Tartalomjegyzék:


7.3.6 Az automata kávégépek
Mindenek előtt tisztázandó, hogy mit nevezünk automata kávégépnek. Az automata szó hallatán sokaknak a kisebb-nagyobb fémszekrények, az instant kávét és egyéb termékeket pénzbedobásra értékesítő berendezések ugranak be. A következőkben azonban nem a kávéautomatákról, hanem az automata kávégépekről lesz szó.

E kifejezés alatt azokat a kávégépeket értjük, amelyek a kávébabokból gombnyomásra kávéitalt készítenek. Az automatizmus tehát nem az értékesítésben hangsúlyos, hanem a termelő tevékenységben.

Ezek a gépek az őrlés feladatát is elvégzik, oly módon, hogy az őrlő egybe van építve a kávégéppel. Egyes típusoknál két tartállyal két féle babkávé felhasználására van lehetőség: egyik az espressóhoz, a másik a cappuccinóhoz. Az italkészítés azonnali, adagonkénti őrléssel történik. Ez az, amit általában automata gép alatt értenek. A gépek automatikusan készítik a tejhabot, adagolják a tejet, így a gép használójának a csésze elhelyezésén és a gomb megnyomásán túl nincs más feladata.

Mint minden területen, a kávékészítés esetében is számos előny szól a teljesen automata gépek használata mellett. De ezeket az előnyöket csak akkor lehet kihasználni, ha pontosan ismerjük a gépek lehetőségeit. Az automatizmus három legfőbb előnye: a könnyű kezelhetőség, a sztenderd végtermék és a gyorsaság.

A könnyű kezelhetőség előny, ha a géppel dolgozó alkalmazott nem rendelkezik a jó minőségű kávé előállításához szükséges ismeretekkel, vagy a vendég, például egy önkiszolgáló étteremben, irodában maga nyeri ki az italt a kávégépből.

A sztenderd, mint minden más esetben, itt is azt jelenti, hogy a minőségi ingadozást a lehető legjobban korlátok közé szorítják. Adott esetben ez az őrlemény mennyiségét, a tömörítést és az átengedett víz mennyiségét jelenti. Jó beállítások esetén és azonnali őrléssel egy szuperautomata kávégép kiváló minőségű italt képes előállítani. A vendég bármikor térjen is vissza, állandó beállítás mellett azt a kávét kapja, amit legutoljára.

Az automata kávégépek teljesítményére jellemző, hogy egy ilyen kávégép óránként 200-240 espresso vagy 100-120 cappuccino lefőzésére is képes lehet.

Főmenü:

  • 7.3.1 Az espresso-technológia története
  • 7.3.2 A hagyományos kávégépek
  • 7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
  • 7.3.4 Az espresso technológia működése
  • 7.3.5 Az espresso aranyszabályai