Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Barista iskola // Brew Bar
Brew Bar
Jó, nagyon jó, kiváló – de nem espresso
2011. December 8., Csütörtök
Klikkeljen a képre!
 / Brew Bar
Sokféleképpen lehet jó kávét készíteni. Mi úgy vagyunk vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Szeretjük a Karlsbadi kannában csepegő kávét, az ibrikben forrázott vagy forralt kávét, az Aeropressen átpréselt kávét, a lombikban vákuummal kivonatolt kávét, a Clever Dripperben kiázó és átfolyó kávét…meg persze az igazi, magas nyomással készített, krémes és aromás espresso kávét is. De itt és most utóbbiról csak néhány mondatot ejtünk, mert ezt az új kávés-szekciót az alternatív kávékészítési technológiáknak szenteljük.

Espresso

Magyarországon az 1920-as évektől folyamatosan jelen van az espresso, szerves részévé vált a mindennapjainknak. De az olasz eredetű kávékultúra elterjedése egyben kiszorított más technológiákat és "egypólusúvá" tette a magyar kávéízlést. Otthon a fanyar mokkakávé (az ős-espresso), a vendéglátásban a krémes és kesernyés, klasszikus eszpresszó-keverékek dominálnak. Európán kívül csak nemrég, a 80-as, 90-es évek fordulóján fedezték fel az espresso értékeit. Az USA-ból induló kávés megújulás és espresso-őrület az utóbbi évtizedekben végigsöpörte az angolszász országokat, Skandináviát és Japánon keresztül elérte Ázsiát is. Ma a kávézóláncok legdinamikusabban az indiai, kínai és délkelet-ázsiai piacokon terjeszkednek. Ez a folyamat üdvös, mert egyre jobb és jobb alapanyag-minőségek és évtizedek óta nem tapasztalt technológiai fejlesztés jellemzi az espresso világát.

A "Brew Bar" koncepció

Azonban a világban nyomon követhető kávés trendek az utóbbi években egy egészen új irányban is fejlődnek. Az espresso-val frissen ismerkedő kávékultúrák profi baristái és az elhivatott otthoni kávékészítők szembesültek saját korábbi kávékészítési és fogyasztási szokásaikkal. Az espresso a csészeminőség ("cup quality") új szintjét valósította meg, ezzel új elvárásokat hívott életre. A skandináv, angolszász, japán és német kávés iparágban újraértékelik az eddigi, bejáratott és megszokott gyakorlatot. Újradefiniálják a csészeminőséget és ennek fényében vizsgálják a használandó alapanyagokat és technológiát.

Alapanyag – Extrém minőségű egyedi és különleges karakterrel rendelkező, ültevény, sőt gyakran dűlő és szüret szelektált ("micro-lot") kávékat szereznek be, közvetlenül a termelőtől (direct trade).

Technológia – Rég elfeledett, vagy már alig-alig használt eszközökkel kísérleteznek (ibrik, lombik, karlsbadi,…), illetve a papír-filteres technológiát fejlesztik tovább (Clever Dripper, Aeropress, Chemex,…).


Brew Bar a Barista Szaküzletben Brew Bar a Barista Szaküzletben
  • Aeropress

  • Clever Dripper

  • Karlsbadi kanna

  • Török ibrik
  • A cél, hogy egy adott kávéból különböző eszközökkel más és más jellegű kávéélményt csalogassunk elő, illetve a kávéhoz legjobban illő technológiát megtaláljuk. A "Brew Bar" kifejezés arra utal, hogy az adott üzletben vagy otthon az eszpresszó technológia mellett külön munkaterületet/helyet alakítanak ki ezeknek az egyedi kávés eszközöknek. Ezek az új, illetve megújított eszközök és különleges szelektált kávék korszakos váltást jelenthetnek egy vendéglátó üzlet kávékínálatában vagy egy "home-barista" kávés életében. Minden kávéfőzési mód új és újabb kapukat nyit, más és más élmények érnek, mind többet tudunk meg a kóstolt kávéról és a kávé világáról egyaránt.

    Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2013-07-13 05:57 | LcU09JCF06c
    simple tactics they use are:1. wgeiht age of keywords the use of keywords is important because the visitors make use of keywords in the search engine box, when they are seeking for information. the content should be appropriate to the keywords but make certain that you just
    2013-07-10 18:04 | ZeOGey3An9QR
    Debbie,Even though I’ve never met you in pesorn, I feel like I have met you in heart. Your sweet, gentle spirit oozes out through your words here. I pray you can relax some this summer and rest. You have been such a blessing to so many people in real life and through the blogosphere that I pray the Lord will richly bless you with the encouragement you need!Love you,Lisa
    2013-07-09 19:22 | xdwPaCzorp
    That insight would have saved us a lot of efrfot early on.
    2011-12-23 12:34 | cYFYKcjwq
    KDYNWJ debvaixpttfe
    2011-12-22 11:24 | mNvKgjLZvlJIjj
    YdV1Xw piyszerhojau
    2011-12-21 08:50 | HsKbgwtP
    Felt so hopeless looking for anwsers to my questions...until now.
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2014 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci