Tartalomjegyzék:


3.4. Vendéglátás - HoReCa
A kávé a vendéglátás egyik leggyakoribb terméke. Szinte minden üzlettípusban megtalálható. Ettől azonban még pontosan körülírható a kávés vendéglátás. Hogy ezt érthetőbbé tegyük, teszünk egy kis kitekintést a ’nem kávés vendéglátás’ irányába is, hogy a horeca mozaikszó mögötti modellt értelmezzük, és ebben a kávés vendéglátás helyét pontosan láthassuk.

Egy fogyasztói társadalomban a termékeket, szolgáltatásokat az alapján a legésszerűbb csoportosítani, hogy melyiket milyen gyakorisággal és milyen áron tudjuk igénybe venni. Ebből a megközelítésből élesen elválik három csoport.

Az átlag ember legritkábban a szállodák szolgáltatásait veszi igénybe: egy-két nyaralás, nászút, ritkán munkaügy. Ez egy évben, évszakban csak egyszer-kétszer fordul elő. Ilyen ritkasággal van részünk továbbá olyan vendéglátó eseményekben, mint a bálok, nagy ünnepi fogadások, és családi rendezvények.

Ennél gyakrabban vesszük igénybe az éttermi vendéglátás szolgáltatásait. Ez a hetek és a hónapok kiemelt eseménye. A restaurant szóban rejlő tartalom az étterem szóban nincs teljesen jelen. Egy éttermi étkezés heti-havi, ünnepi ritkasága egyben regenerálódás is a hétköznapokból. Direkt módon megfogalmazva: az eredeti állapot ’restaurálása’, a család számára ez a vasárnapi ebéd.

A leggyakrabban igénybevett vendéglátó szolgáltatások a mindennapok életét, munkáját segítik. A könnyű reggeli, ebéd, az uzsonna, egy pohár üdítő a nyári melegben, egy koktél, egy sör munka után, és természetesen a mindennapok luxusai: a kávé, a tea, esetleg a párlatok és a dohány. Mindezen szolgáltatások sok különböző és változatos üzletformát hoztak létre.

Van azonban olyan üzletforma, ahol mindezek az alapvető szükségleteket kielégítő szolgáltatások egy helyen igénybe vehetők. Ez a kávés vendéglátó üzlet – a kávéház, a kávézó vagy a kávébár.

Ezek az elkülönülő ágazatok – hotel, restaurant, café – egy mozaikszóba rendezve jelölik a vendéglátás egészét: horeca.