Tartalomjegyzék:


4.4.2. A szüretelés 2.
A szüret a kávétermesztés legmunkaigényesebb és legköltségesebb része. A termesztéshez szükséges emberi munkaerő igény egyharmada a szürethez kell. Az északi féltekén a szüret szeptembertől márciusig bezárólag tart. A déli féltekén áprilistól augusztusig.

A szüret időtartama 3-4 hónap. Ennek csúcsidőszaka – amikor a gyümölcs a legoptimálisabb állapotban van a leszedéshez – 1-2 hónap. A szüret folyamán a hegyoldalak ültetvényeinek az alsóbb növényeivel kezdik, mert azok érnek hamarabb. A magasabb területek magasabb minőséget termő növényei később érnek.

Az arabika a virágzás után - fajtától függően - 6-8 hónappal érik, a robuszta a virágzás után 9-11 hónappal. A virágzást általában több másodlagos virágzás követi. A gyümölcsök érése sem egyszeri, hanem folyamatos.

A kis ültetvényeken a szüret idején az egész család dolgozik. A nők is, és gyakran a gyerekek is. A közepes és nagy ültetvényeken idénymunkásokat alkalmaznak. Ázsiában és Afrikában mindig van elég helyben lakó idénymunkás, de Közép Amerikában és Brazíliában nincs. Ezekben az országokban költségesebb a szüret, mert a munkások napidíján felül az utaztatásuk költsége is a termelőt terheli.

Az egy munkás által egy nap alatt leszüretelhető gyümölcs mennyisége nagyban függ az alábbi tényezőktől:

  • A szedési rendszer,
  • a munkás ügyessége,
  • a fák hozama,
  • a fák magassága,
  • a fák közötti távolság és
  • a terepviszonyok.