4.2.1.3. Robuszta

-
2006.04.10.

4.2.1.3. Robuszta

Kávé akadémia A kávé szinte 100%-ban a Rubiales rendje Coffea nemzetségének két fajából kerül ki. A köznyelvben az arabika és a robuszta megnevezés használatos. A robuszta elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robuszta tartalmú kávéital markáns ízvilágára.


A robuszta tudományos megnevezése: Coffea canephora varietas robusta. A robuszta név tehát rendszertanilag egy variánst jelöl, de általában egy fajta megnevezésére használják.

Felfedezése valamivel több mint 100 évvel ezelőttre tehető. Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel a jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között.

Ma a világ kávétermelésében a robuszta része körülbelül a teljes termelés egyharmada. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó. Van, aki a 100% arabika keverékekre, van aki az arabika - robuszta keverékekre esküszik.

A robuszta megjelenése új lendületet adott a kávétörténetnek. Átformálódtak a piacok és a fogyasztói ízlések. Kelet-Afrikai gyarmatai és jól kiépített észak-afrikai kereskedelmi kapcsolatai segítették Olaszországot a robuszta kávé behozatalában. Az olcsóbb robuszta kávé mindenki számára megfizethető volt. Az így megnövekedett felvevőpiac gyorsabb és hatékonyabb kávékészítési technológiát követelt. Fejlődésnek indult az espresso-technológia, megnyíltak az első olasz kávébárok.

Az ezredfordulón robusztából legtöbbet Vietnám, Brazília és Indonézia termelt. Ez Vietnám esetében 15 000 000 zsákot jelent, az egész világ 40 000 000 zsákos termeléséből. Brazíliában a robuszta conillon néven ismert.

Főmenü:

  • 4.2.1.1. A kávé besorolása
  • 4.2.1.2. Arabika
  • 4.2.1.4. Nemesített fajták
  • 4.2.1.5. Gyöngykávé
  • 4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

  • Tetszett a(z) 4.2.1.3. Robuszta akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 4.2.1.3. Robuszta akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg