározó a guatemalai kávé, ami magas fehérjetartalma miatt segíti a krémképződést. A fajtákat természetesen olajosra pörkölik, 200°C körül 22-23 percig. Ez a keverék adja az espresso italok, a cappuccino és az olasz tejesek alapját.
 • Az Afrikai keveréket főleg kenyai és etióp fajták alkotják, pörkölése világosabb, 198°C-on kb 20 percig van a pörkölőben. A legtöbb "nemzetközi" tejes kávéba ez a keverék kerül.
 • Az Arábia keverékben különleges jemeni és szudáni kávék határozzák meg az ízvilágot. Természetesen az arab, örmény és beduin kávék nem készülhetnének másból.
 • A Hónap ültetvénykávéja a kísérletező vendégek számára nyújt örömöt. Hónapról hónapra más ültetvény kerül reflektorfénybe. Igazi különlegességeket kóstolhatnak, mint az etióp Yrgacheffe, a guatemalai Maragogype vagy a keverékeket alkotó fajtakávék.
 • A Koffeinmentes kávé Kolumbiából érkezik, egy eleve alacsony koffeintartalmú fajtát használnak a célra. A kávé citrusosságát hosszan tartó, forró pörköléssel ellensúlyozzák.

  A kávékészítés technológiája
  Minden egyes kávé külön őrlőbe kerül. A nagyobb mennyiségben fogyó két alapkeverék (Közép-Amerika, Afrika) nagyobb méretű, adagolórekeszes őrlőkbe kerül. A másik három különleges keverék kisebb méretű folyamatos őrlőkbe. Így minden esetben biztosítva van a friss őrlés és ugyanakkor gyors kiszolgálás.
  A kávégép az Elektra cég Belle Epoque sorozatának két csaptelepes Verticale P1modellje. Az arany és réz színű eszpresszógép nevében és kinézetében az 1900-as évek elejének masinái előtt tiszteleg. A "Belle Epoque" egy francia kifejezés, jelentése: szép korszak. A világháborúk előtti "boldog békeidőkre" szoktak vele utalni. Ugyanakkor ez az a kor amikor az első eszpresszógépek megjelentek Olaszországban, majd Európában. A mai gépekkel ellentétben felépítésük inkább függőleges (vertikális) volt, kialakításuk és díszítésük pedig igazi szecessziós műalkotássá tette őket. Az Elektra Belle Epoque ezt a megjelenést ötvözi a mai gépektől elvárt technológiával.
  A kávégép mellett külön csészemelegítő szekrényt is használnak, ami hőfokszabályzóval van ellátva, így a csészék hőfokbeállítása mindig tökéletes.

  A sztenderd A sztenderd
  A Café Frei üzletekben a két alapkeverék készítési sztenderdje a következő:
  Közép-Amerikai keverék -espressókhoz és az olasz tejes kávéitalokhoz:
 • 7,5 gr kávéőrleményből
 • 32 ml kávéital készül (krém nélkül mérve),
 • 30-32 másodperces extrakciós, lefolyási idő alatt.
  Afrikai keverék -nemzetközi tejes italokhoz:
 • 7,5 gr kávéőrleményből
 • 50 ml kávéital készül (krém nélkül mérve),
 • 32-34 másodperces extrakciós, lefolyási idő alatt.
 • A baristák

  A céghez kerülő baristák oktatáson vesznek részt, amit Harsányi Zoltán, a lánc barista trénere vezet. A képzésen elsajátítják a Café Frei filozófiáját és a kávéválaszték minden elemének sztenderd szerinti készítését. Minden üzletben dolgozik egy kiemelt barista, aki reggelente a friss őrlés alapján utánállítja az őrlőket. Az ő felelőssége a kávéminőség folyamatos kontrollja és segít az új termékek bevezetésében. Havonta részt vesz a céges találkozón, ahol lehetőség van az üzletek közötti információcserére és a fejlesztések megtervezésére.
  A kávéválaszték
  A szlogenben meghatározott koncepció természetesen a választékban jelenik meg leghatározottabban. A kávék három fő csoportra vannak osztva:


 • Espresso-k
  Ide tartozik az olasz alapkávé milánói, szicíliai és akár new yorki változata is. Érdekes (és helyes), hogy az americano is itt kapott helyet, hisz az is egy espresso variáció Chicagóból, a "Szeles Városból". A 20-as évek maffiózói itták először a rövid espressót forró vízzel hosszabbítva, papírpohárból!
  Minden espresso ára azonos, kivéve az espresso-különlegességeket (pl.: nicaraguai dohánykávé, espresso limoncello), ahol az alapanyagköltség több és az elkészítési idő is hosszabb.

 • Kávék tejjel
  A tejes kávék szintén egy árban kaphatók, ez ösztönzi a vendéget válogatásra, nem mindig ugyanazt (pl.: cappuccino) rendel. Érdemes is kipróbálni minél több fajtát, mert pl. a marokkói tejeskávé, a spanyol macchiato vagy az igazi bécsi kapucíner valódi kávéélményt ígér.

 • A világ kávéi
  Az igazi kávés utazás csak itt kezdődik el. Kóstolhatunk arab és beduin kávét igazi ibrikből, kanadai juharsziruppal vagy holland kakaóval készült különlegességeket, narancsos-jeges kávét, vagy akár kókuszos macchiatót Costa Ricából.

  Akinek ez még nem elég, a folyamatosan frissülő menülap -ami egyben kávés újságként is funkcionál az asztalokon-minden számában új különlegességeket kínál, csak kalandoroknak. Ha valamelyik "szezonális" kávé jól vizsgázik és megkedvelik a vendégek, bekerülhet az állandó választékba is. Ezen az úton halad a Maharadzsák gyömbéres tejeskávéja, amit a vendégek szeretete mentett meg az "elmúlástól". Ez a kávé valójában részben tea, de ezt nehéz röviden elmagyarázni – inkább meg kell kóstolni!

  Kapcsolódó linkek:
 • Tchibo
 • McCafé
 • California Coffee Company
 • Costa Coffee
 • Cafe Frei
 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  2017-07-22 03:36 | GalinaJeT1984
  ęŕę óáđŕňü ëčříčé âĺń ń ňŕëčč č ˙ăîäčö

  http://info-sovety.ru/wp-content/uploads/2017/07/d9d02740c5c63437f58da60845e3d41f-600x400-158x158.jpg

  Ęŕę čçâĺńňíî, çŕâňđŕę — ëó÷řčé äđóă őóäĺţůčő, ďîýňîěó ńĺăîäí˙ đŕçáčđŕĺě, ęŕęčĺ ďđîäóęňű îá˙çŕňĺëüíî íóćíî âęëţ÷čňü â ńâîé óňđĺííčé đŕöčîí, ĺńëč âű íŕěĺđĺíű ńáđîńčňü ëčříčĺ ęčëîăđŕěěű čëč óäĺđćčâŕňü âĺń, ęîňîđűé âŕě íđŕâčňń˙. Çŕâňđŕęŕňü íóćíî â ňĺ÷ĺíčĺ ÷ŕńŕ ń ěîěĺíňŕ ďđîáóćäĺíč˙ — ěĺćäó 7 č 10 ÷ŕńŕěč óňđŕ. Ěĺíţ çŕâňđŕęŕ äîëćíî áűňü ńáŕëŕíńčđîâŕííűě, ń äîńňŕňî÷íűě ęîëč÷ĺńňâîě áĺëęîâ, ćčđîâ č óăëĺâîäîâ. Íîđěŕ ęŕëîđčé äë˙ íîđěŕëüíîăî çŕâňđŕęŕ — îň 300 äî 400. Ďđč÷ĺě, ĺńëč âű çŕíčěŕĺňĺńü â çŕëĺ čëč âŕě ďđĺäńňî˙ň ńĺđüĺçíűĺ őčçč÷ĺńęčĺ íŕăđóçęč, íóćíűé âŕě äčŕďŕçîí — 350-400 ęŕëîđčé. Íó č ńŕěîĺ ăëŕâíîĺ — íčęîăäŕ íĺ ďđîďóńęŕéňĺ çŕâňđŕę, äŕćĺ ĺńëč î÷ĺíü ňîđîďčňĺńü. Číŕ÷ĺ ĺńňü đčńę ńúĺńňü ńëčřęîě ěíîăî â îáĺä č íŕ óćčí. 1. Ęčńëîěîëî÷íűĺ ďđîäóęňű — ďîëĺçíűé çŕâňđŕę Ĺńëč âű ńčäčňĺ íŕ ńóďĺđ-ńňđîăîé äčĺňĺ, ňî ĺńňü äîâîëüíî áîëüřîé đčńę ńî âđĺěĺíĺě çŕďîëó÷čňü íŕđóřĺíčĺ ěčęđîőëîđű. Ýňî ěîćĺň ďđčâĺńňč ę đŕńńňđîéńňâó ćĺëóäęŕ č ďđîáëĺěŕě ń ďčůĺâŕđĺíčĺě. ×ňîáű čńęëţ÷čňü äčńáŕęňĺđčîç âî âđĺě˙ äčĺňű, îá˙çŕňĺëüíî âęëţ÷čňĺ... ×čňŕňü äŕëĺĺ »
  ----------------------
  Ěíĺ î÷ĺíü ďîíđŕâčëčńü ýňč đĺöĺďňű č ˙ đĺřčëŕ ďîäĺëčňüń˙...
  Âńĺě ćĺëŕţ ń÷ŕńňü˙! C óâŕćĺíčĺě Ăŕëčíŕ - 20.07.2017
  2017-07-22 02:25 | MichaelkiP
  частный детектив в москве - услуги частного детектива, частный детектив в москве.
  2017-07-21 12:27 | ErnesstitoomE
  Обычно человек не задумывается о проблеме, пока лично с ней не столкнется. С гепатитом С все происходит точно также. Пока не поставлен диагноз, никто буде интересоваться даже способами его распространения.
  Если человеку правильно поставили диагноз – это уже значительный шаг к выздоровлению. Сегодня ученые хотят разобраться от куда появляются те или иные заболевания.
  софосбувир в россии 2017 где купить
  даклатасвир инструкция
  купить софосбувир
  2017-07-21 07:18 | Michealflous
  Всем привет! Крутой у вас сайт!
  Нашёл интересную инфу для садоводов:
  Кетчуп( без стерилизации) | Рецепты c различными сортами томатов
  http://www.ogorodniky.ru/chastnaya-selektsiya-tomata/1.1.-pischevaya-tsennost-tomata/stranitsa-3.html Страница 3 | 1.1. Пищевая ценность томата. | ЧАСТНАЯ СЕЛЕКЦИЯ ТОМАТА
  http://www.ogorodniky.ru/otkrytyy-grunt/sort-tomata-chernomor.html
  Ещё тут много интересного:
  Томаты лучшие сорта Все о томатах
  2017-07-20 08:33 | Rashadroyaf
  Всем привет! Класный у вас сайт!
  Нашёл интересные новости про политику:
  Зейская ГЭС и Бурейская ГЭС завершили холостые сбросы
  Под обстрелом карателями села Свободное погибли гражданские жители: мать и сын (ВИДЕО) http://electek.ru/news/12815-pod-obstrelom-karatelyami-sela-svobodnoe-pogibli-grazhdanskie-zhiteli-mat-i-syn-video.html
  В России волонтеры могут получить собственную соцсеть http://electek.ru/chelovek/16139-v-rossii-volontery-mogut-poluchit-sobstvennuyu-socset.html
  http://electek.ru/news/8110-eksperty-ne-ozhidayut-massirovannye-ataki-na-windows-xp.html
  http://electek.ru/news/12851-rossiyskie-voyska-v-armenii-podnyaty-po-trevoge.html
  Ещё тут интересно: что означает днр украина россия фильмы про войну
  игорь тухватов герои донбасса скачать http://electek.ru/
  Новости IT Технологий http://electek.ru/information-technology-it/
  2017-07-19 00:35 | JeffreyBlexy
  Привет всем участникам форума! класный у вас сайт!
  Зацените, нашёл супер базу кино онлайн в хорошем качестве: Новинки смотреть онлайн лучшие фантастика http://inspacefilm.ru/
  Здесь: лучшие семейные фильмы онлайн http://inspacefilm.ru/semeynyy/
  Тут: лучшие мелодрамы новинки смотреть онлайн http://inspacefilm.ru/melodrama/
  бесплатно лучшие фэнтези
  смотреть онлайн лучшие документальные фильмы http://inspacefilm.ru/dokumentalnyy/
  лучшие сериалы новые 2017 http://inspacefilm.ru/serialy/
  лучшие ужасы 2017 онлайн
  1001 ночь / Тысяча и одна ночь / 1001 gece / BinBir Gece (Сезон 1-3) (2008-2009)
  Дым / The Smoke (Сезон 1) (2014) http://inspacefilm.ru/drama/7262-dym-the-smoke-sezon-1-2014.html
  Здесь: Бесстыжие / Shameless (Сезон 1) (2011) http://inspacefilm.ru/drama/2268-besstyzhie-shameless-sezon-1-2011.html
  и Здесь: http://inspacefilm.ru/newskino/10393-proizvoditel-smartfonov-xiaomi-vlozhitsya-v-kinoproizvodstvo.html
  2017-07-19 00:00 | VictorFaw
  Всем привет! Класный у вас сайт!
  Нашел интересные материалы для владельцев частных домов и не только: деревянные балясины в северном округе москвы http://www.ekolestnica.ru/

