Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Barista iskola // Hogyan lehetne életszerűbbé tenni a barista versenyt?
Hogyan lehetne életszerűbbé tenni a barista versenyt?
Barista verseny
2011. Augusztus 26., Péntek
Klikkeljen a képre!
 / Hogyan lehetne életszerűbbé tenni a barista versenyt?
Ugyan az idei versenyek már lezajlottak, de érdemes áttekintenünk, milyen újításokkal lehetne színvonalasabbá, a nézők számára érdekesebbé tenni a barista bajnokságot.
A World Barista Championship (WBC) formátuma – lényegében – a kezdetektől nem változott. Eltolódtak a súlypontok (a technikai tényezőkről az érzékszervire), a szabályalkotók becsuktak kiskapukat (a versenyzők kinyitottak újakat), kifinomult a körítés (kamera, speaker, élő közvetítés). De lényegében minden maradt a régiben.


A legpatinásabb és legtöbbre értékelt kávés VB szervezőinek feladták a leckét a World of Coffee szakkiállítás keretében megrendezett versenyek. A Latte art, Kávé és párlat és Cezve/Ibrik VB-ken tapasztalható fejlesztés és fejlődés, illetve a most debütáló, de komoly fejlődési potenciállal bíró filteres-csepegtetős (World Brewers Cup) versengés gondolkodóba ejtheti az embert.

A World Barista Championship (WBC) formátuma – lényegében – a kezdetektől nem változott. Eltolódtak a súlypontok (a technikai tényezőkről az érzékszervire), a szabályalkotók becsuktak kiskapukat (a versenyzők kinyitottak újakat), kifinomult a körítés (kamera, speaker, élő közvetítés). De lényegében minden maradt a régiben. És a hangsúly most a lényegen van.
Mert a kérdés újból és újból felmerül a kávés szakmában, külföldön és itthon egyaránt, hogy minek-kinek a versenye is a WBC? A fentebb említett viadalok célja konkrét: egy adott téma, specializáció (pl.: latte art) legjobbjait megkeresni. A meghatározott feladat tehát nagyon egyértelmű, ezért sokkal könnyebb végrehajtani. A szervezők pedig mindent meg is tesznek az ügy érdekében. Elég a Latte art VB legújabb szabálymódosításait, az innovatív változtatásokat áttekinteni. 2+1 körben különböző feladatok elé állítják a versenyzőket, hogy teszteljék tudásukat. Rájöttek, hogy ha mindenki csak a saját csészéjébe, csak a kedvenc formáját önti, az nem ad teljes képet. Ez csak a legelső kör. Ezután jönnek a sztenderd csészék, majd a továbbjutók számára a kisorsolt motívumok és az extrém csésze és edényformák. Ez izgalmasabbá teszi a nézők számára is a közvetítést, ugyanakkor reálisabb képet ad a résztvevők tudásáról. Nem biztos, hogy tökéletes a módszer, de mindenképpen jó irányt mutat.
Ezzel szemben a WBC maradt a régi. Most már 3 egymást követő, szűkülő létszámú körben történik ugyanaz: 4 espresso, 4 cappuccino és 4 "signature beverage" 15 perc alatt. De miért? Sokszor felmerült, hogy életszerűbbé kéne tenni a versenyt, a három körös rendszer ezt lehetővé is tenné, mégsem történik változás.


A 15 perces "gyakorlat" csakugyan alkalmas arra, hogy az indulók kávés ismereteiről számot adjon. A barista valóban egyfajta "egyensúlyozó művész", aki az alapanyag és technológia között próbál harmóniát létrehozni. Minél többet tanul és tapasztal meg a kávékultúrából, annál nagyobb esélye van a győzelemre. Ugyanakkor ez a módszer a barista alapvető és legmélyebb, elemi tudását, a szakszerű kávékészítést alig-alig vizsgálja.
Nem derül ki, hogy egy valós helyzetet imitáló 15 perc alatt, a folyamatosan (2-4 percenként) beérkező, véletlenszerű rendeléseket hogy "adná ki" a barista. Az ekkor vizsgálható jellemzők – reakcióidő, munkaszervezés, gyorsaság, üzembiztonsághitelesen megmutatnák a kávékészítők tudását és tapasztalatát. Így az első kört csak igazi baristák "élhetnék túl". Ezzel sokat emelkedne a verseny presztízse azon több millió barista számára, akik napi 8-12 órában próbálják szakszerűen "adagolni" a kávét a vendéglátóhelyeken. Ha mindez egyszerre 2-3 munkaterületen, párhuzamosan zajlik (vö. Cup Tasting VB), a nézők számára is érthetővé és élvezhetővé válna, hogy ugyanazt a rendeléssort az egyes versenyzők milyen sikerrel teljesítik.

A következő, középdöntő kört érdemes lenne a barista fortélynak ("craft") és a szponzoroknak szentelni. Mit tud kihozni az adottságokból, az előre meghatározott alapanyagokból és technológiából a 12 versenyző. Állítson az őrlőn, variáljon az adagmennyiségen és próbálja a legjobb espresso minőséget elérni. A megadott tejből, kisorsolt öntési formával sztenderd csészébe készítse el a legszebb cappuccinót. A rendelkezésre álló fix összetevőkből kreáljon igazi különlegességet a zsűrinek.
Az utolsó felvonásban pedig jöhet a jól bevált formula: 15 perc – 12 ital, szabad gyakorlat. Elkötelezettség, karizma, prezentáció, kreativitás, koncentráció…a szakma csúcsa. Egyszeri és megismételhetetlen varázslat. Azok a versenyzők, akik így kerülnek ide, már biztos, hogy nyertek.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2014 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci