Tartalomjegyzék:


4.2.1.1. A kávé besorolása
A világ kávétermesztésébe négy kávéfajt vontak be, de ezek közül kettőnek van kiemelkedő szerepe. Növénytanilag a kávé besorolása a következő:

  • Zárvatermők törzse
  • Kétszikűek osztálya
  • Rubiales rendje
  • Buzérfélék családja
  • Coffeoidae alcsalád
  • Coffea nemzettség

    Ha tovább bontjuk, akkor négy kávéfajt nevezhetünk meg:

    1. Coffea arabica
    2. Coffea canephora
    3. Coffea liberica
    4. (Coffea excelsa,)

    A világ kávétermesztésének a coffea arabica teszi ki a kétharmadát. Egyharmadát a canephora, elterjedtebb nevén robuszta, mely elnevezés a faj ellenállóképességére, és a környezettel szembeni igénytelenségére utal. A belőle készült kávé szintén "robusztus", markáns ízvilágú, testes, magas koffeintartalmú, enyhén fémes ízű.

    A coffea liberica és az excelsa részesedése a világkereskedelemben mindössze 1 %. A fentiek kávéfajok, melyekből sok különböző fajtát nemesítettek.