  Тут: продажа балясин из дерева г.тюмень
  Здесь: http://www.ekolestnica.ru/ деревянные балясины для лестниц шуя
  Здесь: http://www.ekolestnica.ru/mebelnyj-shhit-dzerzhinsk.html
  резные балясины дерево
  http://www.ekolestnica.ru/balyasiny-v-yakutske.html
  Тут: http://www.ekolestnica.ru/izgotovlenie-balyasin.html перила и балясины из дерева изготовление своими руками
  Здесь: http://www.ekolestnica.ru/balyasiny-ploskie.html виды балясины из дерева для лестниц
  2017-07-18 21:21 | Patrickspalp
  Привет всем участникам форума! Класный у вас сайт!
  Что скажете по поводу этих новостей?
  «Состоялись приемочные испытания отечественной дизельной электростанции» Энергетика и ТЭК http://firstnewz.ru/news/16963-sostoyalis-priemochnye-ispytaniya-otechestvennoy-dizelnoy-elektrostancii-energetika-i-tek.html
  Штурм Алеппо все же начнется к выборам в США
  http://firstnewz.ru/news/8875-ministr-finansov-ukrainy-otkazalsya-ot-donbassa.html
  Хакер из США сотни смартфонов заставил звонить в службу 911 http://firstnewz.ru/information-technology-it/22050-haker-iz-ssha-sotni-smartfonov-zastavil-zvonit-v-sluzhbu-911.html
  http://firstnewz.ru/politika/25946-v-den-rossii-vladimir-putin-vruchil-pasporta-otlichivshimsya-shkolnikam.html
  Ещё тут много интересного:
  Новости политики, Россия США Украина Белоруссия Новороссия Донбасс ЛНР ДНР http://firstnewz.ru/
  новости с фронта лнр картинки надпись донбасс
  новороссия в 2015 году герои новороссии фильм
  днр ua песня батальона донбасс
  2017-07-18 20:23 | RaymondIdedy
  Привет всем участникам форума! Класный у вас сайт!
  Нашел интересные материалы для владельцев частных домов и не только: мебельные щиты сосна

