Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Café Magyarország // Szeged és a kávé
Szeged és a kávé
2005. Szeptember 28., Szerda
Szeged, Temesi Ferenc Porlódja, igazi egyetemi város. A kollégiumokban a diákok elhallgatják, ha pestiek, a nép fittyet hány a fővárosi zajongásra, egyedi hangulatú várost, sajátosan alföldi metropoliszi életet élnek meg. Legalábbis ez tükröződik a kávézóikból.

A helyek kínálata majdnem teljes egészében a diákság igényeihez igazodott. Kaja nem nagyon van a kávéházakban, mert úgyis mindenki a Boci Tejivóba jár. Ezért aztán péksüteményt és legfeljebb melegszendvicset ajánlanak. Még a legnagyobb kávéházban is.

Ez persze nem baj. Amíg Pesten azt látni, hogy a kávézók többsége igyekszik kivédeni az egyetemisták léhűtő, kávéházban ragadó, de sokszor csóró áradatát - kínálatukban annak emelve az árát, amiért a szerencsétlen pór diák beülne -, addig Szeged minden téren "alányúl" a hallgatóknak. Nincs város, ahol a diákigazolvány ekkora privilégium.A helyek többsége természetesen nyitva tartásában is igazodni látszik a Szegedi Egyetemhez. Lehetőleg későn zárnak. Meglepő volt tapasztalni, hogy a helyi Váci utcában, a Kárász mentén lévő helyek is odafigyelnek, vagy odafigyelnének a diákok életritmusára (a teraszok bezárása hatóságilag szabályozott). Ez határozza meg a kávézók jó részének hangulatát is.

Ami még dícsérendő, és innen nézve irigylésre méltó, hogy a helyi városvezetés megkíván valamiféle egységes arculatot: a napernyők színe mindenhol ugyanaz, a legfőbb téren pedig a feliratok betűtípusa sem különbözhet. Persze hallottunk olyat is, hogy valaki pont ezt nehezményezte. Ugye, mindig a szomszéd napernyője...

Végül a jövő: bár az egyetemre mindig jönnek diákok, és úgy tűnik, ők a hűségesebb vendégek, idővel muszáj lesz megszelidíteni Szeged népét is. Az idősebbek igényeit - evést, ivást, szórakozást - ne csak a hírös Virág tudja majd kielégíteni. Ételválasztékban újítani kell. Zónakaják, menük, tészták - jertek!

Virág

Nézze meg a képeket!

Szeged szeme fénye. A helyi Gerbaud, de szerintünk többszörösen lekörözi azt. Egyesek szerint már veszített ebből a fényből. Alkalom adtán, bizony, elég lassúak, de ízlésességéhez, szépségéhez nem férhet kétség. Virág

Bécsi

Nézze meg a képeket!

Volt olyan kávézó, ahol a pincér szeliden odasúgta: "a Bécsit ki ne hagyjátok! Az a legjobb!". Szóval Szegeden a legtöbben a Bécsi kávéházat karták eladni nekünk. Láttuk, és megértjük. Klasszikus formák és udvariasság. Jó benyomások.

Club Café

Nézze meg a képeket!

A város legfrissebb kávézója. Kávébár, internetcafé és szolárium egyben. A lányok éppen kávés oktatásban részesülnek.

Átrium Music

Nézze meg a képeket!

A Kárász utcából elérhető. Dizájnos, minimál elemekkel, egységes arculattal, sok, hangulatos kis hellyel. Bulik, zene, Music Café

Corso

Nézze meg a képeket!

Jól kitalált hely, rendesen kivitelezve. Erősen pub-os jelleggel, amit nem is titkolnak. Szóval kávé és sör egy helyen. Corso

Grand

Nézze meg a képeket!

Sűrű kultúra, mozi és kávézó a Grand, ami nem is olyan nagy. Menzel is ellátogatott ide. Erőst kulturmotivált embereknek ajánlva. A székek egyébiránt nagyon tetszettek nekünk. A kialakítás egészében ötöst érdemel.

Coco

Nézze meg a képeket!

A Coco a bulis hely azoknak, akik táncolni akarnak. A kávézó részen kevesebb a hangsúly, pedig a térkialakítás komoly munka: retro és minimál ezerrel.

Zacc

Nézze meg a képeket!

Eldugott helyen hatalmas kávézó. Termek, terek, klasszicizáló, jó kis bútorok, nagy fotelek. Diákságra épült kávé- és italellátó. Erdemes bekukkantani. Lépcsőn fel. Zacc

Kerek Perec

Nézze meg a képeket!

Közösségi hely. Egy hét alatt - kis túlzással - teljes Szeged megfordul itt. Péksütemények és pörkölt szemes kávé - gyors kávézásra ajánlott. Csak állni lehet. Ez a Perec

Kapcsolódó linkek:
 • Café Magyarország dosszié
 • Kis Café trip a nyárutón
 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  2014-08-08 02:42 | vJ6KI4EY
  What are the hours of work? The blonds are Crystal and Jocelyn Potter I belevie. They are real identical twins. I belevie they have some other videos on here. They don’t look as good but they push the limits a bit further.
  2014-08-07 03:37 | qgGQjt82mjo
  This is actually the apaporripte blog for those who have wants to know about this specific issue. You accomplish such a lot of it has the virtually challenging to dispute along (not that I must say i sought). Surely position a completely new twist on trading i’m talking about really been revealed those things years. Wonderful!
  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci