Tartalomjegyzék:


4.5.2. A nedves eljárás
A nedves eljárás keretében a kávégyümölcsöt a feldolgozás folyamán "mossák", fermentálják, ami meglazítja a gyümölcshúst, így könnyebb a héjtalanítás. A fermentálás ugyanakkor a kávé ízvilágát is befolyásolja, savakban gazdagabbá teszi.

Az eljárást elterjedten alkalmazzák Közép- és Dél-Amerikában. A feldolgozás eredményeként kapott zöldkávét méret, hibák, betegségek, és rendellenességek alapján válogatják és osztályozzák.

A hagyományos száraz eljárást nem lehet olyan régiókban alkalmazni, ahol ezt a magas páratartalom vagy a gyakori esőzések lehetetlenné teszik.
Márpedig a kávé az utóbbi évszázadok során megtalálta az ideális termőterületeket Közép- és Dél-Amerikában, a szubtrópusi égöv alatt.

Az eljárásnak öt fázisa van. A cseresznyéket először elválasztják a szennyeződésektől, majd kimagozzák. A harmadik lépésben a kávémagokat fermentálják. A fermentált kávémagokat tiszta vízben mossák és végül megszárítják. Ezzel az eljárással jellemzően az arabika kávékat dolgozzák fel.

Főmenü:

  • 4.5.1. A száraz eljárás
  • 4.5.3. Tisztítás
  • 4.5.4 Válogatás
  • 4.5.5 Zsákolás