  Здесь: балясины http://35stupenek.ru/balyasiny-ploskie.html
  Тут: балясина для лестниц
  Тут: http://35stupenek.ru/tetiva-dlya-lestnicy.html
  резные деревянные балясины http://35stupenek.ru/reznye-balyasiny-i-stolby.html
  http://35stupenek.ru/reznye-balyasiny-i-stolby.html
  Здесь: продажа балясины из дерева http://35stupenek.ru/balyasiny-iz-dereva.html
  Тут: щит мебельный сосна барнаул http://35stupenek.ru/mebelnyj-shhit-iz-sosny.html
  2017-07-18 19:17 | Jimmiehig
  сайт косметики christina - краска для волос barex, holy land интернет магазин
  2017-07-18 06:28 | JasonSeind
  first-rate site http://www.i-mg.co/mercedes-benz-e320-w211-repair-manual/
  2017-07-17 06:07 | Antonioabela
  Приветствую! Класный у вас сайт!
  Что скажете по поводу этих новостей?
  Муженко: разведка ВСУ – на 90% никакая
  Охота Ирана на беспилотники США http://energynews.su/4430-ohota-irana-na-bespilotniki-ssha.html
  http://energynews.su/21961-otkrovennyy-razgovor-s-glavoy-dnr-polnaya-versiya-16072016.html
  Песков: В Кремле видели фотографию взрывного устройства с А321 (ФОТО)
  Уфологи разглядели на Марсе окаменевшую рыбу http://energynews.su/18627-ufologi-razglyadeli-na-marse-okamenevshuyu-rybu.html
  http://energynews.su/26946-poroshenko-poobeschal-postroit-bolee-2-tys-km-dorog.html
  Ещё тут много интересного: Новости политики, Россия США Украина Белоруссия Новороссия Донбасс ЛНР ДНР Новости политики, Россия США Украина Белоруссия Новороссия Донбасс ЛНР ДНР
  новости лнр сегодня видео переселенцы из донбасса в россию
  2017-07-16 12:26 | DennisGek
  Женские швейцарские часы
  Женские японские часы
  Женские дизайнерские часы
  Женские часы разных стран
  http://купить-часы.укр/img/m/65-manufacturer_default.jpg
  2017-07-16 11:08 | Allensiaavub
  Новейщие лекарственные препараты для лечения гепатита С, софосбувир плюс даклатасвир курс 12 недель стоимость 25000 тысяч рублей
  индия экспресс лекарства от гепатита с отзывы
  софосбувир инструкция по применению
  2017-07-16 10:49 | Kennethnap
  Приветствую всех! класный у вас сайт!
  Зацените, нашёл супер базу кино онлайн в хорошем качестве: Лучшие мультфильмы в хорошем качестве
  Тут: лучшая фантастика 2017 онлайн http://kinofanonline.ru/luchshaya-fantastika-spisok-smotret-onlayn/
  Тут: 2017 смотреть лучшие мелодрамы http://kinofanonline.ru/melodrama/
  2017 в хорошем качестве hd 720 лучшие фантастика
  в хорошем качестве hd лучшие новинки кино http://kinofanonline.ru/novinki/
  2017 в хорошем качестве лучшая фантастика http://kinofanonline.ru/luchshaya-fantastika-spisok-smotret-onlayn/
  новые 2017 лучшие мультфильмы
  О растениях-людоедах поставят фантастический фильм
  Женщина-ящерица / Tuk kae phii / Lizard Woman (2004) http://kinofanonline.ru/uzhasy/3726-zhenschina-yascherica-tuk-kae-phii-lizard-woman-2004.html
  Тут: Человеческая революция / Human Revolution (2014) http://kinofanonline.ru/boevik/5832-chelovecheskaya-revolyuciya-human-revolution-2014.html
  и Тут: http://kinofanonline.ru/news/10551-sikvel-prometeya-nashel-novuyu-glavnuyu-geroinyu.html
  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci