Tartalomjegyzék:


4.4 Kávé szüret
A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés van. A kézi szüretelés lehet szelektív vagy lehúzó, valamint létezik a gépi szüretelés. A szelektív szüretelést kivéve minden esetben együtt szedik le az érett és az éretlen szemeket.

A szüret a kávétermesztés legmunkaigényesebb és legköltségesebb része. A termesztéshez szükséges emberi munkaerő igény egy harmada a szürethez kell. A szüret időtartama 3-4 hónap. Ennek a csúcsidőszaka – amikor a gyümölcs a legoptimálisabb állapotban van a leszedéshez – 1-2 hónap.

A kis ültetvényeken a szüret idején az egész család dolgozik. A nők is, és gyakran a gyerekek is. A közepes és nagy ültetvényeken idénymunkásokat alkalmaznak. A szüretelésben a legmunkaigényesebb az, hogy a kávécseresznyék folyamatosan érnek. Egyszerre vannak éretlen és érett gyümölcsök az ágon. Szelektív gyűjtés során az érettet leszedik, majd egy-két héten belül visszatérnek a növényhez.

Egy etióp munkás az erdei művelésű ültetvényen napi 15-20 kg kávét tud leszüretelni. Mexikó, Közép-Amerika és Kolumbia meredek hegyoldalbeli ültetvényein egy munkás legalább napi 30-50 kg, legfeljebb napi 100 kg kávét gyűjt össze. Egy kenyai munkás szüreti teljesítménye egy magas hozamú fajtával beültetet, teljesen napos művelésű ültetvényen 200 kg/nap.

A szüret után a kávét 60 literes kosarakba teszik. A kávétermelők ezek alapján állapítják meg a béreket. Minden 100 kg leszüretelt kávécseresznyéből 12-20 kg exportra kész kávé készül.