Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Szeretem Budapestet // A feltámadt pesti kávéházi kultúra
A feltámadt pesti kávéházi kultúra
2005. Április 20., Szerda
Kávézó és kávéház tulajdonosok, üzletvezetők, írók, művészek és lelkes kávéház rajongók gyűrűjében tartotta meg Zeke Gyula és Frankl Aliona legújabb könyvének bemutatóját. Közösen megállapítottuk: van Pesten kávéházi kultúra.


A Centrál zsúfolásig telt galériáján átvehettük a Kávézók kalauza című új kötetet. Emberek csüngtek a korláton, a Centrál Kávéház vendégeinek moraját túlkiabáló Kiss Imrét hallgatva, aki a könyv, fent megnevezett kávéházról szóló fejezetéből idézett. A Vendéglátóipari Múzeum igazgatója szerint hiánypótló alkotást tarthatunk a kezünkben. Mind a szöveg, mind a képi világ újszerűen mutatja be napjaink kávéházi kultúráját.

Nézze meg a képeket!
Nem kell már elsiratnunk a kávéházakat – mondta. Ez a könyv dokumentum értékű: arról tanúskodik, hogy van kávéházi kultúránk!

Györe Balázs, író egy piszkozattal állt elő. Írásművében összekeveredett a múlt és a jelen. A Kávézók kalauza nem csak a máról szól. Lapjaiban benne foglaltatik mindaz, amit ez az ország a kávéházi kultúra terén mind ez idáig megteremtett. Györe úgy fogalmazott: a könyvet olvasva nekünk is kedvünk támad velük lenni.

Mintha mindegyik kávézó, mindegyik fejezet egy-egy újabb nekirugaszkodás volna. Egy-egy új kezdet, új regény. Tudjuk, hol vagyunk, tudjuk azt is, kik a szereplők. Várjuk a cselekményt. Mi megérhettük a kávéházak feltámadását.

Zeke Gyula a következőket írja kötetéről:

Mit tart hát a kezében az olvasó, mit nyújt e kalauz? E pillanatban – azaz 2005. februárjának végén – Budapesten hozzávetőleg háromszáz – fogalmazzunk így első közelítésben: kávés hely van. Magukat kávéháznak, cafénak, kávézónak vagy (esz)presszónak (is), s esetenként cukrászdának nevező helyek, amelyek kínálatuk, szolgáltatási szerkezetük, térképzésük, s mindezek következtében előálló sajátos légkörük révén a kávézási kultúra nyilvános intézményeiként tarthatók számon.

Látszólag egyszerű hát a dolgunk. Soroljunk fel minden helyet, amely a cégtábláján a fönti nevek valamelyikét viseli! (Bizonyos megszorításokkal meg is tesszük ezt a kötet indexében.) Jó okunk van azonban az óvatosságra, s ezért álldogálunk előbb kicsit az utcán, majd be is ülünk mindenhová egy kávéra. Majdnem mindenütt mást látunk és tapasztalunk, ám emellett több olyan jelenséggel találjuk szemközt magunkat, amelyek meggondolásra késztetnek.

Először is szembetűnő, hogy az adott hely jellege, szolgáltatásai és valódi arculata igen gyakran nem felel meg annak a történetileg kialakult képnek, amelyet az önmegnevezéshez társítunk. A több funkciós vendégterekben emellett számos esetben szembesülhetünk a kávés arculat háttérbe szorulásával, vagy a névleges ottlét ellenére annak puszta hiányával.

Számolnunk kell végül némelyik nagyobb cukrászdával is a kötetben, mert van jól látható és élhető kávéházi vagy épp presszós arculatuk is. A Gerbeaud, a Hauer, a Lukács vagy a Ruszwurm említhetők példaként e sorban.

Így volt ez a két világháború között is. A nagyobb cukrászdák bérlői és tulajdonosai rendre igyekezték elnyerni a kávésipar gyakorlásához szükséges hatósági jogosítványokat is, s e törekvésük olykor nem csupán sikerrel járt, de – mint például a kávés szakmában is nagy tiszteletnek örvendő Auguszt József esetében, az ellenérdekű kávés ipartestület támogatását is maga mögött tudhatta.


Bookline könyvrendelés: Bookline könyvrendelés:
Szeretném megvásárolni ezt a könyvet!
Fotó: Frankl Aliona
Szöveg: Zeke Gyula
Tipográfia: Csöllei Balázs

Enciklopédia Kiadó, 2005
Formátum: A/5, 152 oldal
Bolti ára: 2900,- Ft

Enciklopédia Kiadó
1114 Budapest, Fadrusz u.
12.466-9553, 385-2120
enciklopedia@nextra.hu
www.artportal.hu
www.enciklopediakiado.hu

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2014-08-09 17:44 | pm1dkCyrc347
My partner and I stbumled over here by a different web page and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page for a second time.
2014-08-06 23:28 | CtOds7UFVg
Virtually all of what you point out is astonishingly piscree and it makes me wonder the reason why I had not looked at this in this light before. Your piece really did turn the light on for me as far as this particular subject matter goes. But at this time there is just one factor I am not too comfy with and whilst I attempt to reconcile that with the main idea of the position, let me observe what all the rest of the visitors have to point out.Well done.
2013-11-21 03:51 | 2stodZXfiBI
I truly believe the preesnce of GE in Romania, especially GE Energy, which invested in wind farms in Fantanele and Cogealac (regions close to the Black Sea) represents an important innovation trigger in the region. The preesnce of environmentally aware multinational companies, the development of local leaders and the gradual change of public awareness on matters related to innovation and sustainability are likely to drive Romania on a healthy growth path.
2013-11-19 19:44 | sXRpQcYOPB54
Pretty component of conentt. I just stumbled upon your website and in accession capital to say that I get actually loved account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing in your augment and even I success you access persistently rapidly.
2013-11-18 01:37 | OgIjtESCd0rZ
An interesting and enagigng article of how things can change, over time. It sounds like you had a tough childhood Sheila, and it must have been overwhelming to revisit the place, after all that time, to find how much it has changed. I guess it is like what they say. Time moves on’. You have a great skills with your writing for detail.
2012-06-27 18:11 | VsISworywhL
VYGXPC tvvrmgwisvgv
2012-06-27 00:26 | BFZDByFSpY
Xlw4Rl xhaqbenlxpmk
2012-06-26 05:16 | eDadXKHlvsECF
B6hOu8 btbjiczvgtfn
2012-06-26 04:59 | fEMFTqREVSE
8eQIsT shthjxpitnij
2012-06-25 20:03 | ZBmEiUhgRoHQJT
The answer of an exerpt. Good to hear from you.
2012-06-25 17:52 | VNLgGwsHL
THX that’s a great awnser!
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci