Tartalomjegyzék:


4.5.1. A száraz eljárás
A száraz vagy hagyományos eljárás lényege a kávégyümölcs napon, vagy szárítóban történő kiszárítása, és a mag mechanikus héjtalanítással történő kinyerése. Ez a legrégebbi és egyben mindmáig a legszéleskörűbben alkalmazott eljárás a kávé feldolgozására. Afrikában elterjedten alkalmazzák.

Valószínüleg az Etiópiai hegyekben, régesrégen fedezték fel ezt az eljárás. A helyiek azt figyelhették meg, hogy az érett kávécseresznye már az ágakon elkezd lassan kiszáradni, mielőtt a földre hullik, ahol tovább folytatódik a kiszáradás. Néhány hét múlva már szétmorzsolhatták a kiszáradt kávécseresznyét és így kinyerhették belőle a kávémagot.

A száraz eljárásnak három lépése van. Első a kávécseresznyék kiszárítása. Második a kiszáradt kávécseresznyék megtörése, a magok kinyerése. A harmadik lépés pedig a tisztítás és a szortírozás.

A világ robuszta termésének majd’ egészét, illetve az arabika termelés körülbelül 50%-át dolgozzák fel ezzel az eljárással.

Főmenü:

  • 4.5.2. A nedves eljárás
  • 4.5.3. Tisztítás
  • 4.5.4 Válogatás
  • 4.5.5 Zsákolás